АКТУЕЛНО

Хрвати у ЕП траже подршку за своју федералну јединицу у БиХ (ВИДЕО)


Федерализација БиХ

Федерализација БиХ, фото РТРС

Хрвати у БиХ јасно и гласно су затражили равноправност. Подшку су добили и из Хрватске, која поручује да у Хрвати и Бошњаци у Федерацији БиХ нису равноправни, а требало би да буду. Зато амандманима на Резолуцију о БиХ у Европском парламенту траже федерализацију.

И док Бошњаци истичу да план Хрвата о федерализацији неће лако проћи, захтјев за федералном јединицом са хрватском већином, данас је поновљен и на сједници Хрватског народног сабора у Мостару.

Хрватски посланици у Европском парламенту Дубравка Шуица, Жељана Зовко, Ивана Малетић и Маријана Петир предложили су амандман на резолуцију који је сачинио извјестилац за БиХ Кристијан Дан Преда. Предлажу да се БиХ реформише на принципима федерализма.

„Будућа уставна реформа треба узети у обзир принципе федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања и предузети мјере да се поједностави комлексна институционална структура како би се смањили трошкови и повећала функционалност државе“, наводи се у амандману.

У амандману који су предложили са колегама из Пољске и Словачке, Европски парламент би требало да позове међународну заједницу да покрене разговоре о уставним реформама у БиХ: „Позивамо међународну заједницу да покрене разговоре о неопходним уставним реформама које ће обезбиједити функционалност и стабилност БиХ. Наглашавамо да је кључно увести механизам који ће обезбиједити једнака права свим конститутивним народима, у том смислу је могућа федерализација земље“.

Иста тема дана и у Мостару, на сједници Хрватског народног сабора. Предсједник Главног вијећа ХНС-а Божо Љубић подсјетио је на декларацију о реформи БиХ на принципима федерализма, која су усвојили на прошлом засједању. Циљ је исти каже Љубић, федерална јединица са хрватском већином.

– Циљ је административно територијална реорганизација која ће, наравно, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином. То је наш трајни циљ од којега не одустајемо – рекао је Љубић.

Лидер ХДЗ-а и хрватски члан Предсједништва Драган Човић сматра да федерализам у БиХ већ постоји. Са засједања Хрватског народног сабора поручује да је БиХ потребно организовати да буде рационална и да обезбиједи равноправност свих конситутивних народа.

– Лично мислим да је крајње вријеме да се тај процес заврши и да се стално не држимо таоцима једне, ја бих рекао лоше организације, која не може одговорити нашим настојањима, посебно када се желимо везати са вањским свијетом у смислу евроатланских интеграција. Овакав устрој евидентно је препрека, а то и практично видимо, у свакодневном животу -рекао је Човић.

Судећи по ставовима бошњачких првака то се ускоро неће догодити. За предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића приједлози о федерализацији су спорни и неприхватљиви.

– Федерализам унутар БиХ може бити тумачен само као даља дезинтеграција на бази етничке територијализације, што је наравно за БиХ неприхватљиво – истиче Звуздић.

И шеф хрватске дипломатије Давор Иво Штир недавно је изјавио да Федерација БиХ није успостављена на приннципима федерализма и да сви немају иста права. БиХ су потребне реформе, а први корак су измјене Изборног закона.

– Тек морамо доћи до једног квалитетног односа Хрвата и Бошњака и то желимо видјети – навео је Штир.

И док се Хрватска све гласније залаже за федерализацију, у сарајевским круговима сматрају да би хрватски ентитет додатно подијелио БиХ. Ипак, питање је да ли посланици Европског парламента мисле да оваква БиХ може у ЕУ?

И у СДС-у су против федерализације. Александра Пандуревић изјавила је да су нереалне и неоствариве било какве идеје о уставној реорганизацији БиХ, које нарушавају дејтонску структуру.

Тврди да је прича о федерализацији, једнако имагинарна, као и приче о унитаризацији БиХ или отцјепљењу Републике Српске.

 

ИЗВОР: РТРС

————–

29.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Увек иста Ватиканска шема!

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Воскресенье, 29 января 2017, 15:08 +03:00 от СРБски ФБРепортер : >РЕПОРТЕР posted: “

  Хрвати у БиХ јасно и гласно су затражили равноправност. Подшку су добили и из Хрватске, која поручује да у Хрвати и Бошњаци у Федерацији БиХ нису равноправни, а требало би да буду. Зато амандманима на Резолуцију о БиХ у Европском парламенту траже феде“ >

  Свиђа ми се

 2. Ако ћемо поштено и реално рећи у Бих може да се прогласи једино федерација Срба,православаца,католика и муслимана.Све остало је неприродно и вештачко силом наметнуто у не тако давном времену.

  Свиђа ми се