АКТУЕЛНО

Одложен долазак извршитеља у КБЦ Драгиша Мишовић (ВИДЕО)


Испред Клиничко болничког центра Драгиша Мишовић су се окупили активисти бројних организација како би пружили подршку запосленима у овој установи, услед најављеног пописа и пленидбе имовине болнице. Протест запослених је отказан јер је вест о одлагању стигла уочи заказаног скупа.

Како је окупљеним новинарима рекао директор КБЦ Драгиша Мишовић Радисав Шћепановић, уважен је захтев болнице за одлагање извршења пресуде о пленидби имовине.

ФОТО: ДАНАС

Министар здравља Златибор Лончар дошао је у КБЦ Драгиша Мишовић нешто пре девет часова, задржао се у згради управе ове болнице око 15 минута да би се потом обратио новинарима речима да ће са болницом бити све у реду.

Док је Лончар покушао да да изјаву новинарима окупљени су певали песму: „Нећу да нам продаш болнице, докторе!“

Група грађана и активиста окупљена испред током његове изјаве узвикивала је: „Лопови, лопови“, „Уа, земунски клан“…

Лончар је рекао да је добро што је дошло до овакве ситуације јер су, како је нагласио, неке маске пале. На питање на које маске мисли, Лончар није дао одговор. Он је рекао да не жели да се меша у судске одлуке, питајући незадовољне грађане, који су за разлику од новинара, тражили додатно објашњење како се уопште дошло у ситуацију да се пописује и плени имовина болнице. Рекао је да ће се учинити све да се заштити болница и запослени. Оптужио је новинаре да „хоће да се он меша у рад суда“.

Министар Лончар је потом напустио двориште болнице, а грађани су га испратили гласно скандирајући против њега и државе.

Иначе, поред Лончара стајао је директор КБЦ Драгиша Мишовић, који је рекао да рад болнице није угрожен. Упитан због чега је сада променио изјаву у односу на прошлу недељу, он је рекао да је његова изјава извучена из контекста и да то никада није рекао.

Како је Шћепановић раније изјавио за Инсајдер.нет, извршитељи су данас требало да дођу у болницу како би пописали ствари и обележили их маркицама, што је први корак пред пленидбу имовине. Он је истакао да је упутио молбу Комори извршитеља да се извршење одложи, јер уколико се буде пленила покретна имовина – апарати, возила – болница неће моћи да функционише на адекватан начин.

„Они су прво покушали да се наплате преко рачуна, али то нису могли, јер болница нема приходе. Ако дође до пленидбе ствари биће угрожен рад болнице и сигурност пацијената,“ рекао је тада Шћепановић.

Извршитељи у болницу су стигли по извршној пресуди у корист 76-огодишње Симониде Танасијевић, којој болница за плац од 12 ари, треба да исплати 1,1 милион евра. Због овог дуга болница је већ годину дана у блокади. Радисав Шћепановић, директор КБЦ „Драгиша Мишовић“, рекао је за Инсајдер.нет да је болница поднела жалбу Вишем суду, истичући да то земљиште одавно није у поседу болнице, јер је у међувремену променило два власника.

Према писању Инсајдера, ова здравствена институција је на удару извршитеља од априла ове године због 12 ари земље, у Кронштатској улици број 7 које наводно припада Симониди Танасијевић. Спорно парче земље је у октобру 1960. године национализовала држава, а затим га је 1963. КБЦ “Др Драгиша Мишовић ” купио од Народног одбора Општине Савски венац и платио га у три рате. Земљиште у Кронштатској је у међувремену променило још два власника. Прво га је од болнице “Др Драгиша Мишовић” купио Дом часних сестара које су ту изградиле кућу, а затим су ту земљу 1992. продале предузећу “Колинг”, које је у стечају и које је, према писању медија, и дан-данас уписано на тој парцели.

Поступак против болнице покренут је 2011. године. Власница земљишта Симонида Танасијевић која ју је добила у наследство од стрица, добила је правоснажно случај на суду и прошле године је дошло решење о извршењу.

Покрет „7 захтева“: Бићемо и даље у приправности

Покрет „7 захтева“ саопштио је јутрос након протеста испред КБЦ Драгиша Мишовић да се пракса спречавања извршитеља да угрожавају животе људи, било пописивањем и конфисковањем опреме болнице, било избацивањем грађана из станова, усталила се као вид организовања заједнице против нехуманог поступања власти и оних који директно спроводе њихову политику.

„Будући да смо свесни да ће ова прича имати наставак, те да ће се извршитељи појавити онда када помисле да грађани нису спремни да одбране болницу, и надаље ћемо бити у приправности када је реч о овој и свакој сличној ситуацији“, додаје се у саопштењу покрета.

Извор вести ДАНАС.

***
Видео уживо испред болнице, дневни лист ДАНАС на фејсбуку:

***

ФБР КОМЕНТАР:

Надамо се, да се на крају неће испоставити (као и много пута до сада), да смо ми сви у Србији „тешки пацијенти“ који плаћају све њих – који уопште не воде рачуна о томе да раде свој посао и нама обезбеде што боље услове за здрав и безбедан живот достојан живљења!

——————–

22.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »