АКТУЕЛНО

Додик: Концентрациони логор за Србе „Силос“ у Тарчину код Сарајева имао је све елементе Аушвица


„Силос“, Тарчин

„Силос“, Тарчин

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА СУ СРБИ ДРУГИ НАРОД ПО БРОЈУ СТРАДАЛИХ У ЛОГОРИМА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да зарад будућих генерација ниједна жртва нацистичких концентрационих логора никада не сме бити заборављена.

„На овај дан треба да се присетимо свих жртава фашизма са жељом да се такво зло више никада не понови. Наша обавеза је да садашње и будуће генерације учимо да такво зло никада никоме не сме да се чини, те да укажемо колико су важни људски живот, достојанство, слобода и мир“, истакао је Додик.

Подсетивши да су Срби други народ по броју страдалих у нацистичким и усташким логорима у Другом светском рату, председник Српске је навео да је на данашњи дан 1996. године, два месеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум, затворен и концентрациони логор „Силос“ у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила.

„Према сведочењима бивших заточеника, логор ,Силос’ имао је све елементе злогласног логора ,Аушвиц’ из Другог светског рата и то треба да буде опомена да је фашизам као идеологија, нажалост, био присутан и тада што се у будућности никада и нигдје не сме поновити“, поручио је председник РС.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

 

ИЗВОР: Срна/ФАКТИ

——————–

27.1.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Прилично је отужно гледати како , они који за себе говоре да су родољуби , у „матици“ уважавају мишљење и коментаре једног комуњаре , дезертера и ратног профитера. Док су СРБИ у том али и у многим другим логорима на најбруталније и најзвјерскије начине мучени и убијани , онај који сада о томе говори је у вријеме када се то догађало имао само једну бригу а то је : Да ли ће шлепер са шверцованим цигаретама које је послао из београда безбједно стићи на одредиште?
    Када би сви они који за себе тврде да су родољуби само мало труда уложили и пронашли податке ко је и шта је тај „највећи међу срПчићима“ било би им јасно о каквом се човјеку ради.

    Свиђа ми се