АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

„Балкан Инфо“: Александар Раковић и Горан Игић – О забрањеној истини о стварању албанске нације


15.01.2017. Балкан инфо

Гости емисије „Актуелно“ били су др Александар Раковић и Горан Игић, а повод за снимање емисије је објављивање превода књиге „Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације“ на српски језик.

Полазећи од докумената случајно пронађених у бечком Дворском архиву, ауторка Теодора Толева прва разоткрива постојање одељења аустроугарског Министарства спољних послова које је у периоду 1896–1908 темељно финансирало читав механизам деловања својих конзуларних представништава на територији Османског царства, у циљу помагања развоја аутентичне албанске писмености. Успут, то одељење интензивно ради и на стварању националне свести Албанаца.

Анексијом Босне и Херцеговине, Беч добија ново „племе“ за суседа. Албанци су географски, племенски, а нарочито верски разједињени, па је процена да немају јединствену националну свест. Беч пажљиво води политику неизазивања Турске, представљајући се као пријатељ народа на источној обали Отрантских врата, пошто конкуренткиња са Апенина већ увелико користи утицај Ватикана на Албанце католике.

Од 1875. и Срби су у надирању против Турака. Аустроугарски планери утврдили су (што је у поговору истакао др Александар Раковић) да Албанце римокатолике и Албанце муслимане на северу – немајући никакву заједничку етичку свест – спаја „мржња“ према суседним Словенима. Аустроугарска ће током интензивног спровођења ове акције уочити сву тежину стицања поверења разједињених албанских племена, спознавши и непоузданост самих Албанаца. Са Младотурском револуцијом (1908) ова акција практично бива обустављена и Аустроугарска је неће упамтити као успешну,

Са нашим гостима смо разговарали о забрањеној истини о стварању албанске нације, који је интерес Аустроугарске да се створи албанска нација, како су Албанци коришћени да се забоде нож у леђа Србији, колико је религија важан елемент у стварању албанске нације, али и о бројним другим интересантним темама.

___________

Повезани текстови:

Албанска нација је „скројена“ по „бечкој мустри“ – Разговор са преводиоцем књиге историчарке Теодоре Толеве

Документи из бечког царског архива потврђују – Албанску нацију је конструисала Аустроугарска

1 reply »

  1. Србски непријатељи су до сада измислили поред албанаца и директно из Србског национа још 3-4 нације да се расцепа Србство и временом потпуно уништи,нажалост у томе до сада и успевају. Једина и највећа нада је да нас сам Бог сачува коме смо окренули леђа,али срећом имамо Србске Светитеље који ће пред Богом окајати све наше грехе и спасити нас пропасти,

    Свиђа ми се