АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Проф. др Љубомир Т. Грујић: Александре Вучићу, председник Владе не може да буде инаугурисан за председника Републике Србије!


Проф. др Љубомир Т. Грујић, 21.05.2017

СРБКИЊЕ И СРБИ С КОСОВА И МЕТОХИЈЕ,
ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СРБИЈИ И ВАН ЊЕ

На дан инаугурисања Александра Вучића дођимо сви, ми држављани Републике Србије из Србије, Републике Српске и Црне Горе, који не прихватамо Вучићеву садашњост на Косову и Метохији за будућност целе Србије, пред Народну скупштину, а ви који сте у другим државама дођите пред амбасаде/конзулате Републике Србије, да јасно кажемо и одлучно спроведемо:

НЕ ПРИХВАТАМО И НЕ ПРИЗНАЈЕМО
ПРЕДСЕДНИЧКУ ЗАКЛЕТВУ И ИНАУГУРИСАЊЕ
ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Учините ми част, Ви, Србкиње и Срби с Косова и Метохије, и дођите да говорите на Скупу подршке народним посланицима који поштују заклетву и Устав и зато не признају и не прихватају заклетву и инаугурисање за председника Републике Александра Вучића. Погледајте данашње писмо њему.  (текст у прилогу, прим. ред.)
Погледајте ранији позив свим држављанима Републике Србије.

Држављанине и држављанко Републике Србије, где год да си, позван(а) си на тај скуп.
Ко може а не дође на овај скуп нема право да се касније жали на Александра ВУЧИЋА ако буде инаугурисан сада за председника Републике, а ако сада постане Председник, онда ће највероватније то трајати најмање следећих десет година.

У име 800 потписника петиција за смену Александра Вучића,
организатор скупа Др Љубомир Т. Грујић
http://www.ssssseternal.org

***

Господину АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, проглашенoм изабранoм кандидату
за председника Републике и председнику Владе

predsednikvlade@gov.rs,
http://www.srbija.gov.rs/vlada/kontakt.php,
https://twitter.com/avucic

 

Доставља се преко епоште или интернета:

НАРОДНА СКУПШТИНА
Госпођи Маји ГОЈКОВИЋ, председници Народне скупштине
Госпођи Светлани БУЛАЈИЋ, генералном секретару: за председницу Народне скупштине и за сваког од осталих народних посланика sekretar@parlament.rs

ВОЈСКА СРБИЈЕ
vojska.srbije@mod.gov.rs   

Средствима јавног обавештавања:
држављанима Републике Србије у Србији и ван ње

Верујући да су били и остали одани председничкој заклетви и Уставу позивам да на даље наведеном скупу говори сваки прихваћени председнички кандидат (1-10) и спутани (11); народни посланици имају првенство да говоре пре почетка седнице Народне скупштине:

 1. Саша Јанковић, office@sasajankovic.rs,  https://twitter.com/kihot_ex_of
 2. Вук Јеремић, office@vukjeremic.rs, https://twitter.com/jeremic_vuk
 3. Лука Максимовић, http://www.samojako.rs/, https://twitter.com/belisamojako
 4. Бошко Обрадовић, https://dveri.rs/kontakt, https://twitter.com/spdveri
 5. Мирослав Паровић, http://www.miroslavparovic.rs/kontakt/, https://twitter.com/miroslavparovic
 6. др Александар Поповић, info@dss.rs, http://www.dss.rs/kontakt/
 7. Саша Радуловић, http://dostajebilo.rs/naslovna/kontakt/, https://twitter.com/sasaradulovich
 8. Милан Стаматовић, https://twitter.com/StamatovicMilan
 9. Ненад Чанак, info@lsv.org.rs, https://twitter.com/xxltulip
 10. др Војислав Шешељ, https://twitter.com/seselj_vojislav
 11. Данијела Сремац, danielle@sremac.com, ds@sremac.comhttp://www.buducnost-srbije.rs/nasTim.html

 

Поштовани господине АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, проглашени изабрани кандидате за председника Републике и председниче Владе,

 

Случајан избор вести о резултатима Ваше владавине:

Бриселски споразуми, српска брука и „македонски сценарио“

А да би могли потписати уговоре, потребна им је лична карта издата од приштинских власти – а да би добили ту личну карту потребно је да имају држављанство „Косова“. И ту се круг затвара. Дакле, да би могли остати корисници „своје“, тј. наше, српске мобилне телефоније, од наших сународника се тражи да се морају одрећи српског држављанства и интегрисати у правни систем „Косова“, чему су се иначе годинама противили и доскора успешно одолевали.

Тешко је замислити горе, драстичније и веће понижење. И готово да је немогуће замислити већу и бесмисленију издају. А да се при томе заузврат дословно ништа није добило – осим уколико се добитком не сматра то што је једна екипа социјалних и политичких маргиналаца дошла у прилику да управља државом.

Ђорђе Вукадиновић, среда, 17. мај 2017.

***


BY РЕДАКЦИЈА ON 4. МАЈА 2017.

***

***

***

***

***

***

Господине АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, проглашени изабрани кандидате за председника Републике и председниче Владе

Нисте се повукли и после свих молби и указивања разлога да то учините (на пример /1/ – /3/). Одлучили сте да морате да будете инаугурисани за председника Републике Србије. То ме приморава да Вас подсетим и да Вам упутим позив на крају овог дописа:

Слободном вољом некоме дата доживотна обавеза као свечана изјава под чашћу с поптуном моралном и материјалном одговорношћу је заклетва њеног даваоца.

Јавно дата заклетва има исту, ако не и већу, вредност, снагу и значај као писмено дата заклетва. Неиспуњење заклетве се санкционише.

Ви сте обавештени о пријави МУПу – Полицији за јавни ред и мир Београда- да је, за дан и у време одржавања седнице Народне скупштине на којој се планира Ваше инаугурисање за председника Републике Србије /4/, пријављен да се одржи пред Народном скупштином:

МИРНОДОПСКИ НАРОДНИ СКУП ПОДРШКЕ
НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА КОЈИ ПОШТУЈУ СВОЈУ ЗАКЛЕТВУ И УСТАВ

Циљ скупа је да подржи народне посланике који поштују своју посланичку заклетву и Устав и зато не могу да прихвате и да признају ни Вашу председничку заклетву ни Ваше инаугурисање за председника Републике, да се јавно укратко подсетимо Ваших противуставних деловања и њихових штетних последица по државу и народ и да предложимо решење засновано на Уставу.

Од  6.724.949 бирача Вас није подржало 4.742.161 односно 70,0698% бирача да будете председник Републике Србије /5/.

Својим самовољним и противуставним актима и деловањима Ви сте, господине АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, вишеструко погазили своју следећу заклетву члана Владе дату народним посланицима а преко њих дату и народу, наносећи дуготрајне штете држави и народу:

Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије.

Члан 5 Закона о изменама и допуна Закона о Влади

Ова Ваша заклетва је само део много захтевније и одговорније председничке заклетве која се полаже народу у Народној скупштини јер народ бира председника Републике:

Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.

4. став члана 114 Устава

Својим дотадашњим и будућим радом, деловањем, односом према држави и народу, Председник Републике треба да је оличење поштовања народне воље и народног опредељења записаних Уставом; треба да даје пример поштовања Устава. На то га обавезује председничка заклетва.

Члан 110 Устава одређује:

О Народној скупштини се доноси закон.

Члан 74 Закона о избору народних посланика јасно утврђује:

По завршеном гласању бирачки одбор приступа утврђивању резултата гласања на бирачком месту.

Уставни суд је то потврдио (Број IУо-149/2014).

Резултати гласања на Косову и Метохији нису утврђени на месту гласања већ у другом делу Србије! Избори од 2. априла ове године за председника Републике су незаконити, противуставни!

Господине АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, Ви хоћете да на основу противуставних избора, пуних и нерегларности (видети на пример /7/ – /11/), положите заклетву да ћете да браните Устав и закон и да постанете председник Републике Србије! Ви захтевате да народни посланици то прихвате; да народ то прихвати иако Вас преко 70% народа није подржало да будете председник Републике!

Председник Републике је врховни командант Војске Србије. Сваки њен припадник је положио војну заклетву:

Ја (име и презиме), заклињем се својом чашћу, да ћу чувати и бранити независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије.
http://www.vs.rs/index.php?video_archive=true&year=2017&month=0&page=2

Врховни командант Војске Србије је обавезан и према целом народу и посебно према сваком припаднику Војске Србије да својим радом, понашањем, делима буде пример сваком војнику и официру, да својим испуњавањем председничке заклетве бодри сваког војника и официра да и она/он верно, одано, пожртвовано, родољубиво и патриотски испуњава своју војну заклетву.

Ваше гажење сопствене заклетве, настало Вашим противуставним деловањима, онемогућава  да Ви будете пример било припадницима Војске Србије било осталим држављанима Републике Србије и да Ви захтевате од Војске и народа да поштују Устав. Ви тиме отварате стварање хаоса у држави и народу. Да бисте то спречили Ви се одлучујете да појачавате своју самовољу њеним прерастањем у диктатуру.

Ви сте изјавили да ћемо извршавати све што западне Владе од нас, преко Вас, захтевају.

Окупатору највише одговара послушни домаћи диктатор.

Ви све претходно изложено добро знате и упркос томе хоћете да Ваша председничка заклетва буде прихваћена и да будете инаугурисани за председника Републике Србије. Позвали сте многе стране државнике и истакнуте личности да увеличају такво Ваше инаугурисање!

Хоће ли страни државници бити упознати пре држављана Републике Србије када ће се одржавати та свечана седница Народне скупштине предвиђена за Ваше инаугурисање?

Господине АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, проглашени изабрани кандидате за председника Републике, на основу члана 56 Устава тражим да јавно одговорите на следећа питања и подсећам да Вас тај члан Устава обавезује да одговорите:

 1. Зашто треба да буде призната и прихваћена Ваша председничка заклетва?
 2.  Зашто Ви треба да будете инаугурисани за председника Републике Србије?

 Ради поштовања демократичности позивам Вас да јавно одговорите народу на ова питања на том мирнодопском скупу пре полагања заклетве пред Народном скупштином.

НАПОМЕНА: Подсећам и Вас и председницу Народне скупштине госпођу МАЈУ ГОЈКОВИЋ и све народне посланике на следеће уставне одредбе да не би биле прекршене ради задовољавања Ваше амбиције:

Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.

Други ства члана 2 Устава

Политичке странке не могу непосредно вршити власт, нити је потчинити себи.

Последњи став члана 5 Устава

Политичке странке чији чланови чине већину народних посланика и доносе противуставну одлуку непосредно врше власт и потчињавају је себи. Такве њихове одлуке су ништавне, неважеће.

Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Члан 115 Устава

Председник Владе оставку подноси председнику Народне скупштине и истовремено о њој обавештава председника Републике и јавност.
Народна скупштина на првој наредној седници констатује оставку председника Владе.

Други и трећи став члана 132 Устава

Председник Владе не може да буде инаугурисан за председника Републике Србије! Председник Владе изабран за председника Републике не може да поднесе своју оставку на истој седници Народне скупштине на којој треба да буде инаугурисан!

Члан 14 Закона о Народној скупштини утврђује, између осталог:

…. приликом полагања заклетве председника Републике…. почасна јединица Војске Србије распоређује се испред главног улаза у Дома Народне скупштине.

Свечана седница Народне скупштине на којој треба да се изврши инаугурисање изабраног кандидата за председника Републике се обавезно обавља у Дому Народне скупштине.

_____

Београд, 21.  мај, 2017. године

У име 800 (осам стотина) држављана Републике Србије
који су потписали петиције за смену Александра Вучића, те тиме и у своје име,
организатор тих петиција и наведеног скупа,

Др Љубомир Т. Грујић,  редовни професор у пензији,
Џона Кенедија 31/15, 11070 Београд
http://www.ssssseternal.org

_________________________

Референце

/1/    Народној скупштини: „Александар Вучић не може да ступи на дужност председника Републике Србије. Нови избори“, http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_03LTG_Skp_AVsve.9260129.pdf

/2/    КАНДИДАТИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ: ПРИХВАЋЕНИМ (1-11) И СПУТАНОМ (12),
http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_07LTGispravka.9654912.pdf

https://facebookreporter.org/2017/04/07/molba/

/3/    Господину АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, проглашеним изабраним кандидатом за председника Републике и председнику Владе: „ВИ, АЛЕКСАНДРЕ ВУЧИЋУ, ДЕМОКРАТИЈА И ДИКТАТУРА“,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_13LTG.10244907.pdf

https://facebookreporter.org/2017/04/13/prof-ljubomir-t-grujic/

https://dijaspora.wordpress.com/2017/04/14/%D0%B4%D1%80-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D1%82-%D0%B3%D1%80%D1%83%D1%98%D0%B8%D1%9B-%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5-%D0%B2%D1%83%D1%87/#comments

/4/    ПРИЈАВА МИРНОДОПСКОГ НАРОДНОГ СКУПА ПОДРШКЕ НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА КОЈИ ПОШТУЈУ СВОЈУ ЗАКЛЕТВУ И УСТАВ. ЦИЉ СКУПА     http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_05PrijavaCilj.12495129.pdf 

/5/    Извештаји Републичке изборне комисије о њеној 31.03.2017. и о њеној 44 седници одржаној  20.04.2017.:

Александар Вучић је добио 2.012.788 гласова бирача од 6.724.949 бирача = 29,9302% од укупног броја бирача. Следи: 4.742.161 односно 70,0698% бирача није га продржало за председника Републике Србије.

http://www.rik.parlament.gov.rs/aktivnosti-sednice.php

/6/    Народној скупштини: „Ваша, народни посланиче, (не)легитимност да будете народни посланик“,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_18LTG_Posl_AV.10752418.pdf

/7/    Републичкој изборној комисији: Приговор на њено решење о прихватању председничка кандидатуре Александра Вучића,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_06LTG__VUCIC_prglsnjknddtSve.6475157.pdf

/8/    Републичка изборна комисија неоправдано одбила приговор,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_07RIK_Odbijanje.6640132.pdf

/9/    Жалба Управном суду на одбијање Републичке изборне комисије да разматра приговор,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_08LTG_UprSuduSve.66141354.pdf

/10/  Управни суд пресудом одбио жалбу,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_11UprSud_LTGuSve.72133004.pdf

/11/  Уставном суду: Уставна жалба на пресуду Управног суда
http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_03_14LTG_ZlbSvSkrc.72133619.pdf

3 replies »

 1. Окупатор се марљиво труди да нам преко окупационе власти мења веру, историју, језик, традицију и културу.
  Не може се веровати таквој власти која ради у корист нерпријатеља и личну добит:
  – која лаже, краде и убија народ духовно и физички
  – која непрекидно крши УСТАВ СРБИЈЕ у односу на Космет и људска права, почевши од основног права на здраву животну средину; дозвољава тровања природе и становништва из ваздуха, мимо Закона дозвољава промет ГМО; проглашавањем низа штетних закона којима уводи опасне вакцине, монструозно се меша упородичне односе, образовни и васпитни систем
  – која распродаје све што се продати може, па и оно што није на продају – природне ресурсе – земљу, воду, рудна и друга природна блага;

  Према томе, не може се веровати Александру Вучићу пошто се окитио анти-српским делима, а у Србији није добио мандат од народа да сме да нас уништава.

  Вратимо се Богу отаца наших, нашем Светосављу, завапимо Му да нам опрости, избави нас од зла и да нам помогне, освети и просвети.

  Свиђа ми се

 2. Поштовани господине,
  Као редовни професор у пензији, верујем да имате часне намере. Писањем у слободном времену, надам се не кроз професионални ангажман, и на уштрб проведеног времена са надам се, Вашим Богом благословеним унуцима, пишете са надом да се промени стварност у нашем логору који још увек зовемо Србија.
  Пишете и обраћате се онима од којих тражите да Ваше аргументе чују, уваже и донесу правилну одлуку. И то радите на један коректан начин позивајући се на законску регулативу, част, и поштовање људског достојанства, обраћајући им се у Ваше цењено име и оних 800 (осам стотина) држављана Републике Србије који су потписници Ваше петиције за смену Александра Вучића.
  Поштовани професоре,
  покушајте да се сетите, од када ? колико година ? и колико сте до сада Ваших представки написали, послали их на адресе оних које ословљавате са поштовани-а; да Вас подсетим; да Вам упутим позив; тражим да јавно одговорите на следећа питања; подсећам Вас, не укупно него само објављених на овом нашем порталу ? а сада ми кажите који је ефекат тих силних писанија ? или се Ви држите оне девизе: „ ја рекох-написах и спасох се „?
  И он, ко са презиром и гнушањем које свакога дана јавно показује према грађанима Србије, обзиром на област којом се Ви бавите цео радни век увек може да Вас пита : „ извините јесмо ли ми колеге ? желите ли, да Вам покажем оцену из индекса на тему Уставно право код професора Ратка Марковића „?
  Ко је тај ко може да донесе Србији промене и како ? Ви и са 100 тона Ваших представки, петиција, саопштења ? или гладни, голи, боси, једном ногом у гробу ? они истерани из уништених и опљачканих фабрика ? они чије јадне породице преживљавају уз помоћ контејнера ?
  Или ће то они које позивате као говорнике на скупу против његовог проглашења а већином су то његови људи ?

  Опростите, али делује ми помало тужно и дегутантно када Ви њега подсећате: “ Слободном вољом некоме дата доживотна обавеза као свечана изјава под чашћу с потпуном моралном и материјалном одговорношћу је заклетва њеног даваоца “, а зашто ? па из простог разлога што ако Ви за све ове године нисте схватили о каквој се моралној громади испуњеном чашћу ради, неће Вам то бити јасно ни у наредним годинама.
  Схватите, , није он правна незналица кога ће те Ви нечему научити. Не, он зна шта ради, за кога ради, зна који је тачан резултат који од њега очекују његови налогодавци од којих је примио плату за потпуно уништење наше домовине а зна и даће Бог да ће примити плату и од грађана чије животе уништава.

  Више од свих Ваших представки, петиција, саопштења, њега плаши чињеница да ће веома брзо било где да се појави и у било које време, чекаће га они чије животе је уништио. Да ли отвара реновирани клозет у некој школи, промовише нову инвестицију оних хоштаплера који знају одговор на његово омиљено питање: „ а колики је мој део „? у чије џепове је већ уплатио по 10.000 евра за радно место неког мученика који ће пуно радно време да носи пелене, да ли испред улаза у јавну кућу у Немањиној број 11, куће у Јајинцима, у било ком објекту од његових 786 квадратних метара, или било где да се појави, чекаће га организовано са својом јадном изгладнелом дечицом, гладни, голи и боси, они са изгубљеним погледима али сви са једном мишљу и знањем о непобитној чињеници, да док је он ту где јесте њима и свима нама грађанима наше јадне, опљачкане и окупиране домовине нема живота. Са њим и свим оним антрополошким шљамом који је он и њему слични произвео, око себе окупио и организовао на заједничком злочиначком пројекту уништавања Србије, са њим нема живота. И када он и они око њега, почну једнога дана да у оној маси која стоји испред њега виде све више и оних у плавој и сивомаслинастој униформи стиглих са гробља где су испратили своје колеге који су дигли руку на себе јер и они својој јадној породици нису могли да обезбеде оно најминималније за живот достојан човека, почеће да се окрећу око себе, да се загледају и питају сами себе докле су спремни да иду за њега а против народа. Знају и они како завршавају диктатори, али знају и да када гневни народ једном крене он не стаје док не заврши посао до краја. Да, и са свим саучесницима у злочинима.
  А број оних који свакога дана схвата да је највећи непријатељ грађана Србије у Београду, у јавној кући у Немањиној број 11 и на Андрићевом венцу је све већи и биће само већи, и верујем да је сваком јасно шта следи.

  Ми, са нашом јадном дечицом, или он и његова банда.
  Трећи избор не постоји.
  То знамо ми, то зна он, коме ускоро истиче рок употребе.
  Једино што није познато, да ли ће оног дана када почне ослобођење наше, јадне, опљачкане и окупиране домовине он бити у земљи или ван ње ?
  То зна само Господ свезналац.
  Свако Вам добро од Господа који живот даје.

  Свиђа ми се

 3. Какве грехе је навукао Србски народ па да нама владају они који су давно скренули са пута Светога Саве. Нисмо ни ми достојни газити по овој Светој земљи Немањића када дозвољавамо да ови западни миљеници воде антисрбску политику,свесно уништавајући нас као народ и државу.

  Свиђа ми се