АКТУЕЛНО

БиХ нема нове доказе, Србија сумња да ће Сарајево покренути нову тужбу (ВИДЕО)


Међународни суд правде у Хагу фото: ЕРА

Међународни суд правде у Хагу
фото: ЕРА

СДА је одбацила закључке са јучерашњег састанка предсједника СНСД-а и ХДЗ-а, Милорада Додика и Драгана Човића.

Поручили су да је неприхватљиво да се праве „договори о питањима за која, како кажу, не постоји ни минимум консензуса, а још мање неопходна парламентарна већина.“

С друге стране, ову странку непостојање консензуса не спријечава да покрене питање нове тужбе БиХ против Србије. Некадашњи заступник Србије Тибор Варади не вјерује да ће БиХ обновити тужбу за геноцид јер званично Сарајево нема нових доказа.

Истовремено, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оспорио је легитимитет Сакиба Софтића који се представља као агент БиХ пред Међународном судом правде у Хагу.

Сакиб Софтић лажно се представља као агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу јер нема легитимитет српског члана Предсједништва БиХ нити су за њега предвиђена средства у буџету за ову годину.

– Не знам како неко може представљати Предсједништво, а нема његов легитимитет, ово је нови случај, мислим да се подилази амбијенту који се креира у Сарајеву и да ће људи на томе лијепо зарадити који тај амбијент а да неће ништа постићи, напомиње Иванић.

Ко финансира и чије налоге проводи Сакиб Софтић из заједничке прес службе Предсједништва БиХ нисмо добили одговор. С обзиром на то да Бакир Изетбеговић није и не може бити страна у међународном парничном поступку јасно је да је најављена ревизија тужбе против Србије коју би у име БиХ покренуо самозвани агент Сакиб Софтић правно ништавна.

– Ревизија се сматра новим поступком. Значи, потребна је сагласност у Предсједништву БиХ као и за покретање потпуно новог поступка. Ствар Међународног суда правде је да процени да ли се захтев за ревизију може сматрати одлуком БиХ, каже Тибор Варади, заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

– Подвлачим господин Софтић не може имати овлаштење без одлуке Предсједништва БиХ,одлука мора бити одлука бити у складу са праксом Предсједништва БиХ, поручио је Крстан Симић, правни експерт и бивши судија Уставног суда БиХ.

Деценију и по Сакиб Софтић представља се као агент БиХ пред Међународним судом правде. Бивши члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Живко Радишић каже да му није јасно како јер је својевремено био против Софтићевог именовања.

– Ја сам покренуо процедуру пред Народном скупштином Републике Српске проглашавајући то десктруктивним по интерес српског народа, тако је то ишло неком странпутицом и свако је гледао свој интерес уистину то никада није био званичан став БиХ,тако да ме изненађује шта се то дешава, истиче Радишић.

Пресудом Међународног суда правде у Хагу из 2007-ме остављена је могућност да БиХ покрене ревизију тужбе, рок истиче крајем фебруара ове године. Кључно питање је да ли Сарајево тачније бошњачки лидер Бакир Изетбеговић има нове чињенице о наводној геноцидној намјери Србије. Пресуде у предмету Момчило Перишић, Станишић и Симатовић те неправоснажна пресуда Радовану Караџићу иду у корист Србије, а не поновног покретања тужбе.

– Не видим ниједан нови разлог сем да се и овако крхки односи у БиХ драматично погоршају, додао је Симић.

Заиста и сама најава покретање тужбе против Србије пред истек рока и само пар дана након пружене руке у Београду не може се тумачити другачије него као лицемјерје Бакира Изетрбеговића који то ради како био поправио пољуљани рејтинг код Бошњака.

Изетбеговић: Имамо обавезу да тражимо ревизију тужбе против Србије

Босна и Херцеговина има право да заврши своје процесе и да тражи правду у односу на суседне земље, изјавио је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Њему је битно да има човека који може да преда захтев за ревизију: Бакир Изетбеговић

Њему је битно да има човека који може да преда захтев за ревизију: Бакир Изетбеговић

Он сматра да се беспотребно диже тензија када је реч о могућој ревизији поступка који се водио пред Међународним судом правде у Хагу, по тужби БиХ против Србије за геноцид.

– Битно је то да ли имамо човека са тзв. легитимацијом који може да преда захтев за ревизију и заступа БиХ. То је Сакиб Софтић који је акредитован и који је водио и први процес. Неки се са тим не слажу, али о томе неће одлучивати власти БиХ, него се ради о процесу који треба да буде завршен пред судом – рекао је он.

Према његовом мишљењу, беспотребно се дижу тензије јер се не ради ни о каквој новој тужби, него о завршетку процеса и Софтић има право и обавезу да тај процес и заврши.

Како је Изетбеговић рекао новинарима у Травнику, поставља се и питање има ли нових елемената битних за тај поступак, преноси“Хина“.

Међународни суд правде је 2007. године пресудио да Србија није крива за учествовање, саучесништво или помагање у геноциду у БиХ, а рок за евентуално покретање поступка ревизије истиче у фебруару ове године, подсећа „Фена“.

 

ИЗВОР: РТРС, ВЕСТИ

——————-

27.1.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Такозвана „Међународна заједница“ је покушала да дестабилизује статус Републике Српске са оним енглеским предлогом Резолуције о Сребреници у ОУН. Пошто је налетела на тврдо захваљујући Русији, активиран је део плана на нижем нивоу, а то је чачкање Републике Српске за датум прославе Дана републике. Тривијално, тога се нису сетили 25 година, одједном је почело да некоме као смета. Ту се уклапа и усвајање закона о геноциду у скупштини Републике Србије.
  При том боцкању Републике Српске, код Срба се нормално јављају 2 опције: Једна је да се парира томе, а другу опцију даје дежурна српска Пета колона.
  Хвала Богу, захваљујући Додику Срби су одлично парирали организујући Референдум и та политика је показала политичку снагу Срба, а са друге стране Пету колону гурнула на маргине политике. Остала је само нека мања група српских корисних идиота и у Републици Српској и у Републици Србији.
  Природно је да ће Империја узвратити ударац, али нешто касно реагују, очигледно су затечени зато што није пошло у смеру како су очекивали, нарочито зато што је српска Пета колона почела да губи кредибилитет.
  Сетили су се неких санкција Додику, немају међу ногама да то озваниче на све Србе.
  Пошто и то некако иде траљаво, још нема никог у Европи да подржи те санкције, сем фашисте Словенца Инцка, морало је да се крене даље па су се сетили да обнове тужбу за геноцид.
  Аргумент Срба да Захтев за обнову поступка БИХ не може дати зато што нема консензус, у старту оповргава Тибор Варади српски „бранилац“, каже то је ствар Међународног суда правде да ли ће прихватити крњи захтев. Део Пете колоне се активира полако, овај Тибор Варади није уливао поверење још од периода његовог антисрпског деловања у опозицији Милошевића. Српски идиот који има поверење у „Међународни суд правде“, то ти је као да неки паметан Србин има поверење у институцију суда Владана Батића, Бориса Тадића или Александра Вучића.
  „Међународни суд“ ће донети такву одлуку, да ће бити тешко чак и Петој колони да је спроведе, а за узврат, „Међународна заједница“ ће имати оправдање за увођење правих санкција, што ће тек тада бити „стани пани“. Ако чак и те праве санкције не помогну у дисциплиновању Срба, тек онда следи физичка ликвидација. Окрени, обрни, Срби ако мисле да опстану, треба обновити резерву савременог пешадијског оружја зато што ће напад уследити најпре од локалних (регионалних). Уколико се мајчица Русија само декларише као Српски заштитник, то ће бити довољно да НАТО одустане од директног мешања као ономад.

  Свиђа ми се