ПОЕЗИЈА

Мој добри роде…


Мој добри роде, сви су лагали,
И твој су видик сав помрачили;
За својом срећом само трагали,
И свуда крали и све тлачили.
И место млека, крв су сисали,
У страдањима твојим дугима.
Твоје су светло име брисали,
Да не знаш ко си међу другима.

С убицама су цркве стварали,
И с издајником горде тврђаве;
У заклетви те свакој варали,
На води дигли мосте рђаве!
На згаришту ти држе говоре,
На губилишту подло пирују,
На буњиштима саде ловоре…
И мртве уче сад да мирују.

Мој добри роде, сви су рђави,
Вапај твој не чују што тугује!
Издајник и сад још у тврђави,
С убицом жртва сада другује.
Ломан је, роде, мост на провали,
Свуд су у причест отров ставили…
С лупежом све су новце ковали,
С кривоклетником завет правили.

Јован Дучић, 1942.

4 replies »

 1. Дучић је пророчки опасао кроз шта ће проћи Србски народ,било је и тада много национално свесних који су указивали на Србске историјске промашаје,нажалост многи су морали напустити отаџбину јер их је протерала„Domovina‚‚која ја заменила реч земље отаца наших.Те бисере Србства ненародна власт је прогласила издајицама а криви су само што су волели Србију,Православље,Ћирилицу и требало је а прође 70 година да им се кости врате у родну земљу.

  Свиђа ми се

 2. И ништа се промијенило није.
  И сваки стих још и данас исту тежину има.
  А ми још увијек и слијепи и глуви и мутави.

  Свиђа ми се

 3. ХВАЛА ВИДОВИТОМ ДУЧИЋУ, ШТО ЈЕ НА ПОЧЕТКУ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ВИДЕО СРАМНУ БУДУЋНОСТ СВОГ НАРОДА. НА МЕСТО КОМЕНТАРА ЕВО ЈОШ ЈЕДНОГ ОСМЕРЦА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА НАШ НАРОД, И НА ИСТУ ПОЈАВУ НА ПОЧЕТКУ 21 ВЕКА! 

  ОБРНУТА ПРОПОРЦИЈА

  Што је више лепих речи  То је мање добрих дела,  Када боље размислимо У томе је тајна цела.   Окупатор бира глумце  Сценарио пише ђаво,  Свака нова гарнитура  У бездан нас води право.   Ту разума здравог нема  А поштења све је мање,  Тајкуни и властодршци  Дефинишу ново стање.   Из прикрајка ђаво мотри  Како иде ова шема,  Испирање мозга раји  То је данас права тема. 

  У времену што долази  Истина се нова рађа,  Судбина се обликује  И квислинге то погађа. 

  Рогатило харач купи  Сапијенси тихо врече,  То је плата за неуке  Коло среће се окреће.   Божидар, ЂУРЂЕВ ДАН, 2014.

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com >Понедельник, 6 февраля 2017, 20:09 +01:00 от СРБски ФБРепортер : > >РЕДАКЦИЈА posted: “ https://www.youtube.com/watch?v=Iy3PpNNNdro Мој добри роде, сви су лагали, И твој су видик сав помрачили; За својом срећом само трагали, И свуда крали и све тлачили. И место млека, крв су сисали, У страдањима твојим дугима. Твоје су светло име брис“ >

  Свиђа ми се

 4. Јован Дучић и Алекса Шантић, Ђура Јакшић……………, су показали кроз своју поезију сву љепоту и красоту нашег језика, а Његош је складним спајањем удружио и прозу и поезију и са својом филозофијом спојио небо и земљу.Кроз цијела њихова дјела живи снажна љубав према својој земљи и своме нариду и то им служи као надахнуће и онај ко их чита не може остати равнодушан, већ га емоције уздижу до неслућених висина.Граота је било кога прескочити, а има их хвала Богу доста, и нема овдје мјеста да их све споменем иако су једнако добри и једнако вриједни и треба се са њима ,кроз њихова дјела дружити.Добрица Ерић и ненадмашна Ја Србија………….Наши глумци и умјетници су такође један феномен, да са толико мало срестава можемо да створимо толико много(као овај на слици и сви други са њиме).Они су чудо над чудима и понос и дика међу нашим људима.

  Свиђа ми се