ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Драган Станојевић – о хапшењу руског министра економије, Уљукајева


Пошто ме многи зову и питају за хапшење Руског министра економиjе Уљукајева, написаћу информацију овде за све.

Реч је о томе да је навећа Руска компанија Росњефт куповала акције Башњефти, али је била потребна, условно речено, сагласност министарства економије. За позитивну одлуку од тог министарства министру Уљукајеву су предложили мито 2 милиона долара, после чега је био задржан.

Уљукајев је иначе представник либералних снага из Чубајсовог окружења, који су још деведесетих „засели“ на Руску енергетику. Наравно, хапшење једног министра Русије није нимало обична ствар. Он је био праћен око године дана и са целим процесом је био упознат и Путин!

minЗашто и како се ово догодило рећи ћу Вам у пар реченица. Наравно, код нас мало ко зна све те закулсине игре и принцип деловања у руском крупном бизнису и зато је многима ово чудно. Али ако знате да Росњефт води стари Путинов пријатељ и сарадник Игор Сечин и да је то државна компанија која купује акције разних компанија у Русији да би повратила капитал држави, онда ће Вам бити јасно на који начин је дошло до ове операције и зашто је министар пао.

Дакле, министар је покушао да утиче на куповину Башњефта од стране Росњефта, што га је довело у директан сукоб са стратешком државном компанијом са свим пратећим последицама.
Исто тако Вам морам рећи да је сума од 2 милиона долара у ствари врло мала, да не кажем смешна, за тај ниво доношења одлука. Овакве ствари се мере двоцифреним цифрама, јер је вредност тих акција око 300 милијарди рубаља и плус монополизација тржишта.

Значи, овде је показано да је интерес државе изнад свега, посебно када либерални министри покушавају да негативно утичу на те процесе.

Е, то бих ја увео и у Србији, јер код нас овде, у малој земљи која нема ни делић таквих ресурса као Русија, узимају и више газећи по људима и интересима државе, испуњавајући све жеље Бриселских чиновника који подривају интерес наше државе, прикривајући се флоскулама о борби са корупцијом.

1 reply »

  1. Др Станојевић је експерт за питања дијаспоре, за Украјину, за Русију и Башкирију, за Европску Унију и НАТО.
    Где данас ради Станојевић, ако је напустио послове у Украјини и Русији?
    Треба га запослити у Министарству иностраних послова, да буде амбасадор негде или најмање посланик у Скупштини Србије. Богом дан експерт.

    Свиђа ми се