АКТУЕЛНО

Уставни суд БиХ поништио резултате референдума у Републици Српској (видео)


95921_vest_republikasrpska1

Уставни суд државне заједнице БиХ поништио је резултате референдума одржаног 25. септембра у Републици Српској зато што је референдум спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула, за коју је Уставни суд утврдио да наводно није у сагласности са Уставом државне заједнице БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мери од 17. септембра.

„На пленарној седници у Сарајеву Уставни суд је усвојио захтев члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и других „а решавање уставноправног спора са ентитетом Република Српска у вези са Одлуком о расписивању републичког референдума од 15. јула“, саопштено је из Суда.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је и пре одлучивања и заседања било познато какву ће одлуку да донесу. Председник је поручио да је ово директан удар на демократско право једног народа.

Уставни суд државне заједнице БиХ поново је удовољио захтеву муслиманског члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића. Разматрајући његову апелацију Уставни суд БиХ је утврдио да одлука о расписивању референдума о Дану Републике наводно није у складу са Уставом БиХ.

„Уставни суд је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра 2016. године зато што је референдум спроведен на темељу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016. за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине“, саопштено је из Суда.

Поред Уставног суда БиХ референдумом о Дану Републике бавило се и Тужилаштво БиХ. До сада су саслушали готово све чланове Комисије за спровођење референдума и Дану Републике.

 

Каран: Уставни суд БиХ се ставља изнад народа

Председник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Синиша Каран поручио је да је Уставни суд БиХ последњом одлуком превазишао себе у нелегитимним одлукама.

„Поставља се питање шта ће бити даље – да ли ће хтјети поништити и изборну вољу грађана“, упитао је Каран.

Каран је поручио је да ће институције Републике Српске наћи адекватан одговор и начин да испоштују вољу грађана исказану на референдуму 25. септембра и да ће следеће године 9. јануара прославити као и до сада, као Дан Републике Српске.

Он је оценио да се Уставни суд БиХ понаша као посебна, четврта, надржавна власт у БиХ, која никоме не одговара, већ само себи. Уставни суд, нагласио је он, својим понашањем показује нелегитимитет у доношењу одлука.

„Стално смо оспоравали чињеницу да најважније одлуке у држави, пре свега уставног карактера, доносе три странца и да се најважније одлуке уставног карактера доносе прегласавањем једног или два народа“, рекао Каран.

РТРС, СРНА/ВОСТОК

——————-

1.12.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

3 replies »

  1. Српска се неће обазирати на ту одлуку. 9. јануар ће се и даље свечано обиљежавати. Уставни суд бих је политичко тијело за потребе муслимана и хрвата и за манипулисање од стране запада.

    Свиђа ми се

  2. ТЗВ бих НЕ ПОСТОЈИ ТО ЈЕ ИЗМИСЛИЛА аустроугарска ИМА САМО СРБСКА БОСНА СРБСКА ЕРЦЕГОВИНА СРБСКА ПОСАВИНА ДОЊИ КРАЈИ КАКВА БРЕ ТЗВ бих ТО НЕ ПОСТОЈИ НЕ ПРИЗНАЈЕМ комунистичке тзв авној границе ЗА ВОЈВОДСТВО СВЕТОГ САВЕ СРБИЈА СРБИМА

    Свиђа ми се

  3. Та суд је страни, нема везе са народом који живи тамо, као и све остало, еу, брисел, хаг и које какве свлачине оних, што им свеједно за нашу милостиву мајку ЗЕМЉУ КОЈУ НАМ БОГ ПОДАРИ НА ЧУВАЊЕ! И ето ми предадошмо политикантом, да нас воде… нажалост показах се…они незнају то, тражимо одговоне свесне за водство планете ако желимо обстати . Уразуми се човече!

    Свиђа ми се