АКТУЕЛНО

ОТКРИВЕНА ПРЕВАРА И НАМЕШТАЊЕ ИСТОРИЈЕ: Џефри Најс тражио милион евра за неуспелу ревизију тужбе против Србије!


21.03.2017. ИСКРА на Фејсбуку

Правни тим Џефрија Најса није успео да оствари сарадњу са тимом који је спремао захтев за ревизију, али је комуникација између Најсовог тима и Сакиба Софтића била постојана током 2016. године, пише „Кликс“.

Наводи се да је Невенка Нена Тромп, у име Џефрија Најса, током 2016. године послала неколико мејлова Софтићевом тиму, нудећи услуге у виду саветовања и припреме захтева за ревизију.

У августу прошле године, Нена Тромп и Џефри Најс писали су Софтићу о предлозима за ревизију, начинима припреме аргументације, али и о условима.

„Иницијатива за писање историје треба да буде у рукама Бошњака, преко свих доступних канала. Ако се томе не приступи, постоји ризик да ће бошњачку историју писати Београд, и да ће српска интерпретација превладати и постати доминантна нарација“, наводи се у писму које су Најс и Тромпова послали Софтићу 3. августа прошле године.

Такође су нагласили да је тешко прогнозирати исход захтева за ревизију. Ипак, када су у питању нови докази, Најс није понудио конкретне предлоге већ да се ислеђивањем дође до докумената које је 2005. године заштитила Карла дел Понте у договору с Расимом Љајићем.

Најс и Тромпова тражили су да се за шест месеци њиховог рада, за тим од шест страних стручњака, издвоји милион евра. Такође су тражили да финансирање буде директно, а не преко фондације.

Агент Софтић је у својим одговорима, како истиче, тражио конкретне одговоре на питања која су могла бити кључна за покретање ревизије. Навео је да се понуђач унапред оградио проценом да су шансе за успех половичне.

Најс је тражио да се о његовом предлогу обавести и Бакир Изетбеговић, али је Софтић тражио конкретну помоћ о доказима које је Најс требало да предложи.

Након неколико мејлова и покушаја договора, није дошло до ангажовања Најса и његовог тима.

intermagazin.rs, РТС

1 reply »

  1. Од свих икад виђених криминалаца и злочинаца који су ходали овом планетом (покварени и лажни)правници и судије су још већи.Правници на зспаду узимају за један сат $600, и кад онај који гања своје право(најчешће неколико година,аможда и деценија) добије или изгуби парницу, њима дадне скоро све што би он требао да добије,или чак више од тога.Углавном добијају парницу они који имају паре и могу да плате све што траже.Замислите какво је право у државама гдје правник има сатницу $600.Због свега тога им смета Русија и Трамп и сви нормаљни људи на овој планети јер им ремете њихов систем корупције и пљачке свугдје (повезани су као цријева и штите једни друге)и на свим нивоима и свим порама друштва.

    Свиђа ми се