АКТУЕЛНО

Амерички конгресмени затражили истрагу о мешању амбасадора САД у унутрашње ствари Македоније


Џес Бејли

Џес Бејли

ИЗГЛЕДА ДА ЋЕ СЕ ЏЕС БЕЈЛИ ПРВИ НАЋИ НА УДАРУ ТРАМПОВОГ СПОЉНОПОЛИТИЧЧКОГ КУРСА

  • Кристофер СМИТ, члан одбора Конгреса САД за спољне послове: „Амерички амбасадор не сме да има улогу у формирању владе и да заузима страну при формирању коалиција. Овај амбасадор је заузео страну и треба да буде смењен одмах“
  • ФАКТИ: Ако буде опозван – Џес Бејли ће се вероватно чудом чудити: па шта сам погрешно и лоше ударио?! И, биће у праву: није радио ништа што нису радиле деценијама и што не раде и данас његове колеге у Сарајеву, Подгорици, Београду или Софији! Он је можда само био мало грубљи у методима. Био би и он суздржанији да Никола Груевски није истовремено био мета и Европске уније и NATO. Шта год Бејли о свему мислио – истрага против њега је Рубикон. Још важнији Рубикон биће његова могућа смена…

РЕПУБЛИКАНСКИ конгресмен Кристофер Смит позвао је новог америчког државног секретара Рекса Тилерсона да разреши амбасадора САД у Скопљу Џеса Бејлија и затражио да се истраже активности Амбасаде у Скопљу коју је оптужио за пристрасно понашање и сврставање на једну страну, јавила је данас македонска државна агенција МИА.

У извештају из Вашингтона, МИА наводи да је Смит на челу групе од шест конгресмена који су у јануару од амбасадора Бејлија затражили објашњење тврдње владајуће партије ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског да Амбасада у Скопљу ради у корист политичких партија и да финансира пројекте Фондације Џорџа Сороша у Македонији.

Агенција је уз текст објавила и факсимил писма са потписима.

фото: ФАКТИ

фото: ФАКТИ

Пошто, како се наводи, Бејли није одговорио на то писмо, Смит, који је члан одбора Конгреса САД за спољне послове, изјавио је да је неопходна темељна истрага активности америчке амбасаде у Македонији и разрешење амбасадора.

„Амерички амбасадор не сме да има улогу у формирању владе и да заузима страну при формирању коалиција. Овај амбасадор је заузео страну и треба да буде смењен одмах“, рекао је Смит за Македонску радио-телевизију (МРТ).

 

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

3.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић