АКТУЕЛНО

„Марш за науку“ испред САНУ – за боље услове за научнике


БЕОГРАД – Истраживачи и научни радници придружили су се данас протестом испред зграде САНУ „Маршу за науку“, какав се данас одржава у више стотина градова широм планете.

У свету се тим протестима захтевају бољи услови рада и већа средства за стандард припадника „научне заједнице“ и за научна истраживања, али има и политичких захтева, који се односе пре свега на креирање политика на основу научних достигнућа и аргумената.

Учесници протеста у Београду, како су рекли новинарима, окупили су се да би указали на тежак положај науке у нашој земљи и на потребу већег издвајања државе у те сврхе.

Научни сарадник са Филозофског факултета Милена Рапајић је истакла да су се организовали спонтано, а један од циљева протеста, према њеним речима, је да се наука приближи народу и да не почива само на нивоу интересних група и појединаца.

Како каже, залажу се, поред пројектног, и за институционално финансирање научних истраживања и пројеката, а упозорава да млади због немогућности да се баве оним за шта су се школовали све чешће раде на другим пословима или напуштају земљу.

На скупу је речено и да научни радници треба више да буду укључени у креирање политике државе и друштва.

Они носе транспаренте „Без буке нема науке“, „Марш за науку, а не марш науко“, „Интелигенцијом против кича, корупције и Вучића“, „Наука је будућност“…

Како су најавили траса „марша“ је до музеја Николе Тесле, а проћи ће поред Владе Србије и Народне скупштине.

Учесницима „Марша за науку“ придружила се и група учесника протеста Против диктатуре са својим транспарентима, пиштаљкама и трубама.

Како кажу, и они ће са научним радницима данас бити у колони, а „одшетаће“ до Музеја Николе Тесле и владе.

Марш за науку у 40 земаља

Истраживачи и научници широм света данас демонстрирају за веће признање свог рада, а као повод наводе ставове нове америчке администрације, поготово председника САД Доналда Трампа.

Иницијатори „Марша за науку“ тврде да Трамп, који сматра да је људски фактор на климатске промене минималан, игнорише познате научне чињенице.

Један од оснивача покрета Керолајна Вајнберг је предлог да се демонстрира за науку најпре изнела на друштвеним мрежама, након чега је за кратко време прикупила велики број присталица.

Она тврди да је циљ протеста залагање за будућност наше планете а, како додаје „ако то није разлог за борбу, онда не знам шта је“, преноси DW.

Робет Јанг, истраживач са Универзитета Западна Каролина сматра да демонстрације неће утицати на председника Трампа, већ да научници морају да своје поруке унесу у народ и да у личном дијалогу укажу на проблеме“, те да то посебно треба радити на сеоским подручјима, где живи много „скептика“ који су важна бирачка група.

Председница међународне мреже „За дан Земље“, Кетлин Роџерс, прикључила се тиму Вајнбергове. Њена организација са седиштем у Вашингтону је, како каже, са великом забринутошћу пратила „радикалне ставове“ нове владе САД према науци и техници.

„Све је више оптужби на рачун научне заједнице“ каже Роџерсова и додаје да се на научнике у САД дигла повика да су неозбиљни или политички пристрасни.

Она сматра да су демонстрације „Марш за науку“ значајна реакција забринутих научника и грађана и да је најбоље да се он одржи на Дан Земље.

Берлин: Марш за науку, демонстранти испред мађарске амбасаде

На Дан планете Земље, десетине хиљада људи у окупиле су се данас у Берлину, Вашингтону и другим градовима на првом Маршу за науку.

Марш за науку одржан је у више од 600 градова широм света, због смањења средстава за научна истраживања и растуће забринутости због скептичног односа председника САД Доналда Трампа према борби против климатских промена.

Научници су кажу да су забринути због политичког и јавног одбацивања етаблираних научних сазнања попут климатских промена и безбедности вакцина против заразних болести.

Демонстранти у Берлину су носили знаке на којима пише „волимо експерте – оне са доказима“ и „наука није тишина“, преноси Ројтерс.

Демонстранти су на кратко стали испред мађарске амбасаде у Берлину у знаку протеста због новог мађарског закона који би могао да доведе до гашења универзитета кога финансира милијардер и филантроп Џорџ Сорош у тој земљи.

Научници, студенти и грађани демонстрирали су у Вашингтону, на Флориди и у другим америчким државама, док су демонстранти у Женеви носили транспаренте на којима је писало „Наука, свећа у тами“ и „Наука је одговор“, пренео је АП.

У Лондону, физичари, астрономи, биолози и славне личности марширале су поред најпознатијих истраживачких институција, а у Шпанији, стотине људи учествовале су у Маршу за науку у Мадриду, Барселони и Севиљи.

ИЗВОР: РТВ

—————–

22.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. НА ЖАЛОСТ ТАЈ САНУ И МИНИСТАРСТВО ЗА ИСТОРИЈУ СРБИЈЕ ШИРЕ лаж ДА СРБСКА ЂЕЦА ИЗМИШЉЕЊУ бечку нордијску школу КОЈА УЧИ ДА НИЈЕ СРБИЈА ПРЕКО САВЕ ДРИНЕ ДУНАВА ВРБАСА КУПЕ ИТД ТЗВ ПРЕДСЕДНИК ЈЕ ВЛАДИМИР КОСТИЋ И ДА СУ СРБИ НАВОДНО ДОШЛИ У СЕДМОМ ВЕКУ ИЗА КАРПАТА СРБИ СУ СТАРОСЕДИОЦИ ХЕЛМА ЕВО ДА УПИТАМ ТЗВ САНУ ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ЗАБРАЊЕЊА ОД МИЛОША МИЛОЈЕВИЋА КЊИГА И САКРИВЕНА ЈЕ ОД СРБА ? НЕМОЖЕ СЕ НАЋИ ДА ЈЕ ПЛАЋАШ ЗЛАТОМ У БЕОГРАДУ И У СВИМ ВЕЋИМ МЕСТИМА ШУМАДИЈЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. Добро је да се бар део наше интелигенције пробуди и де се упитају тамошњи у САНУ,где су шта раде док дубке пропадамо. Није ли та наш САНУ и даље скуп привилегованих и извапелих стараца а не оно што треба да буду предводници науке ,напредка и развоја културе земље.

    Свиђа ми се