АКТУЕЛНО

Злочин који су Хрвати покушали да заташкају: Министар предводио масакр над Србима?


damir

Један хрватски недељник објавио непознате и заташкаване пријаве против Дамира Крстичевића због ратног злочина почињеног над српским цивилима. Наиме, потпредседник хрватске владе и министар одбране Дамир Крстичевић терете се за ратни злочин над српским цивилима код Јајца, пише загребачки „Национал“, позивајући се на информације из Републичког центра за истраживање ратних злочина из Бањалуке.

Хрватски недељник обелоданио је, како тврди, до сада „непознате и заташкаване“ пријаве против Крстичевића, због ратног злочина почињеног над српским цивилима.

Најновији број овог недељника наводи се да је реч о ратном злочину почињеном током акције „Маестрал“ 13. септембра 1995. у селу Бравнице, недалеко од Јајца.

Напад на жену, децу, старце…

„Након што су 13. септембра 1995. године припадници Хрватске војске напали Србобран (Доњи Вакуф), српско становништво с тог подручја, међу којима је било највише жена, деце и стараца, бежећи пред њиховим нападом кренуло је ка Јајцу и Бањалуци. Колону која се кретала од Србобрана ка Јајцу напали су 13. септембра 1995, код села Бравнице, на око три километра испред Јајца, припадници Хрватске војске који су их сачекали у заседи и почели немилосрдно да их убијају“, наводи Национал.

Истиче се да је реч о ненаоружаним и потпуно затеченим цивилима, у избегличкој колони, који нису пружали никакав отпор.

„Приликом тог напада неки су одмах убијени, а неки су рањени. Према исказима сведока, само у једном аутобусу, усред ватре коју су отворили припадници Хрватске војске, убијено је и рањено више од половине путника, да би тај исти аутобус са жртвама потом гађали зољом и запалили с преосталим рањенима и мртвима“, стоји у тексту.

Покушали да заташкају злочин

Национал причу о Крстичевићу доноси на насловној страни, под насловом „Крстичевића терете за масакр 32 избеглице, жена и деце“, уз напомену да је реч о досад непознатим и заташкаваним кривичним пријавама против потпредседника Владе Хрватске због ратног злочина.

Недељник цитира и Крстичевића, који тврди: „Немам везе с тим, моја јединица тамо није била“.

„Случај Крстичевић“ покренут је након хапшења 10 хрватских држављана у Орашју, Босна и Херцеговина, који се терете за ратни злочин над српским цивилима.

После тог хапшења, почетком овог месеца, наиме, Крстичевић је изненада отказао одлазак у Сарајево, што су му саветовале безбедносне службе које, како се наводи, нису могле да му гарантују безбедност.

Предмет у Тужилаштву БиХ

Уверен да се не плаши хапшења и да је чист, Крстичевић је прошле недеље боравио на територији БиХ, али у Међугорју, где се састао са својом босанскохерцеговачком колегиницом.

„Национал“, међутим, наводи да се предмет против Крстичевића у Тужилаштву БиХ води под бројем КТ-РЗ-192/05, а у којем су поред актуелног министра осумњичени Тихомир Блашкић, Станко Сопта, Марио Петровић….

Напомиње се да је садржај тог предмета за загребачки недељник открио Републички центар за истраживање ратних злочина из Бањалуке.

– Према сазнањима којима Центар располаже, Крстичевић је осумњичен као командант 4. гардијске бригаде Војске Републике Хрватске из Сплита, која је у време извршења кривичног дела ратног злочина борбено деловала на подручју општине Јајце – рекли су неименовани извори из тог центра.

 

ВЕСТИ

—————–

22.11.2016. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић