АКТУЕЛНО

Његошева мајка Јована Томова – говори „над мртвим сином“


Петар Петровић II Његош (1813—1851)

Петар Петровић II Његош (1813—1851)

ОПРОШТАЈ СА СИНОМ ЊЕГОШЕМ

Браћо Његуши, Соколови Црногорци! Није лијепо што чините, што кукате и плачете за Владиком. Нијесам ја њега родила нити за кукање нити за плакање, већ сам га родила о добру имена нашега и СРПСКОГА. Вазда сам била и сада сам најсрећнија мајка, кад ми је Бог даривао, тебе мој вазда најмилији сине. Био си најљепши међу најљепшима не само тијелом него и душом.

А за ваистину Божију ја, твоја мајка, за тобом никад нећу заплакати, јер кад би то учинила ја не би била твоја права мајка. Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја. Проста ти сине материнска рана, просто ти СРПСКО МЛИЈЕКО КОЈИМ САМ ТЕ ПОДОЈИЛА. Слава Богу који ми те тако лијепога даривао и тако лијепог и младог узео, барем ће и Он, сине мој, од тебе имати што да види.

Његошева мајка Јована Томова,
рођена Пророковић,
над мрвим сином

 

%d0%bc%d0%b0%d1%98%d0%ba%d0%b0-%d1%9a%d0%b5%d0%b3%d0%be%d1%88%d1%83

Извор ФБ профил Свевлад Немањић

———–

13.11.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја.

  Kakva misao!! Bože dragi, kako se u ovoj misli oslikava značenje sve lepote i sva uzvišenost ljudske duše. Ponosna, a bez trunke gordosti. Tužna, a bez trunke očaja. Samo velike, veličanstvene, majke koje žive život u Slavu Boga rađaju najljepšeg među najljepšima ne samo tjelom nego i dušom!
  Bože, koliko sada Srbskih majki treba da rida i roni suze?!? Od suza takvih majki Panonsko more bi moglo ponovo da se stvori. E, toliko izdajnika, Srba i Srbije, rodile i vaspitale su Srbske majke!! Bože oprosti, pogledaj i spasi nas!!

  Svaka Srbskinja, bar odmah po rođenju, ako ne i ranije tokom odrastanja, bilo muškog bilo ženskog deteta, treba, napamet, za vjek i vjekova, da nauči, razume i primeni, moralni kodeks Njegoševe majke, Jovane Tomove, i da po njemu vaspitava svoju decu!! Ova majka, žena, jeste i treba da bude uzor svim majkama.
  Imali su Srbi mnoge ovakve majke, ali zapisi njihovi ne ostadoše. Srbkinje su nekada rađale i vaspitavale heroje, junake, čestite i časne Srbe!! Svi smo svedoci naših slavnih bezimenih i ćuvenih predaka!! Neka im je večna Slava! Bogu hvala da je i ovaj zapis ostao, kako bi sve Srbskinje imale moralni model vaspitanja svoje dece.

  Свиђа ми се

 2. Само велике Србкиње,рађају велике Србске синове,речи Његошеве мајке Јоване Томове су и речи свих Србских мајки које су родиле највеће,најхрабрије,најпаметније,најсветије Србе међу нама Србима.Част свим часним мајкама,часних и најбољих Срба свих времена.

  Свиђа ми се

 3. ЖИВЕЛА СРБСКА СПАРТА У ТО ВРЕМЕ СЕ ЗБОРИЛО ЦРНОГОРЦИ МАДА ЈА УВЕК ЗБОРИМ ТРЕБА СРБИН ЗАГОРАНИН СТАРА ЕРЦЕГОВИНА РАШКА И ПРИМОРЈЕ ИСТО КА ЗА КОСОВЦЕ И КОСОВКЕ И МЕТОХИЈЦЕ И МЕТОХИЈКЕ СТАРА СРБИЈА

  Свиђа ми се