АКТУЕЛНО

ВЛАСТ У ПРОБЛЕМУ: Ипак протест у недељу – војска и полиција излазе на улицу!


protest

Преговори Полицијског синдиката Србије и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића о побољшању статуса запослених у МУП-у и исплате обећане накнаде су пропали.

– Идемо у протест. У недељу ћемо са колегама из Војног синдиката Србије испред Владе Србије у минут до дванаест одржати велики протест. Имали смо састанак са министром Стефановићем, али нисмо наишли на разумевање за наше захтеве. Премијер Aлександар Вучић је пре годину дана обећао једнократну помоћ за запослене у МУП-у од 20.000 динара и то још увек није испуњено. Министар је рекао да нема простора да се исплати помоћ, али и није дао конкретне гаранције да ће друга нека обећања, која се тичу обуке и опремања полицајаца, бити испуњена. Пошто су преговори завршени, идемо у протесте до испуњења обећања – каже Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Синдикат запослених Полиције је дана 10.12.2016.године је одржао хитан састанак руководства и донео одлуке:

1.Синдикат Запослених Полиције ће подржати и учествовати и протесту Војног Синдиката Србије и Полицијског Синдиката Србије дана 11.12.2016.године.

2. Синдикат Запослених Полиције позива све синдикате у Министарству унутрашњих послова да забораве сујете и да подрже и учествују у протесту 11.12.2016.године.

3. Протест није организован на политичкој основи, нити га организује ЦИА, ни обавештајне службе, протест се организује због катастрофалног стања у безбедносним структурама (Војске и Полиције) због лошег материјалног положаја, услова рада, опреме и кашњења исплата (дневница и путних трошкова) од стране Државе.

4.  Војска и Полиција носе различите униформе, али зато заједно штите безбедност Републике Србије, живот и имовину сваког грађанина РС.

Руководство Синдиката Запослених Полиције позива све медије да својим објавама подрже протест дана 11.12.2016.године и тако помогну Војсци и Полицији да остваре своја права како би безбедоносне снаге Републике Србије много боље заштитиле Републику Србију и сваког грађанина РС.

фото: Драгана Трифковић

фото: Драгана Трифковић

– Ми смо овде дошли како би тражили да једемо – ријечи су којима је завршен протест војних и полицијских синдиката испред зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Припадници војске и полиције по други пут у 15 дана изашли су на улице јер не успијевају да се договоре са својим ресорним министарствима.
А муче их исти проблеми – тежак материјални положај њихових припадника.

Протест испред Владе Србије у Београду, који је окупио неколико хиљада припадника војске и полиције, почео је у минут до дванаест интонирањем химне „Боже правде“.

Полицијски синдикат Србије одлучио је да организује протест, пошто им је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио да од једнократне помоћи, коју им је у децембру прошле године обећао премијер Александар Вучић, неће бити ништа.

-Они се бране од ММФ, ја нигђе нисам прочитао у Уставу да је ММФ нека власт у Србији. Када не знају шта да кажу, кажу ММФ. Онда господо немојте више да представљате државу, ми ћемо упутити допис ММФ, па ћемо са њима рјешавати та питања, рекао је предсједник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

И овога пута чланови полицијског и војног синдиката, како кажу њихови предсједници, били су суочени са претњама и притисцима да не учествују на протесту.

– Ви наставите да пријетите, наставите са покушајима да нас спутате, ми ћемо наставити да се боримо, рекао је Мијаиловић.

Предсједник војног синдиката Новица Антић у свом говору је нагласио да су официри и подофицири претворени у војнике.

-Дошли смо да покажемо народу Србије како нас третира Влада Србије. Претворили су војника у мајстора. Не испушта тример из руку по цијели дан у касарни, а цивилна лица, официре и подофицире су претворили у војнике и тјерају их на стражу. Облаче им униформе и ангажују у Копненој зони безбједности, а за то не добијају ни динара, рекао је Антић, истакавши да овај синдикат нема канцеларију у неком од државних објеката, док је НАТО има.

Антић је рекао да, иако премијер Александар Вучић каже да нема ћуп, „ми знамо да новца има“.

– Ми нисмо тражили новац који припада грађанима Србије, већ онај који из државног буџета исисавају људи којима се то може. Доказе за то смо доставили надлежном министартву, рекао је Антић и додао да војни синдикат препоручује министарству да се „дозове памети“ и да се започне разговоре са синдикатима.

– Изненађења се спремају, јер смо сложни и урадићемо све што је у складу са законом. Војни пензионери немају станове, живе у шупама и немаштини док се бирократија бахати, нагласио је Антић.

На протесту је речено да припадници полиције и војске нису дошли да би „подржали плаве, жуте или зелене јер су сви исти“, али је речено и да је ово политички скуп јер су политичари упропастили војску и хушкали полицајце „на њихове хулигане“.

vucic

istinito.com

Иилустрација данашњих догађаја са Фејсбука

Илустрација данашњих догађаја са Фејсбука

***

фото са Фејсбука: Петар Радосављевић

фото са Фејсбука: Петар Радосављевић

2 replies »

 1. @Марија Ивошевић
  Као да заступате неке социјалистичке идеје? Од 1 – 6 све као да је преписано из прошлих времена, која су прошла и тешко да се могу вратити. Ја се одмах јављам, да Вас подржим, али има ли још кога? Него потпишите онај апел, па ће то бити макар нешто заједничко.

  Свиђа ми се

 2. Са овим се требало прије неколико године кренути! За стање у војсци, полицији, државној безбедности одговорни су политичари марионете Н.С.П, хијархијски одговорна лица! Припадници војске, полиције, државне безбедности били су после ПЕТОГ ОКТОБРА неми посматрачи, саучесници у издаји, пљачки државне имовине, приватизација, народа-банке, и окупацији Србије, не поштујући слово закона и одредбе Устава Србије! Демонстрације су прилика да се искупе, колико толико за почињене неопростиве грехе! Излаз из моралног-духовног мрака, свеопште анархије постоји! То су темељне културне-привредне-политичке промене, радикалне реформе, позитивном смислу, војске-полиције-државне безбедности, план промена у само шест тачака гарантује стварање критичне масе, без којих није могуће промене у дело спровести. План:
  1. Хумано друштвено уређење;
  2. Гарантована минимална примања;
  3. Живот достојан живљења;
  4. Бесплатне здраствене услуге-лекови;
  5. Бесплатно образовање, реформисано, потребама прилагођено;
  6. Стручно уклањање свих познатих друштвених аномалија;

  Ово је дугорочан подухват и процес! Допринос сваког појединца од изузетне важности, историјског и планетарног значаја! Постоје људи који су спремни да преузму одговорност и план спроведу часно и поштено у дело, заједничко ДЕЛО!
  ТЕМЕ ЗА РАЗМИШЉАЊЕ! СОЛИДАРНОСТ-АКТИВНО ДЕЛОВАЊЕ!

  Свиђа ми се