Бомбардовање

25. априла 1999. Супертајна мисија наших пилота – напад на НАТО авијацију на аеродрому Ринас код Тиране


.

Тајна акција српских авиона Г-4 у рату против НАТО

24. 03. 2009. 

Serbian_Super_GalebТачно месец дана после почетка агресије и бомбардовања Југославије 1999. НАТО се налазио пред великом прославом 50 година постојања и још већим изазовом шта урадити у рату против Југославије. Да ли појачати бомбардовање и по цену нових цивилних жртава и штете, што се све медијски враћало као бумеранг, или повести копнену офанзиву пре свега користећи ОВК као пешадију?

У Вашингтону су звонили бубњеви и тумачења да је све осим тоталне победе заправо тоталан пораз за Запад. Јер, ваздушни удари нису сломили кичму југословенске војске, морал војске и народа био је висок и сви су били уједињени у жељи за отпором.

Мишљења западних аналитичара да ће бити потребно само неколико дана бомбардовања да Београд поклекне, нису се показала као тачна. Југославије није одиграла онако како је то НАТО очекивао, није се предала после неколико дана. На брзину инсценирани сценарио реализовао се са невероватним контраефектима. НАТО је интервенисао да би, наводно, спречио хуманитарну трагедију, али ју је проширио и убрзао. Интервенисао је да би спречио да криза дестабилизује друге земље, а она се у међувремену проширила и на Македонију са неизвесним последицама по питању статуса Космета. У првом постмодерном рату конфузија би била забавна да није била и крвава.

Виктор Черномирдин стигао је 22. априла 1999. у Београд у покушају проналажења решења и некаквог компромиса да се рат заустави. Тог дана југословенска ПВО добила је стриктно наређење да не дејствује управо због авионског лета руског преговарача и могуће грешке. Ту чињеницу НАТО је искористио и један амерички ловац-бомбардер Ф-16 летео је од мађарске границе до Београда у радарској сенци цивилног авиона Виктора Черномирдина да би затим бацио бомбу од скоро три тоне на подземни објекат Стражевицу. Ратно лукавство, или кршење међународног ратног права? Сазнавши да их је амерички Ф-16 искористио као штит у прилазу Београду, руски пилоти су у одласку Черномирдинов авион окренули потпуно другим коридором, тамо где није ни било предвиђено, па се авион одједном нашао изнад положаја једне пешадијско-артиљеријске јединице у Срему. Са земље је на непознати и ненајављени авион отворена урнебесна ватра чак и из пиштоља и пушака. Срећом нису га погодили, јер је одмах узео велику висину.

Само три дана касније пилоти на аеродрому Голубовци код Подгорице извлачили су карте за супертајну мисију, без знања и одобрења команде у Београду: напад на аеродром Ринас крај Тиране.

На том аеродрому била је смештена америчка борбена група „Соко” са 24 хеликоптера типа „апач”, као и делови 82. падобранске дивизије из Форт Брега, Северна Каролина. У рану зору 26. априла у акцију је кренуло шест авиона Г-4 „супер-галеб” југословенског РВ, иначе из састава акро-групе „Летеће звезде”. Ниско летећи на само три метра изнад морских таласа, да би избегли радарску контролу, југословенским авионима требало је мање од 20 минута да стигну до циљева у рејону аеродрома Ринас. Стигли су из правца излазећег сунца и визуелно били тешки за откривање.

Прво је ракетама и бомбама нападнут логор за обуку терориста ОВК крај аеродрома Ринас, да би затим авиони Г-4 гађали америчке хеликоптере на земљи. Уништено је девет „апача” док су још три била озбиљно оштећена.

Италијанска државна телевизија јавила је истог дана вест о нападу на аеродром Ринас само једном и онда је та вест скинута. Руска агенција Итар-Тас јавила је да је аеродром Ринас крај Тиране био затворен за саобраћај 26. априла и неколико дана касније, да италијански министар унутрашњих послова није одлетео са тог аеродрома после завршетка посете Тирани и да се прва вест о губитку једног америчког „апача на рутинском лету” поклапа управо са 26. априлом. Албанска делегација, која се тог дана враћала са састанка Савета Европе у Стразбуру није слетела на аеродром Ринас већ у Валону.

На брифингу за новинаре у Бриселу, један од портпарола НАТО-а, италијански бригадни ваздухопловни генерал Ђузепе Марани тих је дана врло похвално говорио о југословенским пилотима на авионима Г-4.

Дан после акције на Ринас аеродрому, НАТО је 27. априла 1999. у три наврата жестоко бомбардовао аеродром Голубовци крај Подгорице посебно гађајући подземни објекат тог аеродрома Тузи, где су се и налазили авиони Г-4 из акро-групе „Летеће звезде”. Објекат је срушен и сви авиони у њему су уништени. Један од југословенских пилота тих је дана добијајући војно одликовање рекао да га прима за успех у тајној мисији.

Прошло је од тада доста година, по међународном праву Југославија је имала пуно право на одмазду по оним државама које су своју територију, или ваздушни простор „изнајмиле” за извршење агресије на нашу земљу. Ипак, пилоти о акцији на аеродром Ринас не желе уопште да причају. Xаг и све оно што се догодило са генералима из Србије одређују и сва каснија понашања. Дакле, што се тиче пилота и њиховог поноса, та се прича никада није догодила. Службено, не. Неслужбено, „Летеће звезде” одлетеле су у легенду…

Мирослав ЛАЗАНСКИ

__________
Извор: Informacioni centar „Komentar“

****

Напади на аеродроме у Тузли и Тирани

Како је ратно ваздухопловство Југославије изненадило НАТО снаге на Тузланском и Тиранском аеродрому и нанело им озбиљне губитке.

О нападима наше авијације 1999 године у време НАТО агресије на аеродроме у Тузли и Тирани НАТО није изустио ни једну реч. Крије се то, јер како би таква сила признала да су јој неки српски пилоти очитали лекцију из тактике и вештине летења наневши јој при том и значајне губитке. Посебно поражавајуће по НАТО звучи чињеница да су српски авиони изводили такве борбене летове док су им изнад глава били силни Авакси и јата технички знатно супериорнијих НАТО авиона.

super-galeb-790x534

Агресија на Југославију је почела 24. марта 1999 и планирано је да се за 7-10 дана Југословенска Војска уништи до те мере, да Југославија буде принуђена на потписивање безусловне капитулације, па да се НАТО снаге тријумфално ушетају у Београд. У склопу тог плана предвиђено је да се Тузлански аеродром углавном користио за слетања теже оштећених авиони, који не могу да се домогну својих матичних база. На том аеродрому су били стационирани и хеликоптери спасилачких екипа које би улетале на нашу територију и спашавале пилоте евентуално оборених авиона. Пошто се планови НАТО стратега никако нису остваривали требало је повећати интензитет бомбардовања. Тада се мења стратегија и на Тузлански аеродром 08. априла долеће 8 борбених авиона који су требали да учествују у нападу на специјалне циљеве у СРЈ.

Наши обавештајци су за то сазнали и у комади ратног ваздухопловства је почело планирање напада на аеродром у Тузли јер се тамо сконцентрисао велики број летелица. На аеродрому се налазило 12 борбених авиона које је наша ПВО оштетила, 8 ловаца бомбардера који су долетели пре неколико дана и 4 спасилачка хеликоптера уз још неколико помоћних и летелица транспортне авијације.

87363_vest_galebovi

На аеродрому Поникве окупљена је комбинована ескадрила од 6 Орлова 2 МИГ-а 21 и једног Галеба Г4. Задатак је био да се у ниском лету дође до Тузланског аеродрома и уништити што више НАТО авиона. У недељу 18. априла у 13:30 наши авиони су изненада на стајанци напали НАТО авионе јер је у то време „због квара“ (саботажа наших оперативаца) био искључен радар на аеродрому Тузла.

Изненађење је било потпуно јер их ни Авакси нису регистровали на време па су наши авиони примећени тек на 10 Км од Тузланског аеродрома а тада је било касно да НАТО авиони узлете. Четири НАТО авиона у паровима су била спремна за узлетање али су наши пре њиховог полетања већ напали. Била је то изузетно ризична акција и иако је из наше базе јављено да су наши авиони примећени нико од пилота није желео да акцију прекине.

По изјави мајора Гавриловића који је летео на једном од Орлова, он је испустио бомбе на групу оштећених НАТО авиона који су се налазили на писти скроз десно, и окренуо летелицу да би поново напао хеликоптере. За њим су кренула још 3 Орла и испустила терет свако на већ одабране циљеве, док су 2 Орла остала да прецизније гађају авионе који су се спремали да полете и 8 ловаца који су пре неки дан стигли у Тузлу. Два МИГ-а и Галеб су ракетама и митраљезима довршавали посао

Цела акција је због више налета трајала око 15 минута и тада је у повратку ка Пониквама ракетом са земље оборен један наш Орао у коме је погинуо потпуковник Михајло В. из Крагујевца. Осталих осам авиона се вратило до аеродрома Поникве с тим што је Мајор Жељко М. из Новог Сада због оштећења (испаљеном ракетом са земље) успео да свој МИГ приземљи на 10 км од писте аеродрома Поникве.

Потврђени биланс нашег бомбардовања Тузланског аеродрома је 17 уништених авиона, и 3 спасилачка хеликоптера. Док неки други незванични извори који су имали могућност да виде последице овог напада наводе да је уништен 21 авион и 3 хеликоптера, те да су у ланчаним експлозијама уништена и 2 транспортна авиона, као и значајан део технике. Посебан бес НАТО-а изазвала погибија 11 официра, пилота и послужиоца ваздухоплова. Али оно што је још значајније је, да све до краја НАТО агресије аеродром у Тузли више није коришћен за борбене летове на Југославију.

Освета НАТО-а

Већ истог дана НАТО је направио невиђену кампању бомбардовања аеродрома Поникве када је у једном дану на тај аеродром сручено преко 80 пројектила. Цео аеродром се тресао од детонација, али „Топ Ган момци“ и поред тако масовног бомбардовања нису озбиљније оштетили виталне инсталације аеродрома, па је он био у функцији све до краја НАТО агресије. Бомбардовање аеродрома Поникве се периодично понављало јер НАТО никако није мога да лоцира где ми то кријемо наше авионе, који мало мало па узлете и ремете им планове…

Као освету за Тузлу три дана узастопно НАТО авијација је гађала Ужице и његова околину па и сам центар Ужица, када је са три пројектила погођена главна пошта у центру града. Многима је било чудно тако жестоко бомбардовање Ужица и његове околине а посебно је било чудно разарање поште јер је то једина поста која је погођена, поред оне у Приштини, од почетка агресије. Био је то бес и освета „Милосрдног Анђела“ за тешке губитке на Тузланском аеродрому.

***

Напад на аеродром крај Тиране

zvezde

Посебна „дрскост“ и храброст наших пилота је напад на Аеродром у Тирани. На том аеродрому је била стационирана ескадрила од 12 Апача ракетних хеликоптера који су требали да буду ваздушна подршка за „Атлантску бригаду“ која се спремала да преко превоја Кошаре и Горожуп заједно уз садејство са НАТО снагама изврши пробој и војнички заузме Метохију а касније и Косово.

„Атлантску бригаду“ је сачињавало око 6.000 Шиптара добровољаца из иностранства са Америчким инструкторима. Они су са осталим терористичким групама ОВК које су се повукле у Албанију требали да изврше тај копнени напад, пошто ваздушна кампања НАТО-а није дала никакве резултате. Тако су укупне снаге које су нападале на границе Космета чиниле око 20.000 бораца заједно са страним претежно америчким инструкторима и специјалцима.

Да би олакшали нашим борцима одбрану на границама Космета наши пилоти су у више наврат изводили борбена дејства на том простору. Први од тих напада догодио се 13 априла када је 4 наших авиона напало припремни камп Атлантске бригаде који се налазио близу места Каменица на северу Албаније. Том приликом је оборен један Апач а Атлантској бригади су нанети озбиљни губици. Напад наше авијације на снаге које су нападале границе Косова и Метохије поновљен је 05. маја када су 3 Орла и 2 Галеба у кратким временским размацима и више наврата нападали већ поменуту Атлантску бригаду.

Свакако један од најспектакуларних напада наша авијација извела је 26 априла када је нападнута НАТО база америчких „Апача“ на аеродрому крај Тиране. Та операција је била посебно рискантна јер је од аеродрома Поникве до Тиране требало летети скоро сат времена (54 минута) а бити неоткривен од стране радара, НАТО авијације и авакса. Напад је планиран тако да по 2 Галеба Г-4С синхронизовано полете са аеродрома Поникве и Голубовци код Подгорице и неопажено се привуку НАТО бази дубоко у територију Албаније. Акција је изведена тако што су у ниском лету кроз планинске кланце прво долетела 2 Г-4С са аеродрома Голубовци а 20 минута касније стигла су још 2 Галеба Г-4С са аеродрома Поникве. Резултати овог напада су били више него импресивни јер је уништено 5 Апача, а сва 4 Галеба су успела да се неоштећана врате у своје базе (које најчешће нису били аеродроми са којих су узлетели). Пуни ефекат овог напада се огледао и у томе што НАТО више до крај агресије на Југославију није користио Апаче.

0976051

Изводити летове и борбена дејства у пограничном појасу са Албанијом било је готово незамисливо због тога што је НАТО авијација даноноћно бомбардовала тај сектор и што је на небу увек било технички супериорнијих НАТО авиона уз обавезно навођење од стране Авакса. Али и поред свега тога наши пилоти су изузетном храброшћу и летачким умећем као осице задавали ударце и НАТО-у и Атлантској бригади која је фактички представљала НАТО копнене снаге. Та копнена офанзива је уз огромне губитке претрпела тежак пораз и никада није успела да се пробије на КиМ. Наши храбри браниоци границе на Кошарама и целом пограничном сектору са Албанијом имали су велику помоћ наших пилота који су се веома храбро супротстављали вишеструко надмоћнијем непријатељу.

У поплави свакојаког подаништва и удворичког понашања, како од стране наших политичара тако и од стране диригованих медија, овај текст посвећујем нашим храбрим ваздухопловцима који су жртвујући своје животе бранили ову земљу и овај народ. Да ове поданичке гњиде не би затамниле и овај део наше светле блиске историје, желим да подсетим на храброст и достојанство које овај народ има.

Звонимир Трајковић, политички аналитичар

______________
http://www.dejanlucic.net

111 replies »

 1. Ja živim ćitav život pored aerodroma Tuzla ili Dubrave tačnije,i poginuo bi da je bilo ikakvo bombardovanje.Zaista ne treba džaba lagati i obmanjivati narod.Kod nas se granata nije čula od 95-te fala Bogu.Gledao sam i vedea mnoga za ovu priču ali brate laž i to velika.Proveo sam mladost na aerodromu Dubrave Jna ili po novom Tuzla.Bilo je tu devastiranih vojnih jna aviona po kraju piste na kojima smo se mi igrali čitav život.E sad ovi avioni ispadoše američki porušeni u uvom napadu.A ovde se priča kako su rasturili NATO.Treba imat avione za to a ne galebove i jastrebove i migove 21.Nemam ništa ni protiv koga samo pošto sam iz ovog mjesta mogu reći da je ovo velika laž.Pozdrav svima.

  Свиђа ми се

 2. Vrlo hrabro i za svaku pohvalu.Ne treba obracati paznju na glupake i zlonamernike koji sebe smatraju,kao,pametne i rodoljube.Oni Fasisti iz NATO-a su i pored tolike nadmoci ostali nemocni.Znaju oni veoma dobro ali nece da se hvale.Mogu da nas ,osim onih “pametnih“poljube u d.pe .

  Свиђа ми се

 3. Hvala srpskoj avijaciji na veoma hrabrom uzletanju, prvenstveno hvala srpskim pilotima;
  I Bog dusu da uzme u svoje narucje svih pogunulih, kako na kosarama, tako I na svim ratistima protivu muslimana.
  Amin Boze

  Свиђа ми се

 4. Srbijo, jadna Srbijo. Da li zna sta je napisao, ovaj sto napisa, da su avioni leteli 3 metra iznad mora, (cudi me da ne napisa da su leteli 3 metra ispod mora) i da li znaju Milosevicevi poslusnici, koji su plakali nad zrtvama Televizije Beograd, a naredili ljudima da moraju da dolaze na posao u televiziju, a ti isti ljudi su mogli isti posao raditi i sa bezbednih lokacija, a ja, nepismeni rab Boziji, naslucivao sam takav napad, a oni jadni nisu znali, cudna mi cuda…posle vise napada na druge TV stanice. Pusti ti medjunarodne konvencije, kad znas da ce te napasti, a svesno zrtvujes svoje ljude. Nato je napao i ubio (za njih) tudje ljude, nasi su zrtvovali svoje ljude. Ko je tu veci zlocinac? Ko je na tome profitirao zna se… Ko na tudjoj nesreci gradi svoju srecu, i njegova sudbina bi trebalo da se zna. Sve su to „braca“ belosvetska, a ovo ovde ispiranje mozgova. Da ne budem pogresno shvacen, voleo bih da je, bar 90% zlikovacke avijacije, sruseno u Srbiji 99. godine, ali ocito su oni imali dobre pomagace ovde, a nisam siguran da smo i sad daleko od toga. Neka je laka zemlja, svim zrtvama njihovih i nasih bandita, a banditima neka Bog sudi, na njegov sud nema zalbi.

  Свиђа ми се

  • JA SAM PILOT I IMAM SVOJ AVION A ZA TVOJU INFORMACIJU LETIM TIK IZNAD DUNAVA NA NISKOJ VISINI OKO 5 METARA A OVI PILOTI AKRO GRUPE (PRIZNATA GRUPA U SVETU) MOZE I NIZE. ONO STO NEZNAS NE KOMENTARISI ODNOSNO NE PROLUPAVAJ SE (BA)RABE BOZIJI.

   Свиђа ми се

  • Pa i Sarli ebdo karikaturisti su mogli od kuce da salju radove i kuci da rade.Za razliku od njih sa RTS/a nije bilo uvredljivih i licnih stavova.Sarli nije objavio nijednu karikaturu protiv terorista sa KiM i Nato agresije.Amanpur se opet aktivirala i ima svoju emisiju,Klintonka je agresivnija od muza, a Nemacka svakim danom sve nametljivija sa svojim idejama i resenjima.Izgleda da su neki silnici shvatili da mudju pravoslavcima nema terorista i odmazdi, vec samo prastanje i zaborav…

   Свиђа ми се

  • super galeb G-4 je svojom pojavom u svoje vreme bio jedini avion na svetu koji je mogao da leti par metara iznad vode!!!prelistaj malo staru biografiju pa onda komentariši!!!

   Свиђа ми се

 5. U tekstu postoji dezinformacija kada je u pitanju USS Theodore Rusevelt aircraft carrier, s obzirom na cinjenicu da se trenutno nalazi na severu kontinenta u vodama Severnog mora.Cinjenica.

  Свиђа ми се

 6. deliblatcka pescara sluzila je da iskacu piloti i bilo je zabranjeno pucati dok su apaci iz rumunije dolazili po nih.par aviona u pescari je palo.nisam uspevao blize im prilaziti ali sam cuvao prilazne puteve da neko od mestana nebih isao ka njima,po mojim saznanjima 7aviona je palo u pescari.nazalost to nikad ni nasi nece objaviti,debelo je neko uzeo pare da se o svemu ovome cuti

  Свиђа ми се

 7. PRVO NEMAM RECI OD UZBUDJENJA I GNUSANJA PREMA GUBAVIM NATO-PEDERIMA I ZNAM U DUSI NJIHOVE PILOTE. LICNO SAM SEDEO SA TA PEDESKA NADUVANA GOVNA KOJA SU TRULA OD NJIHOVI HAMBURGERA I OSTALE BOLESNE HRANE.JA SAM IMAO TADA OKO SEDAMDESET I PAR KILOGRAMA I KIDAO SAM RUKE TIM NAPUMPANIM BOLESNICIMA KOJI SU UMIRALI OD CUDJENJA I ZNATIZLJENJA KAKO SE TO MOZE DESITI DA IM LOMIM RUKE SA SKORO DUPLO MANJOM KILAZOM.STALNO SU ME PITALI CIME SE HRANIM I GDE ZIVIM. KADA JE BILO POCELO BOMBARDOVANJE ONI NISU VISE MOGLI DA IZLAZE VAN NJIHOVE BAZE SAMO NE MOGU DA NAVEDEM TU BAZU IZ VISE RAZLOGA….

  Свиђа ми се

  • „Тог дана југословенска ПВО добила је стриктно наређење да не дејствује управо због авионског лета руског преговарача и могуће грешке. Ту чињеницу НАТО је искористио и један амерички ловац-бомбардер Ф-16 летео је од мађарске границе до Београда у радарској сенци цивилног авиона Виктора Черномирдина да би затим бацио бомбу од скоро три тоне на подземни објекат Стражевицу. Ратно лукавство, или кршење међународног ратног права? Сазнавши да их је амерички Ф-16 искористио као штит у прилазу Београду, руски пилоти су у одласку Черномирдинов авион окренули потпуно другим коридором, тамо где није ни било предвиђено, па се авион одједном нашао изнад положаја једне пешадијско-артиљеријске јединице у Срему. Са земље је на непознати и ненајављени авион отворена урнебесна ватра чак и из пиштоља и пушака. Срећом нису га погодили, јер је одмах узео велику висину.“

   Posto je avion Cernomidina sleteo, budala koja je pisala tekst zeli da poverujemo da je NATO avion kruzio satima negde visoko na nebu nakon sto je bacio bombu i onda cekao da se Cernomidin vrati avionom da bi se vratio u njegovoj „senci“? Vecu nebulozu davno nisam procitao…

   Свиђа ми се

   • У чланку се наводи да је са земље отворена ватра чак и из пушака и пиштоља на руски авион, а не амерички Ф-16. С обзиром да је амерички авион летео у радарској сенци руског, дакле јако близу њему, након бомбардовања Стражевице му је била позната путања руског авиона,тј. путања којом се и он сам кретао. Ко би био луд да се врати по истој трајекторији, а да при томе непријатељ познаје ту путању….
    А „будала која је писала текс“ je познати новинар и војнополитички коментатор.

    Свиђа ми се

 8. Članak je veoma dobar, zahvaljujem autoru na prilogu.

  Pročitao sam komentare čitaoca teksta, većina komentara je korektna, ima i nekorektnih koje treba da ignorišemo.

  Prvo da razbijem mrak i prosvijetlim one koji nipodaštavaju Srbe.

  U vrijeme rata u BiH Srbi su oborili 32 aviona NATO agresora, u javnosti se pominjao samo onaj francuski ,,Miraž 2000,, , zbog čega?

  Nato i EU su prijetili Srbima iz BIH odmazdom ako u javnost
  iznesu NATO gubitke.

  Ko je oštetio nosač aviona drugom prilkom.

  Srbija je raspolagala moćnijom tehnikom od one koju su koristili
  Srbi iz BiH, tako da podatak koji je iznio autor tektsta približno
  odgovara stvarnim gubicima NATO agresora.
  Članice NATO-a su zaprijetile Srbiji nuklearnim oružjem ako
  objave stvarne gubitke NATO agresora.

  Milošević je bio ucijenjen da ne objavljuje gubitke NATO-a, a ovim danas se samo naredi, nije neophodna ucjena.

  Nekad davno sam pokušao da prikupim dostupne podatke
  o gubicima NATO armade, u agresiji na SR Jugoslaviju.
  Prikupljeni podaci obuhvataju jedan preiod rata, da ne dođe do
  zabune, podaci su do aprila 1999.

  Ako neko želi da pročita priloge koji su postavljeni 2007. na forum ,,Vidovdan.org,, , iste može naći u linku koji slijedi:

  http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=12&t=2493&st=0&sk=t&sd=a&start=20

  prilozi u temi pod rednim brojevima 31 i 32.

  Takođe preporučujem priloge 29 i 30 ista tema.

  Свиђа ми се

  • Clanak je glupost. NATO je zasuo Srbiju osiromasenim uranijumom i danas gradjani Srbije umiru od raka. A i nemoguce a niko od civila nije video niti cuo da se 15 minuta bombarduje aerodrom. Glupost nad glupostima! A da ne pominjem komandnu odgovornost u vojsci i sta znaci njeno krsenje. Ispada da su u stabu bili budale, a piloti su bili pametni i nikom nista. Za to se u ratu strelja ili ide pred vojni sud, a ne da ih jos neko i odlikuje. Jeste li stvarno toliko retardirani kad komentarisete takve nebulozne ili se samo pravite?

   Свиђа ми се

 9. Gledaoci u Americi su mogli uzivo da vide pocetak napada nasih pilota na Apace u Titani ako su gledali reportera Geraldo Rivera iz americke TV kuce Fox News, koji se javio uzivo sa aerodrome kraj Tirane. Stajao je ispred helikoptera Apac koji je u slececem trenutku eksplodirao iza njega I reporter se okrenuo sagnut I u sledecm trenutku nestao iz kadra. Javljanje uzivo je prekinuto ali je napad zabelezen i n avideo materijal. Barem njegov pocetak. …

  Свиђа ми се

 10. uh ljudi… imam 19 godina i jos vise ste mi probudili nacionalni ponos ovim tekstom i vasim komentarima.. ja imam ponos prema svojoj zemlji zato sto je moj pradeda preziveo cetiri rata (prvi i drugi balkanski,i prvi i drugi svetski rat),ali posle svega ovog jos vise.. znam da sam u manjini od danasnje omladine koje ovakve stvari neinteresuju i sa podsmehom pominju.. istorija je moj omiljeni predmet i uvek me je interesovala ratna istorija,narocito moje zemlje i mrzim sto ceo svet ne zna za ovakve stvari i koliko je nepravde nama ucinjeno.. moj otac zna istoriju u malom prstu i pricao mi je mnogo o ratu u bosni i kosovu i koliko se stvari krije i koliko toga je trebalo da bude ucinjeno,ali vrh zemlje je bio previse neozbiljan za nesto ozbiljnije.. toliko sam knjiga i tekstova procitao da sam za neke tajne cuo,ali ovo za napade na NATO aerodrome i nosace aviona,to vec nisam znao.. toliko mi je zao sto nemaju neke knjige i emisije na tu temu i sto se sve krije od naseg naroda.. jos vise mi je probudjen nacionalni ponos zbog ovih cinova pojedinaca koji zasluzuju minimum orden.. hvala vam i ako bi ste mogli da prikazete jos slinih tekstova o podvizima nasih vojnika koji nikad nisu videli svetlost dana u javnosti i medijima

  Свиђа ми се

  • Imas informacije o napadu jos od prije desetak godina u knjizi Miroslava Lazanskog, ja sam jos tamo citao o tim napadima na aerodrome u Tuzli i Tirani, mislim da je knjiga „Uvek postoji sutra“ ili „Hitler je pobedio“, nisam siguran, znam da se „Jutarnja patrola“ bavi ranijim periodom, raspadom SFRJ i gradjanskim ratom nakon raspada, mislim da je i pisana prije NATO AGRESIJE na SRJ, dakle u njoj sigurno nije, ali ako te zanimaju činjenice o ratnoj istoriji, obavezno nabavi sve njegove knjige, pisane su na osnovu cinjenica i naravno, iskljucivo u sirem ratnom kontekstu, sto je normalno, rijec je o najboljem vojno-politickom komentatoru na Balkanu u poslednjih 50 godina.

   Свиђа ми се

 11. Шташ, волим да натољубивим ДОС-овцима, препуним памети и реалности (из америчких филмова), понављам неке ствари.

  Нпр. одмах после Кумановске преваре (којом је заслужено Слободан Милошевић отишао са чела Србије, али дошао НАТО ДОС…). Два НАТО транспортна авиона су одвела НАТО пилоте који су искакали изнад СРЈ. Неке су покупили НАТО хеликоптери, неки НАТО хеликоптери су уништени са све посадама, неки су побегли, неке су уватили сељци и наградили их по заслузи, али ето неки су и враћени НАТО-у у свакаквом стању.

  За све ће то Народ некада и сазнати!

  Сазнаће оно што сатана и њени анђели КРИЈУ, а да Народ који је уз Бога – не може никад изгубити!

  Свиђа ми се

  • Ne budite u zabludi. Milosevic je najveci izdajnik ovog naroda u istoriji, on nas ja vise unazadio za 10 godina nego Turci za 500, a dosovci kako ih zovete su se borili za manje zlo koje je bilo moguce u trenutku, obzirom da smo vec bili ponizeni i zgazeni (ne opravdam lopovluke koje je pocela Danina familija, a drugi nastavili). Nece nam biti dobro dok normalni i pametni ljudi ne dodju na vlast

   Свиђа ми се

 12. Nažalost mi Srbi smo uvijek bili hrabri borci, ali imamo uvijek jedan te isti problem, a to je izdaja, to je naša vlast koja se prodaje za šaku dolara i koja prodaje našu dedovinu. Oduvijek je tako, i zbog toga će ovo ostati samo mala iskra junaštva i čojstva našeg naroda-pojedinaca. NIje džabe ona Samo Sloga Srbina Spašava, zato što nikada nismo složni i kad se izborimo sa vanjskim neprijateljima, onda se međusobno raskućimo i „useremo motku“.
  SVAKA ČAST JUNACIMA KOJI SU NA BILO KOJI NAČIN SUDJELOVALI U OVIM AKCIJAMA, mene je bombardovanje podstaklo da se prijavim dobrovoljno u ŠROP Bileća(umjesto da pijem kafice i gledam cure po Banja Luci) iako nisam dobio poziv, da budem što bliže granici, u slučaju da nas prebace kao ispomoć. I dalje sam spreman da branim srpstvo, jer kad tad ovdje će biti problema.
  Pozdrav iz BanjaLuke.

  Свиђа ми се

 13. Да поновим овај коментар:

  „zastavnik
  11. април 2013. • 11:55

  Prema nezvaničnim podacima radarskih osmatračkih službi Italije i Grčke, kao i podacima ruske obaveštajne službe, NATO je izgubio 243 aviona, od toga 4 F-117A i 2 B-2, većina aviona je pala u more, a piloti su imali strogo naređenje da ne smeju pasti na teritoriju SRJ, pa su im čak bili i onesposobljeni uređaji za katapultiranje. Deo aviona je teško oštećen sleteo na aerodrome u Tuzli i vojnim bazama u Grčkoj i Italiji, kao i u bazu u Tapašu u Mađarskoj.
  Prema našim podacima (za koje postoje dokazi) oborena su 63 aviona, 18 helikoptera i veći broj bespilotnih letelica i krstarećih raketa, a poginulo je oko 320 NATO pripadnika (pilota i pripadnika spasilačkih jedinica).
  Takođe, nezvanično, naši tehničari su uspeli da osposobe 6 krstarećih raketa, preprogramiraju koordinate i “vrate” i vlasnicima. Jedna od njih je usled tehničkog kvara pala na Sofiju, ali srećom nije eksplodirala (bila je namenjena bazi u Indžirliku).“

  Даћу и неке моје назнаке.
  – НАТО је изгубио више летелица од 243 (рачунајући и непоправљиво оштећене).
  – Више од 63 авиона и 18 хеликоптера је оборено унутар СРЈ.
  – Слатина и напад на Ринас су се догодили, баш како Лазањски описује.
  – САД носач авиона је 100% уништен (није потопљен – одвучен) и нема га више.
  – НАТО подморница је остала на дну Јадрана
  – Обарани су и Б-52 и Б-1, а не само Б-2.
  – Уништено више апача на тлу СРЈ
  – Побијено много НАТО специјалаца (не само НАТО обучаваних шиптара).
  – Наши пилоти су и у ваздушним борбама обарали НАТО ловце.
  итд.

  Што се ово све крије?
  – Зато јер је Слободан Милошевић то потписао заједно са Кумановском преваром.
  – Зато јер је ДОС (и данашња власт = ДОС) део НАТО-а.
  – Зато јер Руси ћуте о неким догађајима (носач нпр), јер им то одговара.

  На основу чега ово тврдим?
  Као СВЕДОК (нпр) 50% ових догађаја и на основу ПОЗНАНСТВА са људима који су у (осталим) учествовали.
  А зашто то тврдим?
  Да се не заборави Богом Дана Храброст и ратна Вештина наше војске и (углавном) ниже командне структуре.

  Да би се Бог Славио међу Србима!

  Дао бих још један коментар.
  НАТО (поготову САД) вечито у филмовима, измишљотинама њихових и потплаћених историчара и мемоариста, тврди да им је војска јака, а (кад год изгубе) да им руководство неваља.

  Стварност је управо сасвим другачија.
  НАТО војници, пилоти, итд. су гомила неспособних хуља, а њихова команда (још горе хуље) ради као сат – али баш као сат…!

  Са друге стране, узевши у обзир како су политичка и висока војна структура, допустили да СРЈ уђе ТОТАЛНО неспремна у тај рат. Упркос томе што нам је Руска војска (упркос јељцину) нудила да се опремимо у мери да нас НАТО никад не би напао и то 100% СИГУРНО!
  Може се рећи да је политичко и највише војно руководство (част изузецима) било НЕДОРАСЛО задатку, а да су ДОРАСЛИ били у нижим командним структурама и војници, та предивна и јуначка омладина.

  Жалосно је што су измети покрили те Светле догађаје, јер како да људи заволе измет, ако је поред Светла? А и прашина времена чини своје.

  Хвала Богу, што ми је недостојном дао прилику, да знам за и памтим Његову Благодат, коју Излива на оне који траже Правду и Истину. И никада није питање има ли Божје Помоћи, већ има ли коме?

  Свиђа ми се

 14. Мало сте измешали датуме али оба напада су се десила.Само добро повежите дејстав НАТО сутрадан на Поникве и Ужице и на тросруки удар на Голубоцима.Био сам учесник једне од акција.Хвалили би се ми овим да нам није својевремено запрећено од стране „жутих“ а њима..па зна се од кога!!Поздрав патриотама а и „неверним Тома“.

  Свиђа ми се

  • Bas mi je drago da postoji neko ko je tako dobro obavesten. I ja sam ucesnik ovog dogadjaja jer mi se dogadja smeh kad ovo citam . Dejstva izvrsili super piloti, vodja eskadrile Sloba M. prvi pratilac Pavkovic N. vodja para Perisic M i cetvrti pratilac Markovic M.

   Свиђа ми се

  • Шта рећи, сем Господу хвала да у свакој ситуацији има и правих Срба. А жути и сви слични ће већ добити по заслузи. Нека су сви благословени који су дају било какав допринос за излазак ИСТИНЕ на површину. АМИН

   Свиђа ми се

 15. Petar Maljevic, znam da niste u pravu. Licno sam gledao informaciju i snimak na RAI Uno te noci, Sutradan je povucena i nikada se o njoj nije vise pricalo. Bilo je dejstava nase aviajcije i po polozajima u Makedoniji, gledao sam to svojim ocima. Vecna slava nasim palim pilotima i svim brocima

  Свиђа ми се

 16. Ja zaista mislim da vi niste normalni kad objavljujete ove stvari. Ko veruje u ovakve mastarije. Srbiju su optuzili za agresiju na nase Kosovo,……i bombardovali su Srbiju zbog onoga sto smo radili na nasoj teritoriji a sad ce zapad da dozvoli da nasi avioni urade nesto u Bosni i Albaniji. Nemam reci, ovaj Lazanjski je komunisticki i ruski agitator i prpagandista prve vrste. Nemam reci kakve su ovo nebuloze.

  Свиђа ми се

 17. Baš zbog tog stava nije gotovo-tek počinje mi smo u ovakvom sranju.
  Mesto da učimo iz svojih grešaka mi i dalje teramo inat svetu.Za šta
  i zbog koga?Siniša,nas nikad ne bi ostavili na miru.Da nismo kapiturilari oni bi nas potpuno uništili.Ali jebiga,mi i dalje živimo u Karađorđevom vremenu i zbog toga smo dobili po nosu.

  Свиђа ми се

 18. Bio sam klinac tada (ni 17 punih), ali bih veoma voleo da je sve ovo (ili barem deo) istina. Ali ono sto mogu da pricam (sa ove sadasnje distance), je da smo se 11 nedelja tukli sa njima, glupo je reci pavnopravno, ali da smo izdrzali 11 rundi. I umesto da teramo do kraja, mi pred kraj predamo! Falilo nam je jako malo, pricamo o par nedelja da se nacisti povuku i da pobedimo (pobeda kod nas Srba znaci da nas ostave na miru i slobodne – to su ideali koje bastinimo). Steta i tuga za sve ove heroje koji su dali zivote braneci ovo sto ce korumpirani politikanti dati za dzabe. Ali sto bi rekle DVERI „Nije gotovo – tek pocinje“!

  Свиђа ми се

 19. не знам зашто се сви чудите како се чувају у тајности ови наши подухвати, па сви сте заборавили ко је дошао на власт 2000 год. неби ме зачудило да су ови наши изроди и заменили Кумановски споразум и то тако да више никад немамо право да се вратимо доле. и ја сам био сведок и учесник догађања у рату на Ким са арнаутима 1998. год. и рата са НАТО-м 1999. год. и отприлике знам како се и шта дешавало, али сам био а и сада сведок шта нам се догађа тако да нема много места за чуђење. поздрав

  Свиђа ми се

 20. „посебно је било чудно разарање поште јер је то једина поста која је погођена, поред оне у Приштини, од почетка агресије“
  Pogodjena je zgrada poste u Kragujevcu takodje samo je bomba zatajila i ostala u podrumu

  Свиђа ми се

 21. Svaka cast svim hrabrim vojnicima i policajcima koji su svoj zivot dali za svoju otadzbinu,takodje treba i reci da je dosta ljudi ostalo trajni invalidi,ali takodje treba i pomenuti one sa druge strane medalje koji su siptare krili po kucama i uvece ih uz debelu nadohnadu prebacivali na linije ovk i nasoj vojsci i policiji po cetri do pet puta prodavali skuplje namirnice.Takodje hteo sam da kazem da i medju nasim staresinama je bio veliki broj jajara i hostaplera,mene i jos par vojnika su poslali 24.marta 1999.godine da cuvamo strazu kod ubojnog magacina koji je se nalazio pored radara,prva NATO raketa je pala od nas 20 metara i srecom niko nije poginuo,pitam se dali bi neko od tih nasih strucnjaka odgovarao da je neko nastradao.Komadant garnizona je nakraju odlikovan ordenom za spasavanje ljudstva i materijalnih sredstava i smesno i tuzno jad i beda!!!

  Свиђа ми се

 22. Za Tuzlu, aerodrom Rinas i obaranje B2 u Spacvanskim sumama znamo. Da li neko nesto zna o napadu RV na nosac aviona Teodor Ruzvelt?
  Po podacima sa Vikipedije, pomenuti nosac aviona je u oktobru 1999 povucen iz borbene upotrebe radi „redovnog“ sestomesecnog remonta. Ako neko zna vise neka objavi!

  Свиђа ми се

 23. Прочитах све репортаже. Разумем зашто Американци држе у тајности ове епизоде, али стварно не разумем зашто медије у Србији ћуте о храбростима Српских пилота?

  Ајд’ па нека неко, или неки, то онако на тенане, објасне.

  Унапред Хвала.

  Свиђа ми се

  • Zato sto se sprovodi politka unistavanja srba od strane velikih sila, koje nakon 2000. finansiraju vlast, koja ima apsolutni monopol nad medijima. Hoce da nas prikazu kao teroriste i gresnike i ljigavce, dok smo u stvari najjaci i najponosniji narod, ali njima to ne odgovara jer im ne treba takav neko – mali, ponosit, nezavistan, stabilan. Kad nisu uspeli agresijama, krenuli su diplomatskim putem, i kao sto i sam verovatno mozes i videti – mnogo su uspesniji u tome! NE DAJ SE SRBIJO!

   Свиђа ми се

  • Zato sto medijima u Srbiji upravljaju isti oni koji su nas bombardovali a i kompletna vlast i opozicija je pod njihovom komandom mislim na DS kao opoziciju. Sama predaja Kosova i pristupanje NATO paktu te ulazak u EU je dokaz, jer nikad nije odrzan referendum da narod odluci. Svaka vlast koja donosi tako vazne odluke bez zvanicnog pristanka svog naroda je izdajnicka i dobro placena ma kakve nam oni bajke pricali o nekakvom lepsem zivotu. Nato ako zarati sa Rusijom prvo ce slati nas narod i nasu decu na frontove protiv Rusa isto kao sto su koristili siptare na kosarama protiv Srbskih branioca otadzbine. Zato ljudi razmislite dobro pre nego sto nam bude kasno. Glupi Rumuni, Bugari, Poljaci nisu ni svesni da ce njihove zemlje biti prve sprzene ukoliko dodje do rata, jer su dozvolile Amerima raketne stitove i sta ti ja znam sta su sve tamo natrpali. Rusi nece imati milosti prema njima a nasa vlast nas postepeno uvodi u takvu situaciju. Zasto bi i jedna drzava ratovala za Americke interese i bila unistena to samo oni znaju ?Samo budala ne vidi da Rusija nikog ne ugrozava a koliko je Amerika uz pomoc NATO saveza unistila zemalja u svetu. I to sve iz tzv humanitarnih razloga. Hvala njima sto brinu za ceo svet ali nek nas ostave na miru mi znamo sami da se branimo. I sve ovo sto su ljudi gore napisali o herojstvu nase avijacije i PVO je istina….i zelim da bude istina. I zelim da se sto vise pise i prepricava o tome pa nek NATOVCI dokazuju da nije bilo tako!!!!

   Свиђа ми се

 24. Sa,…evo ja mogu reci ne sta sam cuo, vec video, bez nagadjanja….
  ziveo sam u konarevu 5km od kraljeva i bio svedok kada su 4 mislim orla nisko proletela i otisla uz ibar…usro sam se jer se pojave nenajavljeno a leteli su na 50-tak metara, samo se prolomi zvuk odjednom. E svi smo cekali i brojali koliko ce se vratiti. Uglavnom su se vracali svi, sem tog dana o kome je neko pomenuo vec, videli smo samo jedan i to je leteo cik cak, kao da se bojao rakete…secam se kako smo bili tuzni svi zbog drugih. kasnije smo culi da su jos dva sletela a jedan je oboren. samo da znate…cesto su nas nasi plasili tako….odjednom kad se pojave…dakle istina je da su isli u akcije.

  Свиђа ми се

 25. Da nismo zakupili tada onaj satelit ne bi ni znali sta ima na tim ciljevima.
  oni su imali avaxe radare mi nismo smeli nase radare ni paliti jedine oci su nam bile sa satelita.

  Свиђа ми се

  • @ ljubomir976,
   И ја сам чуо да су наши оборили авакс који је пао негде код Ужица у деловима. То сам чуо од једног војног лица. Повезивали смо то са Креманским пророчанством где је писало да су са неба падали печени људи. Американци су се тада приказивали као наши велики пријатељи, али због овога су били веома љути, иако смо ми имали право да оборимо свако тело које је без дозволе било у нашем ваздушном простору.
   После смо (за време рата у Хрватској) у сатима после заласка сунца гледали једну тачку мало светлију од звезда а померала се мало брже од звезда, закључили смо (с правом) да је то авакс.

   Свиђа ми се

 26. Nazalost,veci deo ovoga nema veze sa istinom. Nije bilo nikakvih ozbiljnih gubitaka nato aviona,hvalili bi se mi i te kako da je bar 10% od ovoga istina

  Свиђа ми се

  • Veoma mi je zao sto imas takvo misljenje o svemu junackom sto su nasi momci uradili za ovu zemlju a takva misljenja imaju samo deca koja nisu ucestvovala u svemu ovome da li zbog godina ili sukanja njihovih zena,majki,devojaka iza kojih su se sakrivali Ucesnik sam bio a cast mi je sto sam i rodjak coveka koji je zasluzan za obaranje F117,B2 spirit,i jos par aviona NATO agresora

   Свиђа ми се

  • Radovane,verovatno bih isto mislio da nisam video olupine od neznanog broja NATO aviona poredjane jedna pored druge na jednom aerodromu dva nivoa pod zemljom. Mozda nije brojka od 360+ koju sam negde ovde procitao ali,uveravam te da ne bi mogao da verujes svojim ocima kad bi video prizor.

   Свиђа ми се

 27. Voleo bih da je sve ovo istina, ali mi se na zalost cini malo verovatno i cista fantazija. Osim ovog napada na albanski aerodrom za koji se culo. Sto se ne bi otvorenije pricalo o svemu? Hag nema veze sa tom pricom.

  Свиђа ми се

  • Za vreme rata 91-94. pilot Zeljko Paradjin je u Hrvatskoj unistio lansere za SKAD rakete,pri tom pobivsi i instruktore iz Nemacke,koja je hrvatima dala pomenute rakete,kao i vise desetina,neki kazu cak 300 hrvatskih vojnika.Nakon toga je na njega otvorena sezona lova po Beogradu,vise puta su pokusali da ga ubiju,na kraju i uspeli.Na zalost,Srbija je puna izdajnika i dvostrukih agenata,zato je uputnije ne pominjati imena pilota koji su ovo ucinili,a cega su,verovatno,i oni svesni.

   Свиђа ми се

  • Za vreme rata 91-94. pilot Zeljko Paradjin je u Hrvatskoj unistio lansere za SKAD rakete,pri tom pobivsi i instruktore iz Nemacke,koja je hrvatima dala pomenute rakete,kao i vise desetina,neki kazu cak 300 hrvatskih vojnika.Nakon toga je na njega otvorena sezona lova po Beogradu,vise puta su pokusali da ga ubiju,na kraju i uspeli.Na zalost,Srbija je puna izdajnika i dvostrukih agenata,zato je uputnije ne pominjati imena pilota koji su ovo ucinili,a cega su,verovatno,i oni svesni i zbog toga cute.Sramotno je da pored amerikanaca,engleza,nemaca i francuza cak i hrvati imaju u Srbiji visoko pozicionirane ljude koji rade u njihovu korist.Cak i za vreme rata,postavljanje Blagoja Adzica na mesto glavnokomandujuceg je bilo delo hrvatskog lobija,verovali ili ne.I dan danas njihovi kadrovi rovare ovde na nasu stetu,samo sto se o tome ne prica.Hoces li se vec jednom probuditi narode srpski,jer iz ovoga se mozemo izvuci jedino oruzanom pobunom protiv vlastodrzaca,koji rade za sve druge,samo za Srbiju ne?

   Свиђа ми се

 28. Dogodilo se dogodilo, iz Tuzle zvao čistač sa aerodroma svoje, ovamo, vikao: Lele, pobi ni vojska. Pitali ga njegovi: koja vojska: Naša mamo… bacila mu slušalicu, nije razumela. Čuli se posle nekoliko dana i shvatila da njen sin našom smatra Srpsku vojsku…

  Свиђа ми се

 29. ja sam bio pripadnik PVO stacioniran u makišu
  bio sam na pragama, kasnije tokom rata sa njih su skidani topovi
  i stavljani su lanseri raketa sa migova i sa njima su nato zlikovci gadjani.Čuo sam da su naši hrabri piloti izveli i napad na nosač aviona koji je bio stacioniran u jadranu, ali neznam da li je ta informacija tačna.

  Свиђа ми се

  • Jedan pilot (nećemo reći koji) je Orlom preletio nosač aviona u Jadranu. Nije imao ništa od naoružanja, ali je izazvao žestoku paniku na nosaču, niko nikada nije uspio u novije vrijeme da toliko blizu priđe nosaču aviona. Svaka mu čast.

   Свиђа ми се

   • Па јаоооо дође ми да кукам на глас де је ишо без наоружања,све би га био са танак прутић(фискавац)по голем дупету-де си пошо ненаоружан их оћу да цркнем од муке сад 14 год.после рата.

    Свиђа ми се

   • Niste dobro obavesteni. Jeste, bio je to G4 (i opet bez znanja komande RV PVO), u niskom letu je raketirao Francuski mosac aviona Klemanso, koje se posle napada odmah vratio za Francusku. Bilo je kasno da bilo sta urade sa nosaca, od silne panike.

    Свиђа ми се

   • зачудио бих се да тих случајева није било, јер бих и ја исто пожелео да сам био на месту наших храбрих пилота, да се било шта учини и нанесу губици не пријатељу

    Свиђа ми се

   • Gospodo radio sam u komandi avio brigade iz koje je taj pilot. Kratko, svaki dan je po jedan avion ujutro isao na izvidjanje. tog jutra je poletio pilot V.S. koji je samoinicijativno prosao kanjonom preko planine Petrovac, i spustio se ispod radarskog snopa. Letio je na tri, cetiri metra od povrsine mora. U medjunarodnim vodama je bila stacionirana NATO flota sa nosacem aviona. Glavnokomandujuci NATO flote bio je Talijanski admiral na komandnom brodu Princ Eugen, krstarica najvise klase. Sa ponosom kazem moj drug je sa svojim orlom, da vam kazem njegovim rjecima. Rekao mi je, kad sam stigao do krstarice simulirao sam napad na nju. Kad sam se obrusio, mogao sam je potopiti jer je moj orao bio naoruzan raketama tipa Munja , ali akcija je bila na moju ruku i nisam imao odobrenje. posle prvog i drugog mog toboznjeg napada, nastala je panika na brodu, poceli su pojedinci da skacu u more, i da bjeze po brodu. Tek posle trece simulacije napada, poceli su da skidaju navlake sa topova. Tada sam okrenuo Orla i vratio se istim putem u bazu. Ovo je njegov opis dogadjaja. A da vam kazem da je za tu samovoljnu akciju, kaznjen od glavne komande iz Beograda sa mjesec dana zabrane letenja. Posle toga dogadjaja Talijanski admiral je smjenjen sa mjesta komadanta flote i vracen u Italiju.

    Свиђа ми се

  • Tacno Dragane Ja sam jedan od ucesnika tog proekta Skidali smo sa Praga i stavljali lansere za rakete na koje smo postavljali bustere radi mogucnosti lansiranja jer su te iste rakete lansirane sa aviona a u ovom slucaju se lansiralo sa zemlje Ponosan sam sto sam ucestvovao u ovakvom proektu i sto sam ucestvovao u odbrani nase zemlje svih 78 dana

   Свиђа ми се

 30. Nisam znao na koji nacin je nasa vojska zadala teske gubitke NATO-u
  ali sam znao da su ih Boga mi isprasili i to vrlo dobro !
  Hvala na ovom mogu slobodno reci predavanju i sada se jos vise divim tim momcima.
  Neka im je dug zivot a onima koji su dali zivot za Srbiju neka im je laka zemlja i SLAVA IM !

  Свиђа ми се

 31. Kolko je pouzdana informacija da je posle bombardovanja specijalni izaslanik nato-a dosao u nis u pokupri oko 20 pilota nato-a koji su pali na nasoj teritoriji, neznam da li je to tacno

  Свиђа ми се

 32. Najelitnija vojska obezbjeđivala je reon od Čemera do Šarove Topole, linijski i dubinski, čiji su preci 1912. godine lavovskim jurišom razbili istočno granično utvrđenje prema Tuzima i Šipčaniku i zarobili komandanta istočnog graničnog fronta, pukovnika Salih Edina. Te iste položaje drže potomci koji su naslijedili koji su naslijedili viteštvo i čast gorskih lavova. Tri puta su pokušavali pripadnici ovk sa šiptarima da ih iznenade upadom iz Rapše na teritoriku koju su obezbjeđivali. Sve je to osujećeno i na njinu nesreću, svaki je napad odbijen, kao i pokušaj na Barlaju. Komandant aerodroma, general Luka Kastratović, nije uvažavao ni priznavao vlast Mila Đukanovića. Odlučno je izgovorio riječi: „mi smo odbrana ove zemlje a ti si taj koji ne cijeniš i ne poštuješ vojsku svoga naroda i plemena“. Vojničko i junačko držanje JNA, svuda je slomilo otpor šiptarskih terorista i hrabro i viteški se branilo 78 dana. Kukavice i kojoti zapada, tukli su sa 10 hiljada metara našu vojsku, koju nijesu mogli pobijediti, ali nesreća je bila u tome, što se potpisao sporazum u Kumanovu, jer da je još produženo 10 dana, raspao bi se nato pakt, jer kopnenu ofanzivu lešinari i strvinari zapada i amerike, nijesu smjeli pokrenuti, jer su znali da ih srpski i crnogorski vitezovi čekaju, čija gordost i hrabrost opominje: „šta tražite ovdje i koga branite?“. Srpskom su narodu najveći neprijatelji bili iz evrope a u tome su prednjačili englezi. Slava svim hrabrim vitezovima koji su dali svoje živote braneći Srbiju i Crnu Goru.

  Свиђа ми се

 33. Bio sam sa jedinicom na albanskoj granici,gledao i doživio vazdušne napade fašističkih meseršmit-ova, predvođene američkim hitlerom klintonom i gebelsom vesli klarkom.hrabra vojska JNA i njeni neustrašivi piloti sa aerodroma golubovci pod komandom neustrašivog pukovnika, polećeli su u albaniju i završili svoju časnu i hrabru dužnost.Jednog će dana biti objavljena hrabrih i otmenih pilota i jedinica koje su bile na granici prema albaniji.

  Свиђа ми се

 34. i ja se secam kADA SAM kao rezervista bio na kosovu da su jedno jutro dok sam strazario u klini,preleteli me na ne vise od 10 metara visine nasi avioni,bilo je to u samo svitanje i zamalo nisam raspalio kalasnjikovom po njima jer nisam imao pojma da nasi lete..

  Свиђа ми се

 35. kao prvo zvanicno su iz Ruske objavili da imaju podatke,brojeve,snimke kao i imena pilota od 118 aviona koji su oboreni i pali na teritoriju Srbije.Oborenih aviona je daleko veci broj jer su amerikanci pozvali rezervne pilote jer su ostali kratki za pilote.Mrtve pilote su nasi slali u grcku gde su u americku bazu uzeti i poslati kuci.Zvanicno su izjavili na tv da su ostali bez raketa pa su englezi predlagali uptrebu nuklearnog oruzja ali su se bojali reakcije RUSA I KINEZA,a i nisu imali podrsku svih zemalja nata.Po izjavi glavno komandujuceg americke vojske imali su jedan veliki problem jer nisu znali dali je zaista TITO unistio svo nuklearno naoruzanje.A sa znanjem koje imamo i kako je on izjavio da imamo najbolje nuklearne fizicare mogli smo i nove da skopimo a rakete vec imamo.

  Свиђа ми се

 36. Било је и акција са Аеродрома Лађевци код Краљева где сам и сам био сво време рата и на овај Аеродром је више пута вршена одмазда нато зликоваца због успешних летова углавном према Албанији…

  Свиђа ми се

  • Cetiri Orla su poletela,sa Ladjevaca sa severa,to je dvesta cetres prva esk.Ja ih punio pre poletanja i ja ih praznio kad su se trojica vratila.Major Djuric se nije vratio.Leteli na visini od 10-15 metara.Dolinom Ibra. A to skoro da se i ne pominje.I 29-ka je poletala jedno pre podne i sleteo citav,Malinovic.A branili smo se i nevama i boforsima i to uspesno.Za 20 sekundi je jedno vece,jedan vojnik po ugovoru,Vesko,oborio 3 rakete.Svi njegovi pogotci su potvrdjeni od vojne pol.iz ostre.
   Secam se da sam tada cuo i za prelet naseg orla preko americkog nosaca i za tuzlu i za tiranu.
   Pozdrav svima.SRBIJA!!!

   Свиђа ми се

 37. To je sigurno tacno ali….ima jos primera kako su pripadnici 63. pbr. vrsili diverzantske akcije (youtube)na teritoriji Makedonije gde su RBR-a unistavali Apache…Meni je samo zao sto je onaj milosevic dopustio da ga onaj glupavi chernomirdin UBEDI da potpise u Kumanovu….

  Свиђа ми се

 38. veliku vecinu ovih podataka sam imao mogucnosti da cujem odmah jer su radio amateri hvatali razgovore , i nase a i njihove , i prenosili putem nekih novina , casopisa , ali ne mogu da se setim kojih . imao sam sve to , dao nekome i ostao bez dokumenata . mogao bi neki radio amater da se javi jer verovatno ima sve to snimljeno , znaci svaki razgovor pilota i baze . poz

  Свиђа ми се

 39. О овоме ће се некад учити у школи , надам се ускоро а то је сигурно узор за нашу омладину ! Хвала је сувише мало за текст а о ономе што су урадили и спремни да ураде хероји одбране , нема довољно речи да би се то описало ! ! !

  Свиђа ми се

 40. Prema nezvaničnim podacima radarskih osmatračkih službi Italije i Grčke, kao i podacima ruske obaveštajne službe, NATO je izgubio 243 aviona, od toga 4 F-117A i 2 B-2, većina aviona je pala u more, a piloti su imali strogo naređenje da ne smeju pasti na teritoriju SRJ, pa su im čak bili i onesposobljeni uređaji za katapultiranje. Deo aviona je teško oštećen sleteo na aerodrome u Tuzli i vojnim bazama u Grčkoj i Italiji, kao i u bazu u Tapašu u Mađarskoj.
  Prema našim podacima (za koje postoje dokazi) oborena su 63 aviona, 18 helikoptera i veći broj bespilotnih letelica i krstarećih raketa, a poginulo je oko 320 NATO pripadnika (pilota i pripadnika spasilačkih jedinica).
  Takođe, nezvanično, naši tehničari su uspeli da osposobe 6 krstarećih raketa, preprogramiraju koordinate i „vrate“ i vlasnicima. Jedna od njih je usled tehničkog kvara pala na Sofiju, ali srećom nije eksplodirala (bila je namenjena bazi u Indžirliku).

  Свиђа ми се

 41. O ovim događajima sam imao savim malo saznanja. Hvala na podsjećanju na hrabre pilote koji su imali smjelosti, hrabrosti, patriotizma i znanja da se suprotstave bjelosvjetskim huljama i hijenama. Dok god bude takvih sinova otadžbine, Srbija se neće baciti na kolena. Slava svim Srpskim borcima koji su u devedesetim branili Srbiju i Republiku Srpsku.

  Свиђа ми се

 42. Хвала Звонимире, хвала храбрим пилотима, хвала борцима. Доказ да наши апарати имају добре тактичке особине говори то да би их требало и даље производити и технички модернизовати.Јер ниско летење кроз повољну геоконфигурацију даје одличне резултате у нападу на циљеве.

  Свиђа ми се

  • Slazem se. Svaka cast braci Rusina na MiG-oviam i SUHOI-ima, ali Galebovi i Orlovi, modernizovani (i kada za njima sedi srce u junaka) mogu da ozbiljno priprete! Steta sto ne verujemo u sebe kao sto ovi piloti veruju u Srbiju!

   Свиђа ми се

 43. Zataskali bi oni i F117 da ga nismo dograbili i snimak pustili istog momenta. Secam se da je blizu Zagreba pao jedan veliki americki bombarder (B2 ili B52, nisam siguran) i da je americka vojska odmah blokirala ceo rejon i onemogucila novinarima da slikaju i objave nesto o tome. Da li je neko upoznat sa detaljima sta se ovde desilo? Glupo bi bilo da i ovo ode u zaborav!!!

  Свиђа ми се

  • Cuo sam ja od hrvata da je jedan veliki avion pao i da su mesecima izvlacili delove da je odmah ceo region bio blokiran, znaci tacno je, mada mudonje iz nato-a to nikada nece dati u javnost, kao i za sve ostale gubitke a za helikoptere je javila italijanska tv. da su se tokom leta zapalili, cuj slucajnosti

   Свиђа ми се

  • U pitanju je bombarder B-2 koji je pogodjen na povratku iz pravca Beograda prema Hrvatskoj iznad Fruske gore.Postoje svedocenja stanovnika fruskogorskih sela u cija su dvorista padali delovi gore pomenutog aviona.Nepotvrdjene su informacije da se srusio nedaleko od Zagreba.

   Свиђа ми се

   • Pao je u Spačvanske šume kod Vinkovaca. Vest je bila objavljen u Županjskim novinama, ali su ist u roku od nekoliko sat povučene iz opticaja. Pokušao sam obezbediti primerak, ali nigde ga nema.

    Свиђа ми се

   • Avion je pogodjen sa Ibarske magistrale raketom sa Mig-29 ispaljene sa „Pracke“ ja sam video svojim ocima iz Rusnja i pao je u Spacvanske sume u Hrvatskoj javili radio amateri u pokusaju da se dovuce do Tuzle, pilot je trazio da se katapultira ali je naredjenje bilo da ga obori u Spacvanske sume.Imamo i imi tehniku za prisluskivanje ne samo Nato

    Свиђа ми се

   • Nenade moram te demantovati prijatelju B2 Spirit je pogodjen od strane naseg PVO sistema Neva koji je bio stacioniran u Subotistu kod Pecinaca i on je pao u Spacvansku sumu Ista ekipa je oborila F117 vidljivi i jos par aviona Licno sam upoznao te ljude i bio na njihovom polozaju

    Свиђа ми се

  • Pre par dana je na TV-u,u Srbiji,bila emisija o obaranju F-117 i B-2 „nevidljivih“.Kao sto kazete,nisu mogli da zataskaju obaranje F-117 jer je snimak otisao u etar,ali su sakrili obaranje B-2,zatvorivsi sve moguce puteve ka mestu pada.Mestani Hrvatske koji zive i blizini su nakon „iznenadnog“ pozara onemoguceni da pridju mestu.Kasnije,kada su nakon nekoliko dana konvoji zatvorenih kamiona odvozili nesto sa tog mesta,videli su ogroman prostor gde se nesto srusilo i izgorelo.To se po zvanicnim informacijama NATO snaga nije ni desilo.

   Свиђа ми се

 44. Slava svim velikim srbima koji su poginuuli u ovom zadnjem i najnepostenijem ratu.Moja tuga je nesnosna i verujem da ce mo jednog dana uspeti da shvatimo da smo najplemenitiji i najbolji narod EVROPE.I da se NIKADA ne zaborave oteti SRBI na kosovu(kojima su vadjeni organi) i da njihove duse (ma gde bile)pocivaju u miru!Slava svima koji su dali svoje zivote.AMIN

  Свиђа ми се

 45. Хвала на информацији. Оваквим вијестима враћа се самопоуздање. Да су нам неке околности биле наклоњене НАТО је могао покусати много више губитака. Наши момци су савремени витезови. Бог да их благослови а погинулим да им душу прости. АМИН.

  Свиђа ми се

 46. Kao i 6 aprila tako i u ratu 1999 Srpski piloti su cuteci i bez pogovora stali na megdan daleko brojnijem i tehnicki jacem neprijatelju. Ko se razume u borbenu avijaciju znace koliko je tesko biti sam u vazdusnom prostoru bez radara, u duelu sa vise neprijateljskih letelica. Ova akcija nasih pilota je bila udarac u srce neprijatelju, za nju sam cuo jos u vreme rata. Ima jos slicnih akcija koje treba pomenuti i spasiti od zaborava. Vreme gazi sve: careve, supersile i bogatsva ali se ovakvi junaci pominju vekovima i ne odlaze u zaborav nikada, njih cak i neprijatelji pominju sa velikim postovanjem.

  Свиђа ми се

 47. Danas je trebalo da sve televizije objave po jednu emisiju u slavu svih naših heroja koji su dali život za našu Srbiju.Nažalost ni novine ni televizije a ni vlast nema ćak ni predznak srpski.Bilo je pametnije odgledati neku takvu emisiju,nego kampanje ovih šetača i ….

  Свиђа ми се

 48. Сећам се као јуче када су узлетали са Голубоваца. Служио сам војску 1999 на аеродрому Голубовци код Подгорице у то време. Ми смо били јединица ВОЈИН-а смештена на аеродрому и поред аеродрома. После напада на аеродром у Тирани трећи пут су бомбардовани Голубовци. Трећи пут када је бомбардовано ми нисмо били на аеродрому већ поред.
  Свака част нашим саборцима! Даће Бог да се њихова херојска имена једног дана објаве народу са поносом и чашћу!!!

  Свиђа ми се

  • Хвала Вам Владимире што сте поделили са нама Ваше сећање на те дане! Многи негирају да се овај догађај уопште десио! Српска јавност не зна за овај херојски чин српских пилота! Или, боље речено – од јавности се овај херојски подвиг крије!

   Свиђа ми се

   • Кажеш ”ЧИВИЈАШИ“? Да нисте то ви извукли шараф који држи навигациони систем па се онај ”невидљиви” срушио код Буђановаца или су пак они иѕ аеродрома ГОЛУБОВЦА, као голубови пресрели ”невидљивог” па га они оборили, уместо вас, Чивијаша?

    Свиђа ми се