ВЕРА

Светогорски старац Рафаило (Берестов) – Владика Артемије је архијереј Божји


23. децембар 2016. ЕРП у егзилу

У наредном прилогу доносимо извод из интервјуа светогорског старца Рафаила (Берестова) датог руском порталу „Трећи Рим“ на дан празновања Светог Апостола Андреја Првозваног, 30. новембра/13. децембра ове године.

У издвојеном сегменту, старац Рафаило одговара на питање новинара: Да ли сте дали свој благослов оцу Гаврилу да од стране Владике Артемија прими рукоположење у чин свештеника?

(Да бисте укључили превод на српски, кликните на дугме „Подешавања“ у доњем десном углу видео плејера)

__________

– Оче, заједно смо гледали трећи видео – обраћање оца Гаврила (Кондрашова). Да бисмо отклонили сумње, клевете или погрешне оцене, можемо ли размотрити нека питања? Да ли сте дали благослов оцу Гаврилу да буде рукоположен као клирик владике Артемија?

– Да, ја сам му дао благослов ради добробити Руске цркве, како би био рукоположен од благочестивог и достојног архијереја српске цркве – владике Артемија. И он (отац Гаврило) је био код мене и ја сам га лично благословио, и он је са благословом отишао у Србију, и владика га је рукоположио.

Неки су ми замерали, чак и на Светој Гори: „Што си га њему послао?“, „Oн нема црквени чин“ и тако даље. И ја сам рекао: „Забог тога што је он био против екуменизма, зато су се окупили архијереји и рашчинили га, али он има чин.“ Чак сам написао чланак да је Бог потврдио како владика Артемије има чин епископа.

Када су тамо, у Србији, на Благовести верници донели суве гране и поставили на икону Мајке Божије, на тим сувим гранама су за Успење процветали нежни цветови. Ово је сведочанство од Бога да је владика Артемије архијереј Божји.

И ја сам њему послао оца Гаврила. И радујем се што сам га послао.

Иступање оца Гаврила ме је одушевило – снажно, паметно, талентовано! Али упутио сам му једну примедбу – рекао сам му да би он хулио на Цркву ако би тврдио да је црква без благодати и да се нико не спасава. То је крајност. И зато сам ја моме драгом чаду, оцу Гаврилу, упутио ову примедбу. Он је у почетку почео да се брани, али је онда рекао да ће преиспитати свој текст. Тако је било.
_____________

Транскрипт: СРБски ФБРепортер

Повезани текстови објављени на СРБском ФБРепортеру: 

Стефан Рајчић: ПРОРОЧАНСТВО БАЋУШКЕ РАФАИЛА О САДАШЊЕМ (И БУДУЋЕМ) ВРЕМЕНУ!

Нова рукоположења и храмовна слава у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Оци бирајте – или Христос или Кирил! Обраћање ђакона Генадија свештеницима и мирјанима (други део)

Од сад сте за мене лажни епископ и лажни патријарх! – Транскрипт видео обраћања ђакона Генадија Кондрашова руском патријарху

Старац Рафаил Берестов: Дошло је време, када је више него икада потребито отворено рећи НЕ: НЕ – екуменизму! НЕ-унији ! НЕ-папизму!

Протојереј Алексеј Мороз: Погледи руских ревнитеља су уперени према Србији

Исповедање вере са Свете Горе Атонске – Браћо и сестре, тражите верне свештенике који не помињу јеретике

1 reply »

  1. ВАЗДА СЕ БОГУ МОЛИМ ДА ПОДАРИ ДУГ ЖИВОТ И ДА МУ ДОБРО ЗДРАВЉЕ ГОСПОД УВЕК НАМА СРБИМА ПОШАЉЕ СПАСИОЦА ЉУДИ СА ДУХОВНИМ ОЧИМА ТО ЗНАЈУ ДОК ДРУГИ ЛУТАЈУ И НЕ ЗНАЈУ ГДЕ ЈЕ СПАСЕЊЕ ТО СУ ОНИ КОЈИ СУ ИЗ југословенских комунистичких фамилија ЈОШ УВЕК ВЕРУЈУ У НЕКАКВУ поганију ЗВАНА југославија ПЛАНСКИ ЈЕ ТО УРАДЂЕНО ДА СРБИ НЕ ИМАЈУ КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ А ДАНАС ИМАЈУ НЕКАКВУ погану републику НАШИ СТАРИ СУ СЕ ВАЗДА КЛЕЛИ ЦАРУ И КРАЉУ СРБСКОМ ГОСПОДАРУ

    Свиђа ми се