АКТУЕЛНО

Контроверзни имам Халиловић позива на обнову тужбе против Србије – „у супротном ће агресор добити прилику за нови геноцид“ (ВИДЕО)


imam

Контроверзни имам џамије краљ Фахд у Сарајеву, Незим Халиловић Мудерис поново је усталасао јавност и то позивом да се обнови тужба БиХ против Србије. Халилиловић је у хутби поручио да се тужба мора обновити, у супротном ће, како је рекао, „агресор добити прилику за нови геноцид“.

Након Бакира Изетбеговића са ултимативним захтјевом за обнављањем тужбе против Србије обратио се ратни командант 4. муслиманске бригаде, данас имам џамије краљ Фахд, главног вехабијског упоришта у Сарајеву.

„Свима који мисле да ради добросусједских односа то не треба чинити, поручујем да су злочинци који су над мојим добрим народом починили једанаест геноцида опасни и није им вјеровати, све док нас својим дјелима и животима најмање у наредних стотину година не увјере да су се промијенили набоље“, истиче Халиловић.

Својим говорима мудерис Халиловић одавно је увјерио јавност да његова мржња према Србима нема границе и то не би било спорно да он није руководилац канцеларије за хаџ у Ријасету ИЗ заједнице у БиХ, што његове ставове чини званичним.

Вјерски и политички аналитичари из реда Бошњака нису изненађени новим провокацијама Незима Халилиовића. Питају – да ли је то и званичан став Исламске заједнице у БиХ с обзиром да је Халиловић високопозицониран у том тијелу и траже да истражни органи у БиХ коначно реагују на запаљиве и увредљиве говоре на рачун Срба и Србије.

Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам истиче да Халиловићу, као човјеку задојеном мржњом, више пристаје да буде имам у Сирији у ИД.

„Незим мудерис Халилиловић постаје објективна међународна пријетња по углед БиХ“, каже Галијашевић.

Незим Халиловић Мудерис говори оно што званична бошњачка политика мисли. С одобравањем су пратили када је позивао на терористичке нападе на Српску, или када је уочи посјете Александра Вучића Поточарима призивао Алахово проклетство на оне који су били против Резолуције о Сребреници. Тако је и посљедњи мудерисов говор вјетар у леђа бошњачким политикама да наставе да спроводе ратне идеје.

Мехмедалија Нухић, вјерски аналитичар истиче да то, у сваком случају, не води стабилности на територији на којој живе муслимани и Срби.

Џамија краља Фахда је екстериторијални објекат Саудијске Арабије у БиХ. Бакир Изетбеговић никада није демантовао да је као директор Завода за изградњу Кантона Сарајево самовољно уступио тај плац Саудијској Арабији, за који постоје докази да је био власништво српске породице Млађен.

Идентичан садржај хутбе Незима Халиловића Мудериса и изјаве Бакира Изетбеговића о потреби обнављања тужбе, потврђује да оно што се каже у џамији на крају буде став СДА. Проблем је што се то покушава представити као званична воља БиХ, а евентуална ревизија тужба против Србије нема нити ће имати подршку Срба и РС.

ИЗВОР: РТРС

***

Изетбеговић: Немам план ‘Б’ за ревизију тужбе

Предсједник Странке демократске акције и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да нема плана „Б“ када се ради о ревизији поступка пред Међународним судом правде у Хагу по тужби против тадашње СРЈ, односно Србије за геноцид.
фото: faktor.ba

фото: faktor.ba

 

Изетбеговић је новинарима рекао да је правни заступник БиХ пред МСП Сакиб Софтић добио експертску, финансијску, политичку, моралну и сваку другу подршку, и да би требало, након свега, дати одговор о томе да ли сматра да у том погледу постоји кредибилна позиција и да се може кренути у ревизију с добрим шансама да она буде прихваћена, преноси Фена.

Изетбеговић је био изричит, рекавши да нема плана Б, односно да постоји рок од 10 година у којем се мора предложити ревизија и ту „нико не би требало да се љути, нити да се посебно политички ангажује“.

„Ми само тражимо правду у односу на оно што је Милошевићев режим урадио прије двадесет и нешто година“, поручио је Изетбеговић.

Он је навео да се ради о стриктно правном питању у шта не би требало да се укључе политичари и да то питање не би требало имати друге негативне импликације, „јер се подразумијева да ћу дати подршку агенту Софтићу као бошњачки члан Предсједништва БиХ“.

Изетбеговић додаје да Софтић треба да нађе нове доказе, или предочи Суду компилацију нових доказа, да састави тај мозаик и да се с тим у вези изјасни.

Извор: Независне/РТРС

—————

5.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић