ПОЛИТИКА

Председник Иванов спречио шиптарско растурање Македоније преко „формирања владе“


МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК – ЈЕДИНИ ЛИДЕР НА БАЛКАНУ – КОЈИ СЕ УСУДИО ДА ЗАПАДУ КАЖЕ „ДОСТА”

ФАКТИ 01.03.2017.

djordje-ivanov-printscreen-1085x650x11

  • Објавио да мандат за састав владе неће поверити „Тројанском коњу” америчке амбасаде и Џорџа Сороша – председнику СДСМ Зорану Заеву – иако су (на миг из Тиране и Вашингтона) на његову страну стале шиптарске партије са којима у Собрању има 67 посланичких места, а за формирање владе је довољно и 61-но 
  • Иванов је саопштио да неће и не може да повери мандат некоме ко угрожава независност и суверенитет Македоније: „Ни Устав Македније ни савест ми не дозвољавају да мандат за састав владе дам ономе ко руши суверенитет и независност Републике Македоније. Мене члан 84. Устава обавезује да не дам мандат онима који о својим политичким платформама преговарају са другим државама, онима који уцењују македонски народ и угрожавају унитарност наше државе, њезин суверенитет и независност“. Увлачење „албанске платформе“ у владу Македоније државу би довело у потчињени положај према другој држави (Албанији) 
  • Тачно према очекивањима, Заев је надао дреку да Иванов крши Устав и да је – тиме што му је ускратио могућност да формира владу – извршио државни удар

  * ФАКТИ: Колико год да је једна од најмањих и економски најслабијих држава на Балкану, Македонија је – са данашњим чином свог председника Ђорђа Иванова – постала једна од најслободнијих и најсуверенијих. Браво за Ђорђа Иванова! Браво за Македонију коју он представља!

****

       ЛИДЕР македонских социјалдемократа Зоран Заев изјавио је да је председник Македоније Ђорђе Иванов „извршио државни удар”.

Он је то рекао након одлуке Иванова да му не додели мандат за састав нове владе.

Иванов мора да повуче одлуку и додели мандат за формирање нове владе, будући да га устав обавезује на то да не сме да негира већинску вољу грађана преточену у 67 мандата посланика, поручио је Заев у обраћању јавности, јавила је МИА.

„Иванов је увукао Македонију у дубоку кризу са несагледивим последицама по државу и грађане”, рекао је Заев и додао да шеф државе на тај начин спречава легалан и легитиман трансфер власти.

Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније, позвао је грађане да остану мирни и на линији демократских процеса који воде ка формирању нове реформске владе у Македонији која ће се, како је рекао, фокусирати на реалне потребе грађана и државе, као и на владавину права.

Упркос свим притисцима међународне заједнице на Ђорђа Иванова да мандат за састав нове владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је, заједно са албанским странкама, прикупио 67 посланичких потписа, шест више од неопходног 61, македонски председник је одбио то да учини.

То се догодило дан уочи посете шефице европске дипломатије Федерике Могерини Скопљу.

Ово одбијање Иванова одјекнуло је као бомба, судећи по насловима домаћих македонских и страних електронских медија, а суштина је одлуке Иванова да, како је рекао, не може да повери мандат некоме ко угрожава независност и суверенитет Македоније.

Како и не би! Иванов је открио да је од Заева тражио да одбаци и осуди “албанску платформу“ јер су, како је нагласио, грађани Македоније гласали за рформе, а не за „платформу туђе државе“.

„Ни Устав Македније ни савест ми не дозвољавају да мандат за састав владе дам ономе ко руши суверенитет и независност Републике Македоније. Мене члан 84. Устава обавезује да не дам мандат онима који о својим политичким платформама преговарају са другим државама, онима који уцењују македонски народ и угрожавају унитарност наше државе, њезин суверенитет и независност“.

Иванов је упозорио да би увлачење „албанске платформе“ у владу Македоније државу довело у потчињени положај према „другој држави“ (Албанији).

„Та платформа је постизборни документ који је разрађен и потписан у другој држави. У кабинету страног државника и уз посредовање премијера друге државе. Садржна те платформе је у супротности са Уставом Републике Македоније и Охридским оквирним споразумом.“ – повукао је Иванов.

Додао је: „Та платформа представља бескрупулозно мешање у наше унутрашње ствари и редефинисање унитарног карактера наше државе. За жаљење је што међународна заједница ову платформу није осудила. Њено гласно ћутање је опомена да будућност македоније зависи само од нас, од наших грађана и наших институција“.

Поновивши да „туђе постизборне платформе не смеју бити основа за формирање владе Македоније“, Иванов је јавно позвао Заева да против њега поднесе кривичну пријаву.

(Танјуг)

____________

ПОВЕЗАНО:
Др Драган Петровић за СРБски ФБРепортер: О КРИЗИ У МАКЕДОНИЈИ
Judicial Watch повела истрагу против власти САД због рушења владе Николе Груевског