Интервју

Славиша Павловић: Пуковник Апис је увек у моди


slavisa-pavlovic-sajam-2016

Управо је изашла Ваша нова књига: „Аписов апостол“. Зашто је Апис поновоу моди“?

Људи попут Аписа никада не излазе из моде. Без обзира како га посматрали, као негативца или хероја, пуковник Димитријевић се уписао у српску историју као творац модерне српске тајне службе, као и мајстор ратне пропаганде. Не треба заборавити да је он ангажовао ратне фотографе и познате светске новинаре, како би пренели слику из Србије током Великог рата. Њихови извештаји и фотографије, обезбедили су снажнију подршку савезника. С обзиром да ће ускоро стогодишњица Солунског процеса, природно је да се о једној таквој контраверзној и интригантној личности говори, како кроз књиге и позоришне представе, тако и од стране историчара. Још прошле године, министар Вулин је почео са причом да ће вратити његово тело у Србију, што мислим да је добра идеја.

Радња романа се догађа у данашње време, али се враћате и у прошлост, где говорите о сусретима Аписа са великанима наше историје?

Главног јунака књиге, заврбовала је Црна рука, која се данас бори за српске интересе. Кроз његов лик и деловање Организације, покушао сам да скренем  и пажњу на проблеме са којима се суочавамо, попут повећаног броја канцерогених обољења услед НАТО бомбардовања, потом на двоструке аршине када су у питању Косово, Крим, Република Српска, али и да испричам једну веома интригантну и мистериозну причу. Сигуран сам да ће читаоце заинтересовати пут једног новинара, члана Црне руке, који се бори против страних служби, цензуре, корупције, за независну Републику Српску… Главни лик је апостол пуковника Аписа – шири његову идеју и примарни циљ – Уједињење српских земаља.

Како ви посматрате на лик и дело пуковника Драгутина Димитријевића Аписа?

Трудим се да га сагледам из угла његових савременика које изузетно поштујем. Арчибалд Рајс, Јован Дучић, Бранислав Нушић и владика Николај су имали веома лепо мишљење о њему. У многим историјским догађајима, његова улога је прецењена, као на пример у Мајском преврату, где се истакао, али никако није био организатор. Организатори су они који су довели новог краља, формирали Владу, добили министарске функције, а као и увек, било је ту подршке из иностранства.

Уједињење или смрт“. То је било званично име тајне организацијеЦрна рука“. Када би та организација постојала и данас, за које уједињење би се борила? Или би можда променила и модернизовала своје циљеве?

Не бих се кладио да Организација данас не постоји.  Њихов примарни циљ било је уједињење Срба у једну државу, што би требало и данас да буде наш национални интерес. Сигуран сам да се не би бавили атентатима, иако је то данас прва асоцијација када се спомене Црна рука.

У књизи се враћате у прошлост, где говорите о сусретима пуковника Аписа са великанима српске историје, а чак сте искористили и једну строфу Дучићеве песме?

Да, током Другог светског рата, било је приче да ће усташки лоби извршити атентат на Дучића, јер је објављивао прогласе у листу Американски Србобран, где је отворено говорио о злочинима у Јасеновцу. Ја сам тај историјски детаљ искористио и направио сцену у којој се црнорукци сукобљавају са усташама. Након победе, на зиду ресторана у којем се сукоб догодио, исписују стихове Дучићеве песме „Сину тисућљетње културе.“

Боб Дилан је пре неколико дана добио Нобелову награду за књижевност. Шта о томе мисли један књижевник као Ви?

Волим стваралаштво Боба Дилана, али ми је постао посебно симпатичан након његовог интервјуа за магазин Ролинг Стон. Нобел није оно што је некада био. Од када су Обама и Ахтисари добили Нобелову награду за мир, бесмислено је посматрати Нобелов комитет, у свакој области, као нешто значајно и релевантно.

Република Србија није подржала референдум у Републици Српској у вези са обележавањем празника тог ентитета у оквиру федерације БиХ, док је Русија подржала тај исти референдум. Да ли то опет посматрамо поделу српског народа? Како Ви видите даљу судбину Републике Српске?

Мислим да ту не постоји подела, него договор да се превише не таласа, када је већ било извесно да ће референдум успети. Битан је крајњи циљ. То што држава није јавно подржала референдум, не значи да није тајно. Мислим да је то очигледно. Већина грађана Србије залаже се и подржава Републику Српску на свом путу као независности, што и јесте једна природна и исправна национална тежња. То је историјска неминовност, свиђало се то неком или не.

Након избора имамо проблем у Сребреници око признавања избора?

Сребреница је најбољи показатељ да селективна правда не може вечно да траје. Да је неки Србин изјавио да неће дозволити да Сребреницом влада Бошњак, мислим да би га прогласили за фашисту, а Серж Брамерц би првим авионом допутовао у Београд. Овако, чини се као да је фашизам дозвољен против Срба. И сви ћуте, као и у Хрватској за ћириличне табле. Систем који функционише по овом принципу, пре или касније мора да се сруши.

Међутим, без обзира на неправду ове врсте, коју не треба игнорисати, то је и показатељ шта се догоди када су Срби сложни. Ако будемо тако наступали у будућности када је у питању национални интерес, без обзира на идеолошке разлике, не треба да бринемо за будућност.

Да ли су Срби из РС у ствари узор за слогу?

У последње време, то су и показали. Четири слова С око крста (Само слога Србина спашава) јесу једини сигуран пут нашег национа у будућност. Битно је да никад не заборавимо да је та порука стављена около крста, што значи слога у складу са хришћанским начелима.

Разговор водила: Светлана Максовић

2 replies »

  1. СА ВЕРОМ У ГОСПОДА И СА СРБСКИМ НАЦИОНАЛИСТИМА КОЈИ СУ ПРАВИ СВЕТОСАВЦИ СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ ПРВО ТРЕБА ФОРМИРАТИ ВЛАДУ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА У ОКУПИРАНОМ БЕОГРАДУ НЕ ДАМ НЕКИ шиптар фазлију муслију тзв ав и слична поганија ЊЕМУ НАМА СРБИМА ЗБОРИ ТРЕБА УВЕСТИ ЦАР ДУШАНОВ ЗАКОНИК НЕ МОГУ ДА РАЗУМЕМ ДА У ТОЈ полицији НЕМА ЧОВЕКА ДА КАЖЕ ЧЕКАЈ БРЕ ОТИМАЈУ НАМ КОСОВО МЕТОХИЈУ А ТАМО ОНИ ЋУТЕ ДА УХАПСЕ ТЗВ ВЛАДУ НА ЖАЛОСТ СРБИЈА ЈЕ ОКУПИРАНА бандитима КОЈЕ ЈЕ КРОЗ 70 И НЕШТО ВИШЕ ГОДИНА УЧИЛА југословенска пасја школа ЧЕТНИЦИ СУ ЗБОРИЛИ куго пасјо вјеро БОГА ИМА КАЖИ БИЛО ИМ ЈЕ ЛЕПО ЗА ОНОГ ћопоње ВЕЋИНА СТАРИХ будала ТАКО МИСЛИ КРАЛИ СУ УЗИМАЛИ КРЕДИТЕ ОНИ И ЊИХОВИ СИНОВИ УНУЦИ САД ДА МИ ОНИ НЕШТО ГОВОРЕ О СРБСТВУ НЕК ГОСПОД ПРОСВЕТЛИ СРБСКИМ НАЦИОНАЛИСТИМА ПУТ СЛОБОДЕ ПРАВДЕ ПОШТЕЊА И НЕК ЗА ЧЕСТИТО ПИСАНИЈЕ ДАДНЕ БРАТУ МИОДРАГУ И ЦЕЛОЈ РЕДАКЦИЈИ СРБСКОГ РЕПОРТЕРА СВЕ ШТО ОНИ ПОЖЕЛЕ И СВИМ ЧЕСТИТИМ СРБИМА И СРБКИЊАМА КОЈИ ЈА ЈА СТАЛНО МИСЛЕ КАКО ПОБЕДИТИ банду КОЈА ЈЕ ОКУПИРАЛА СРБИЈУ ТО ЈЕ ОНА ОКУПАЦИЈА ОД 20 10 1944 ГОДИНЕ

    Свиђа ми се

  2. Сваки нови Апис који се искрено залаже за уједињење Србских земаља добродошао је само не више у облику југословенства или неке балканије будуће,не смемо дозволити више да нас асимиларају и да радимо у корист наше штете.

    Свиђа ми се