Љиљана Јовановић

Позив за помоћ из ЛНР – Украјинска војска бомбардовала дечији вртић, бомбардовање трајало читав сат


10.11.2016. Новинска Агенција Харков
Превод за СРБски ФБРепортер: Љиљана Јовановић

Луганск, 10, новембра

sl1Задњих дана ситуација у Луганаској Народној Републици се веома заоштрила. „Каратељи“ (казнени одреди) су поново стигли до деце Донбаса, војска Украјине бомбардује дечије вртиће, довлачећи војну технику на линију раздвајања и појачава  нападе снајпериста.  Рат који већ две и по године украјинске власти воде против, како они то кажу, „сепаратиста“, није од деци Донбаса одузео  само безбрижно детињство, већ им је одузео родитеље, здравље а многима и живот.

У Донбасу се сви јасно сећају  како је  украјински председник, кога у Лугањској народној републици зову крвави, објављујући – тзв Антитерористичку операцију (АТО) отворено изјавио,  да ће деца у Донбасу седети у подрумима.

„Ми ћемо имати посao, – они неће. Ми ћемо имати пензије, – они неће. Kод нас ће бити помоћи за пензионере и децу, а код њих неће. Код нас ће деца ићи у школе и вртиће, а код њих ће деца седети у подрумима. Ето како ћемо, баш тако ћемо победити у овом рату“ – изјавио је тада Порошенко.

Прошло је две и по године и видимо да је Порошенко све од речи до речи применио. Да би освојили територију ЛДНР, украјинске безбедносне снаге су спремне на све, чак и на убиства деце.

Током војних дејстава у Доњецку је погнуло на стотине деце, а на хиљаде је рањено, осакаћено, остали су без руку, без  ногу, без вида. Да не говоримо последицама које ће рат заувек оставити на њихову психу. Како упозорава психоаналитичар Дмитриј Ољашински, рад на психичком опоравку деце мораће да траје целог живота.

– Овде  неће помоћи само психолошка подршка, за ово ће требати године рада. Јер „деца рата“ носе трауме током читавог  живота  – сматра Ољшански.

sl2

Али ни Порошенка, који има троје деце, ни безбедоносне звааничнике украјинскох војних снага, који вероватно имају децу, за децу Донбаса  апсолутно није брига. За њих су деца Донбаса „сепаратсти“ који морају бити уништени.

Увече су украјинске казнене јединице поново стигле до деце Донбаса. Око 11:20 злотвори су пуцали на дечији вртић „Дете“ у насељу Жолто у чијем дворишту су у моменту напада шетала деца. Како су јавили у ЛНР (Луганска Народна република), паљба је трајала око сат времена, што показује да ово није био случајан напад, већ испланирана војна акција са циљем да се деца униште. 

„Све се ово дешавало око 11:20  – у то време су деца из јаслене групе тек пристигла дечији вртић – спавала, а деца из старије групе су се још играла у дворишту.  У том моменту су почели да долећу пројектили који суексплодирали изнад дечијег вртића.“ – изјавила је руководилац сеоског дечијег вртића „Дете“Олга Сироваткина.

Осим тога, по речима званичног  представника Народне Милиције, Мајора Андреја Марочког, војска Украјине је током напада на дечији вртић користила тешко наоружање.

„Пуцали  су из минобацача калибра 82 мм и 120 мм. Као и из АГС и БМП и снајперског оружја. Као последица гранатирања вртића, делови мина су оштетили вртић и околне вишеспратнице“, изјавио  је он.

На срећу, током напада нико није повређен. Не можемо да не  кажемо да је  у овом моменту ситуација у републици напета. За 24 часа, на територију републике пало је више од 100 мина, а уз то и Војска Украјине довлачи на линију разграничења тешку војну технику и појачава рад снајпериста.

Немирно је данас и у Доњецкој Народној републици. Током посете Мисије ОЕБС-а, дошло је до  снажног напада војске украјине на село Октобарско, у Новоазовском округу на југу Доњецке Народне републике, коришћена је артиљерија  калибра 122 мм и 152 мм. Због тога што је напад на село трајао дуго, донета је одлука да се изврши евакуација цивила из тог насеља.

3 replies »

  1. ГОСПОДЕ ВАЗДА БУДИ УЗ СВОЈ СРБСКИ НАРОД СРБИ И РУСА СУ ИСТИ НАРОД ЈЕДАН РОД САМО ДРУГАЧИЈЕГ СУ ПЛЕМЕНА БРАЋА ПО КРВИ ВЕРИ украјинци СУ фашисти и хазари ТО ТРЕБА ЗНАТИ САМ порошенко ЈЕ хазар КА И стаљин ОН ИМ ЈЕ ДАО РУСКУ ЗЕМЉУ ИСТО КА лажни бравар КОСОВО МЕТОХИЈУ УЗ ПОМОЋ рдђа и несоја КОЈИ СУ ИЗДАЛИ СРБСКИ НАРОД ПРОКЛЕТИ комунисти КОЈИ СУ НОСИЛИ ОНАЈ ђаволски тзв знак на глави СЕМЕ ИМ СЕ ЗАТРЛО ДА БОГ ДА

    Свиђа ми се

  2. То што се дешава у Донбасу се истоветно дешавало као и са србима у Крајини и Космету,издаја свог народа да се неби замерили Западу.Срамно да не може срамније.

    Свиђа ми се