АКТУЕЛНО

Гњилане: Нова застрашивање и претње упућене Србима


Двадесетак младића албанске националности исписало је графите са позивом на убијање Срба у близини цркве у Гњилану гдје се окупљају малобројни преостали Срби. Пријетили Србима док су писали поруке мржње.

grafiti

Графити мржње према СрбимаФото: Novosti.rs

“Убиј Србина“, „Kill all Serbs“, „UCK“, као и графити сличне садржине исписани су на објектима у улици покрај цркве Светог Николе у Гњилану гдје се окупљају малобројни Срби.

Наиме, како су овдашњи Срби испричали за Новости, двадесетак младића албанске националности је током исписивања графита упућивало пријетње преосталим Србима у овом граду.

– Због повика и пријетњи групе од двадесетак младића провели смо непроспавану ноћ. Бојали смо се да нас не нападну као током мартовског погрома 2004. године-испричали су малобројни Срби који се окупљају око цркве у центру града.

Реагујући на застрашивање и пријетње упућене Србима, којих је у Гњилану свега око тридесетак, Иван Томић, директор Канцеларије за заједнице, рекао је да је вјерски и етнички мотивисана мржња која позива на убијање Срба, демонстрација силе већинске заједнице која овим нападом позива на етничко чишћење. Томић је истовремено позвао командира полиције да насилнике приведу правди.

Извор: Новости 15.2.2017.