АКТУЕЛНО

Данијел Игрец: „Република Српска трн у оку Хрватској!“


zastava-i-grb-republike
„Јавност је ових дана имала прилику да прочита најновији интервју Колинде Грабар Китаровић, дат америчком политичком магазину „Дифенс њуз“. У њему хрватска председница истиче како је приоритет спољне политике Загреба јачање НАТО присуства у Европи због тензија са Русијом, а као највећу регионалну претњу Хрватској означила је не пораст међународног тероризма већ ни мање ни више него Републику Српску! Према њеним речима референдум о Дану РС увод je у серију референдума који су извор нестабилности у БиХ и региону што може лако да доведе до новог сукоба на Балкану.
Речи Колинде Грабар Китаровић потврда су да Загреб своју спољну политику вековима баштини на антисрпству и русофобији. Дестабилизација Србије и умањивање руског економског и војно-безбедносног утицаја на Балкану кључни су циљеви Вашингтона који већ деценијама вешто користи Хрватску као полугу у спровођењу своје политичке доктрине избацивања Русије из Европе. Као трн у оку, као озбиљна препрека на том путу Западу се испречила Република Српска и њено државно руководство које, свесно геополитичких промена у свету, уз дипломатску и економску подршку Русије брани националне интересе српског народа и полако, али сигурно гради своју државност и афирмише своју улогу Пијемонта Српства. Јачање односа на релацији Москва-Бањалука узнемирило је газде Загреба у Пентагону и подстакло их да кроз речи хрватске председнице Српску означе за највећи фактор дестабилизације на Балкану, а референдумско право Срба за претњу регионалној безбедности. Занимљиво је да Загребу смета референдум о Дану РС који је спроведен у складу са Дејтонским споразумом, чији је и Хрватска гарант, а не смета му противправни референдум из 1991. године којим је озваничено хрватско учешће у разбијању Југославије. Западна политика двоструких аршина поново на делу.
Додатно интригира и чињеница да Хрватска у Русији која је данас предводник борбе против тероризма види највећу опасност по глобалну безбедност, а у свом учешћу у јачању сецесионизма у Војводини и подршци независном КиМ не види извор регионалне нестабилности. Својом изјавом Колинда је Русију без имало стида упоредила са Исламском државом и оптужила је за хибридно ратовање и обавештајни рат информaцијама и дезинформацијама, намерно игноришући да је управо НАТО пакт тај који се у Сирији и Украјини служи истом том политиком, за коју се неосновано оптужују Кремаљ и председник Путин.
1546228_915647115125586_6330588604398519320_nПодсећам да је хрватска председница, иначе некадашња службеница НАТО-а, покретач иницијативе „Три мора“, пројекта енергетског, саобраћајног и дигиталног повезивање средње и источне Европе под директном командом Америке у којој учествују Аустрија, Бугарска, Чешка, Естонија, Хрватска, Летонија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија. Уколико томе додамо још и вест о формирању уједињених медитеранских и источноевропских војних јединица Словеније, Хрватске, Мађарске и Бугарске под покровитељством НАТО-а озваничене пре неки дан јасно је да су овакве поруке хрватске председнице претња опстанку Републике Српске и безбедности Србије. Америчке политичке елите које се противе јачању стратешких позиција Русије и њених савезника у Европи нервозно журе да створе уједињени средње-и источноевропски „“cordon sanitarie““ како би спречиле даље продирање руског утицаја ка западним границама Европе. У томе им је помоћ Хрватске као вековног верног слуге Запада неизбежна.“
Аутор: Данијел Игрец
—————
1.12.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Зар им је мало што смо им направили државу,поклонили Далмацију,Дубровник и Славонију,отели од Италијана Истру и дали је Хрватима а они нам се лепо одужише. Јасеновац највећи Србски град мртвих и све јаме су захвалност за све што смо урадили за њих и сада им наравно смета Република Србска,Војводина и сама Србија.Та патолошка мржња према нама увек ће трајати а и полази им за руком да нас увек поразе и потчине како политички тако и економски,захваљујући неодговорним антисрбским властима који воде ову нашу Србију.

  Свиђа ми се

  • Скоро па да бих могао рећи да ликујем. Као што сам (и овдје , у Р. Српској за коју сам се узгред и борио) , као неко ко је рођен и одрастао у „лијепој њиховој“ као и много кољена мојих предака КРАЈИШНИКА , покушао објаснити : ко су и шта су кроате , то исто покушавам и на неким срПском сајтовима (који су по свему судећи под патронатом „УДБА-ша и ј“U“гоносталгичара). И , на жалост , нико да схвати о чему говорим. Тако и Ви у свом коментару говорите шта су им срПи све поклонили а њима никад доста!!! Па зашто би им било доста када им све иде по плану а увјек се неко нађе међу срПчићима који ће да им нешто поклони а то послије и аминује?
   Слушао сам Колиндину изјаву и она помиње не „опасност од новог сукоба“ него „МОГУЋНОСТ“ а то има сасвим друго значење. На страну и то што „наши“ и „ваши“ медији (мислим на медије у Р. СрПији и Р. СрПској) намјерно или случајно криво преносе њене ријечи с’ намјером да им умање тежину.
   Тужна је чињеница да СРБе с обе стране Дрине , већ деценијама , води УДБАшко-комунистички олош због којега смо изгубили много тога а много ћемо тога још и изгубити. Можда али само можда ако се ријешимо тог олоша и схватимо да је наш спас једино у формирању државе у границама коју неки називају „Великом Србијом“. Све остало , што би била кукњава о томе како им ми поклањамо а они ето желе још и још , осуђује нас на нестанак и пропаст.

   П.С.

   И да додам за „админ-а“. Ваша „Бела књига . . .“ (бар колико видим колаж-фотографију корица) мањка за неке ликове из Р.С. а који су директно или индиректно били укључени у „5. октобар“ и пљачку послије тога. Некима од њих дајете доста простора и на овим страницама. Можда да се мало распитате и као новинар истражите ко су ти људи и шта су све радили?

   Свиђа ми се