ДРУШТВО

Први утисци: Изостала „новогодишња еуфорија“ –  Да ли смо почели да долазимо себи?


ФБР колумна 1.1.2017.

На основу првих информација након тзв. «најлуђе ноћи» први наш утисак је да је изостала новогодишња еуфорија. То говоре полупразни тргови на којима су градске власти, упркос свеопштој немаштини, ипак организовале «свечани дочек Нове године»  уз неизбежне естрадне «звезде»  којима је на крају календарске године, наравно, главна «берба» и прилика да допуне свој  буџет.

Фотографије са градских тргова неколико градова у Србији потврђују овај наш утисак и показују да је већина народа  ипак ово вече провела код своје куће (не рачунамо овде оне са дубљим џепом који су ноћ провели  у ресторанима, хотелима и на сплавовима, као и велике градове попут Београда и Новог Сада).

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Фото: Опозиционар

Питање је – да ли је народ , притиснут немаштином, коначно  почео да долази себи и схватио да не треба да празнује наметнуте «празнике» нити да од своје сиротиње «дебеле гуске маже по ребрима»?  Могуће је да је оваквом одзиву допринела и петиција против прославе Нове године на трговима (више општина је донело одлуку  да средства која би била потрошена за «дочек»,  преусмере за лечење оболелих суграђана).

Повезано:
Лесковац је платио 1,8 милиона за дочек – појавило се свега 200 људи
Дочек од 20.000 евра у Краљеву – толико „добар“ да нас је срамота

Други главни утисак је да је «новогодишња еуфорија» и некакво «славље»  у ствари медијски наметнуто. О томе најбоље говори новогодишњи програм  на главним ТВ каналима.

Они који се са носталгијом сећају комунистичког времена, могли су да уживају у новогодишњем програму на РТС1. Наиме, ове године у славље су, поред фолк «звезда», били укључени и представници радничке класе те је тако гледаоцима пружена прилика да се присете некадашње штафете младости, неизбежног слета и пратећег општенародног весеља.

Реко би неко – шта има лоше у томе?

Зар није лепо видети рударе (а довели су били људе из Костолца и Трепче са све шлемовима) полицајце, комуналце, припаднике војске (у униформама), спортисте, поштаре, ватрогасце, оџачаре…. како заједно славе улазак у светлу (и напредну, европску) будућност?!

Лепо је, лепо… Само, да ли су ти људи доведени својом вољом или по нечијем наређењу – да се покаже како, ето, НЕКО брине о радничкој класи (тј. о оном остатку остатака исте) и да им је (онако неспретнима и ненавиклима на сцену и камеру) тај неко ПРУЖИО ПРИЛИКУ да се нађу на ТВ-у, и да буду поред «правих звезда»! Еј! Није то мала ствар! Па макар већ сутра остали без посла и без те цркавице коју примају!

Фото: РТС1

Има и оних који увек траже длаку у јајету па ово  тумаче као излагање обичних простих људи јавном бламирању  и сматрају да су ти људи вероватно били условљени нечим  или можда приморани да дођу на овај «спектакл». Сами нису дошли, то је сигурно. Неко је морао да их организује, и то је сигурно. Са неком намером, и то је сигурно…

Можда је требало да сви заједно дођемо до закључка како радничку класу чека лепа и и сигурна будућност  и како свакога дана у сваком погледу све више напредујемо…
Свакога дана у сваком погледу све више…
Свакога дана…

2 replies »

 1. Новогодишњи дочек је већ постао стереотип шаблона забаве који се понавља. Нема смисла у новогодишњој поруци нити шта се то нуди нити шта се то обећава као неко чудо које нас има дочекати првог јануара рано ујутро, осим умора, мамурлука и празних џепова.
  Све празнији тргови одишу дубинском поруком од прапредака да ово данас заиста нема смисла.
  Да ли је народ на путу да схвати изманипулисаност? И од кога то долази?
  Неко се већ деценијама нама смије иза угла гледајући нас као будале опраних мозгова.
  Има наде да се просвјетлимо.
  На путу смо.

  Liked by 1 person

 2. Туго Србска и несрећо зар градови требају издвајати огромна средства за забаве а немају за лечење деце,а нико се не сети да је Божићни пост и тако да се понаша како налаже наша вера,већ се и даље наставља комунистичко -безбожна традиција,која заговара играрије када време није.

  Liked by 1 person