АКТУЕЛНО

МАКЕДОНИЈА: КРИЗА – ВМРО-ДПМНЕ затражио нове изборе, пропали преговори са ДУИ


© Фото: Танјуг/Немања Јовановић

© Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Владајући ВМРО-ДПМНЕ затражио је расписивање нових избора, непосредно пошто су пропали преговори о формирању коалиције са Демократском унијом за интергације Алија Ахметија. Претходни избори одржани су 11. децембра.

ВМРО-ДПМНЕ је на изборима освојио 51 мандат, десет мање од већине потребне за састављање нове владе. Једина шанса за стварање коалиције била је подршка десет посланика Ахметијеве странке.

„ВМРО-ДПМНЕ, заједно са коалицијом ’За бољу Македонију‘ као победник одржаних избора, на којима је добио највећу подршку грађана сматра да формирање владе треба да затвори политичку кризу, а не да је продужава. Сматрамо да су нови избори зрело решење“, пише у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Како се наводи, свако друго решење би довело до „нове кризе и проблема у ионако подељеном друштву“.

„Очигледно неко жели да се занемари воља већине грађана Македоније и да се земља врати у нову неизвесну фазу њеног развоја“, наводи се у саопштењу.

Портпарол албанске странке Демократска унија за интеграцију (ДУИ) Бујар Османи изјавио је да се та странка није одлучила ни за једну од пет опција, што значи да се преговори о формирању нове македонске владе настављају.

Према његовим речима, тој странци је требало више времена јер су аргументи изнети на састанку председништва те странке били доста јаки.

„Дебата на седници била је корисна, конструктивна и добронамерна, како би се донела најбоља и најздравија одлука за све грађане Македоније“, рекао је Османи.

Агенција МИА преноси да је ДУИ имала могућност да се определи за формирање коалиције са владајућом ВРМР-ДПМНЕ, са СДСМ или да формира широку коалицију, а међу опцијама је било да постане опозициона странка или да се иде на нове изборе.

Избори у Македонији одржани су 11. децембра, а коалиција ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 од 120 мандата, док је ДУИ освојила 10.

***

„Американац“ Заев затражио да му Иванов повери мандат за формирање владе

УПОЗОРИО ГА ДА ЋЕ СВАКИ ДРУГИ ПОТЕЗ ЗНАЧИТИ КРШЕЊЕ УСТАВА И ЗЛОУПОТРЕБУ ФУНКЦИЈЕ

ГЛАВНИ „Американац“ Македоније – лидер СДСМ Зоран Заев – изјавио је да очекује да му председник земље, Ђорђе Иванов, повери мандат за формирање владе.

Притом је упозорио Иванова: да би сваки други његов потез значио кршење Устава и злоупотребу функције.

„ВМРО-ДПМНЕ је синоћ у поноћ признала да није могла да обезбеди већину за своју владу. И то је доказ да су грађани већински гласали за промене. Македонији је потребна стабилна влада која ће водити реалну политику и објединити људе, уместо да их дели.“

Тачно према очекивањима, Заев је нагласио да ће његова влада преко евроатлантских интеграција обезбедити „стратешке интересе и Македоније и њених грађана“.

***

Запад преко Шиптара онемогућио формирање владе Груевског, ВМРО-ДПМНЕ тражи нове изборе

ШИПТАРСКА ПАРТИЈА ДУИ ОБЈАВИЛА ДА ТОБОЖЕ НИЈЕ МОГЛА ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ИЗМЕЂУ ПЕТ ОПЦИЈА


Али Ахмети

  • Вероватно по налогу Вашингтона, Брисела и Тиране, DUI није прихватила понуду Николе Груевског: двојезичност на свим нивоима, осам министарских места, међу којима и МУП, као и положај председника Собрања
  • ВМРО-ДПМНЕ иза поноћи објавила: „Сматрамо да формирање владе треба да буде у функцији превладавања кризе, а не њеног продубљивања и да су стога нови избори – зрело решење које би било у функцији превладавања кризе и постављања у први план реформских приоритета. Свако друго решење ће повећати конфликтност и проблеме у ионако подељеном друштву”

СВИ су изгледи да Вашингтон, Брисел и Берлин преко Шиптара уводе Македонију у нову политичку кризу.

Главна шиптарска партија – Демократска унија за интеграцију (DUI) – ноћас је фактички одбацила понуду коалиције око ВМРО-ДПМНЕ и Николе Груевског за заједничко формирање владе.

Типично шиптарски: формално није, али суштински јесте. Нема сумње, на миг са Запада и из Тиране.

Било како било, портпарол ДУИ – Бујар Османи – саопштио је да партијски врх, који је заседао у Малој Речици, није могао да се определи између пет могућности: да прихвати понуду Груевског, да уђе у коалицију са главним македонским „Американцем” Зораном Заевом и његовом SDSM (чија је коалиција на недавним изборима добила 59 посланичких мандата), да уђе у неку ширу коалицију, оде у опозицију или инсистира на новим ванредним изборима.

Пошто је Груевски имао рок до поноћи да објави да је формирао коалицију за нову владу, ово вероватно значи да ће председник Македоније, Ђорђе Иванов, морати да улогу мандатара повери Заеву

Груевски је – рачунајући са том могућношћу, иако је његова коалиција добила 61-ог посланика – упозорио и лидера ДУИ, Али Ахметија, и самог Заева, да је спреман да буде бескомпромисла опозиција, чак и да бојкотује седнице Собрања, што Македонији гарантује наставак и продубљивање политичке нестабилности.

Иначе, Груевски је DUI – највећој шиптарској партији – понудио: двојезичност на свим нивоима, осам министарских места, међу којима и МУП, као и положај председника Собрања.

За Груевског је једина шанса да нову Владу предвођену ВМРО-ДПМНЕ подрже два посланика Демократске партије Албанаца.

Међутим, његова партија је иза поноћи саопштила да није успела да формира владину коалицију и да нове изборе сматра најбољим решењем:

„Сматрамо да формирање владе треба да буде у функцији превладавања кризе, а не њеног продубљивања и да су стога нови избори – зрело решење које би било у функцији превладавања кризе и постављања у први план реформских приоритета. Свако друго решење ће повећати конфликтност и проблеме у ионако подељеном друштву.”

На крају саопштења партије Груевског се указује да „неко очито жели да игнорише вољу већине грађана Македоније и да је гурне у нову неизвесну фазу развоја”.

ИЗВОР: СПУТЊИК , ФАКТИ

———————

30.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Све вештачке творевине имају ограничен рок трајања,па и македонска држава и црква то се мора јасно рећи и природно решити,на најпоштенији начин. Народ добро зна ко су и шта су и то треба да буду како се и осећају и тако да се изјасне барем их сада нико не приморава као после `45 да буду македонци или Србе у Албанији да се изјашњавају Албанцима.Зашто сада у 21 веку нико не помогне тим људима да се врате својим коренима и своме роду,А постоји безброј тих НВО које и даље разарају наше биће а нема оних да сабира наш силом однарођени народ.

    Свиђа ми се