ДРУШТВО

Михаило Меденица: Нисам у кампањи – ја сам кампања, бре!


mihailo-medenica
Пише: Михајло Меденица
Стање ствари
, 2.3.2017

 

– Хало, добар дан, господин Вучић?!

– Ја сам, али можда и нисам јер нисам у кампањи, по који пут да поновим?!

– Али не зовемо због тога, већ…

– Знам ја због чега зовете и ко вам је допунио кредит на мобилном да зовете и провоцирате с питањем: „Кад ћете почети с кампањом и да ли је истина да је Србија према неким истраживањима међу четири најсиромашније државе Европе?!“

Е, па кад ме већ не питате рећи ћу вам без устезања: са кампањом ћу почети после избора, јер за разлику од осталих који месецима воде кампању, ја немам тренутка одмора да се појавим негде и промовишем себе! Устајем два и по сата пре него што легнем, радим ко багер у Савамали, понекад се, признајем, осећам као под фантомком али смогнем снаге да кажем себи: „Александре, ако си са три године могао да водиш цео вртић а уједно будеш и дете, ако си са три и по могао да радиш у лондонској гвожђари убадајући своје малене прстиће на зарђале ексерчиће, ако си могао да прихватиш систем инклузије и пригрлиш Вулина у владу, ако ти је до јуче ваљао Сулејман Угљанин због опстанка на власти а данас Муамер Зукорлић – можеш, вала, и да ходаш по води ако Небојшица дубоко удахне и лепо зарони па му станеш на рамена!“

Што се оне глупости, да је Србија са оволиким растом БДП-а и платана четврта најсиромашнија држава Европе, тиче, јасно је да је констатација истргнута из контекста и да у оригиналу гласи: „Европа би била четврти најсиромашнији континент да није овакве Србије на њему, а ускоро ће престићи и Африку јер сам пре пола сата положио камен темељац за фабрику у којој ће се производити најфинији песак, тако да ће за мање од годину дана Србија личити на Сахару, а планирамо и значајну размену „фијата“ за камиле и наших пензионера за пензионере из Еритреје и Етиопије, тако да вам та лаж пада у воду, ал и ту воду ћемо искористити за „Београд на води“ и труднице које планирамо да помогнемо допуњавањем водењака док не смислило шта да радимо с њима, породиљама и још неким социјалним категоријама које немају водењаке али кукају као да се порађају, бре!

– Не, нисте разумели, хтели смо да питамо…

– Не, ви нисте разумели јер вас је неко научио да као новинари фора треба да постављате питања која ви мислите да треба а не која ја знам да чекају на одговоре, баш као оно: „Ако нисам у кампањи откуд спот у авиону“?!

Е, па да вам кажем – спот је, као што се одлично види, снимљен као реклама за наочаре и препарат против надимања и гасова, још док сам се бавио манекенством и моделингом са 10 година али сам због превише посла, о којем никад нисам волео да говорим и да истичем у први план, изгледао доста старије! Рад, знате, умори и остари човека, а замислите како је детету које учи до четири ујутру па прима комшије на разговор од пет а онда трчи у школу у којој је и ученик и директор и дежурни наставник и „теткица“?!

vucic-avion

Вучић у „авионском“ споту (Извор: Јутјуб)

Наравно да не знате јер добро знам ко вас плаћа, а ви не знате и не питате откуд мени са 10 година 200 евра да изнајмим авион за снимање?!

Е, па ако баш нећете да знате ја нисам дангубио на великим одморима већ радио као одељенски благајник преговарао са ММФ-ом и привлачио Арапе да инвестирају и граде у школском дворишту, тако да смо поред сале за физичко имали и фабрику за производњу најквалитетнијег лепка за дување, која је још тада упошљавала по три оделења петог, шестог и седмог разреда!

– Ма, нас је заиста интересовало…

– Зашто ме нема у временској прогнози, јел?! А, зашто би ме било у њој, као да ме има у осталим сегментима вести, осим ако се не саплетем на неки од два милиона камена темељаца које сам положио ко Небојшица докторат или на неког од инвеститора којих у Србији има више него наркомана, фигуративно говорећи, па случајно упаднем у кадар!

Још ћете ми спочитати да ме има више од Наде Мацуре и да водим некакву кампању само зато што и даље из хобија за који немам времена бавим моделингом па ме евентуално видите у реклами у којој сузом радосницом оперем више судова него у Виљабахо и Виљариби; створим се кад она баба позове мистер „Пропера“ да јој помогне; зато што упијам више клевета и увреда од ноћних уложака; зато што је игром случаја добитна комбинација у „Слагалици“: Алек, Алек, херц, херц или зато што је неко без мог знања искористио мој лик и дело за рекламу: „Алекова шљива – не пада“!

– Добро, кад већ инсистирате да нисте у кампањи, због чега је Маја Гојковић одјурила као Николић с колоквијума на консултације с вама, па после пола сата првог заседања скупштине напрасно дала паузи до краја избора?!

– Ето, знао сам да вас само то интересује: да ли сам и због чега нисам по читав дан у кампањи, већ пословима које би неко из опозиције вероватно искористио за личну промоцији!

Ако већ питате рећи ћу вам без увијања: Маја Гојковић није дојурила код мене, већ тоалет у скупштини није радио па је логично да отрчи до најближег који се игром случаја налази у влади!

maja-hidzab-2

Маја Гојковић у хиџабу

Кад је већ била тамо, проверила је да ли јој се хиџаб осушио, јер месецима већ виси на штрику код мене у кабинету, а у њему су јој сквасле све чланске карте, па кад је већ ушла у кабинет искористио сам прилику да јој пријатељски посаветујем: „Куку, црна Мајо што си нешто убледела ко да си видела Марјана Ристичевића у библиотеци, можда би требало да одеш који дан, до месец и нешто, да одмориш и даш паузи скупштини да се не чује опозиција, овај, да не пренесеш кијавицу посланицима!

Ја се у њен рад не мешам, баш као што сам јој пријатељски саветовао да не би требало ни она да се меша, тако да скупштина ради упркос свим гласинама- ресторан ће бити отворен све време!

– Али, упркос свему што кажете народ живи све теж…

– Тако је – народ живи! Срећан сам и поносан због тога, јер до пре пет година нисте могли да видите живог човека на улици а данас су улице пуне људи који весело седе на њима и пружају ручице ка бољем сутра, па ако им неко успут убаци који динар тим боље, БДП расте ли расте…

– Не, нисте саслушали до краја: народ живи све те…

– Аман, знам да народ живи! Живи да би гласао за мене који нисам у кампањи јер немам времена за такве глупости, мора неко и да ради, а ја управо журим да отворим још једног инвеститора који је стигао поузећем, па да водим човека нешто да отвори чисто да камере не стоје узалуд кад их већ има у толиком броју а јасно сам јавио уредницима: „Не шаљите никог у 12, нисам у кампањи, хоћу на миру да отворим историјску кесицу бомбона произведу у домаћој индустрији, можда закасним који минут нека сачекају да не би сутра чекали на бироу…“!

– Значи, ни ова хапшења нису темпирана баш у предизборно време?!

– Ни случајно! Планирана су за претходне изборе али смо имали нешто друго, па сад чисто да искористимо кад смо већ јавили људима да склањају паре јер ће мало бити похапшени што не значи да им неће бити дозвољено да гласају за човека који се у последњем тренутку буди из ноћне море и спасава Србију у авиону изнајмљеном за 200 евра на рате!

– За крај онда још само питање о тврдњама Марије Мали, бивше супруге градоначелника Београда о његовој умешаности у…

– Заиста не знам ни за какву малу Марију и њене тврдње, али за разлику од вас ја људе не делим на мале и велике већ моје, овај, добре и лоше и ако та малена Марија има неки проблем слободно може да се јави тужилаштву, мада мислим да су и они на паузи, прегрејали им се компјутери па смо послали Јустицију по нове делове, ал како је слепа за све изгледа да се избила, али не брините трагамо за њом, само да се Маји осуши хиџаб и креће, ја немам времена јер нисам у кампањи већ само на тетрапаку за млеку и у хлебу „Сава“ који ће се до априла звати „Аца“ и можда ће ликом подсећати на мене, али то је до пекара, питајте њих… ако смете?

Извините ме сад… ето, саплетох се о телефонски кабл и опет упадох у неки кадар, сад морам да отворим тај жбун што смо посадили који као музичка фонтана на Славији свира, ал кад мокрите на њега…

(Два у један, 2. 3. 2017)

1 reply »

  1. НА ЖАЛОСТ БРАТЕ МЕДЕНИЦЕ СВЕ ЈЕ ТАЧНО КАКО ПИШЕШ ТАЈ шиптар фазлију муслију тзв ав ИМА ОКО СЕБЕ ЛАЖНУ ОПОЗИЦИЈУ ЋУТИ ШЕШЕЉ НЕ ПРИЧА ВИШЕ О КИМ БОШКО ОБРАДОВИЋ ИСТО ТАКО ГЛУМИ ЧАС ОНО ЧАС ОВО СВЕ ЈЕ ОПИСАО СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИТОВИЋ КУД НА ЖАЛОСТ СРБИЈА ИДЕ СВАКОМ ПАНЕТНОМ СРБИНУ ЈЕ ЈАСНО ДА СУ ДОШЛА ТА ЗЛА ВРЕМЕНА САД НЕМА НИКОГ ОСИМ ЧЕСТЕТИХ ВЛАДИКА АРТЕМИЈА НАУМА МАКСИМА НИКОЛАЈА ШТО СЕ ТИЧЕ ВЕРЕ ДА БРАНЕ СТАДО ПРАВОСЛАВНО И СВЕТОСАВСКО ИЗАБРАНО И БРАЋА СА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ШТО СЕ ТИЧЕ ПОЛИТИКЕ ОНИ КОЈИ СУ ПРОТИВ ТЗВ бриселеских споразума СВАКОМ ЋЕ ГОСПОД ДА СУДИ НА СТРАШНОМ СУДУ МАЈКА ЈЕВРОСИМА КАЖЕ СВОМ СИНУ МАРКУ КРАЉЕВИЋУ МРЊАЧЕВИЋУ БОЉЕ ТИ ЈЕ ИЗГУБИТИ ГЛАВУ НЕГО ДА ЛАЖНО СВЕДОЧИШ

    Свиђа ми се