АКТУЕЛНО

Питам се… Откуда потиче сва Његова моћ? До скора је био човек од крви и меса као и сви ми остали…


Слађанина колумна, 23.10.2016.

Невероватна је предвидивост дешавања у Србији, толико да је посталo сумњивo.

Чак није неопходно бити пророк да би се предвидео ток дешавања у ближој будућности. Само корак дели господара Вучића да постане апсолутни господар Србије на неограничено време. Тај корак је промена Устава, државног уређења и увођење наследног права на круну коју ће наравно носити Његовo Височанство Краљ Србије Александар.

vucic

 

Име је краљевско, верујем да је могуће пронаћи крвну везу са Карађорђевићима преко родица, тетака или стрина.

Дискутабилно је само да ли ће се Његова амбиција завршити само на томе или стреми и корак даље, попут Ђукановића – да самога себе постави на чело Србске православне цркве. Мoжда је одлучио да и цркву преведе у протестантизам, по узору на Енглезе, а себе прогласи новим Хенријем Осмим. До тога му недостаје врло мало, ситница – да умлати домаћински још пар жена, онако како само он уме.

Откуда потиче сва Његова моћ? Често постављам себи то питање знајући да је до скора био човек од крви и меса као и сви ми остали. Како се одједном тако високо уздигао, и то све сам самцијат? То мени ни веберовска етика не може да појасни. Јер да је тако и да веберовска етика има толику моћ, Макс Вебер би онда био краљ Енглеске, уместо што је био обичан политичар и социолог.

Многи се питају (неки се чак усуђују и да прокоментаришу) али сви се у једном слажу – да му нико ништа не може. Зато му се клањају. Ових дана и више него Богу.

А морам да поменем Господа јер ме забрињава чињеница да  Нови завет који ја имам броји 520 страница а Његов експозе мало мање од тога, а читају се и понављају скоро па идентично. Свештеник на Литургијама говори у славу Бога, Вучић на Седници говори у своју славу. У оба случаја верници ћуте, пажљиво слушају, упијају сваку реч, моле се и клањају. На зидовима Цркава некада беху насликани ликови светаца, важних ктитора, и најбољих из рода – сада се стање променило а на зидовима су осликани Вучићеви великаши као рецимо Гашићи и њему блиска братија.

gasic-freska

Не знам како да то схватим. Нити може неко да ми појасни, а ако сама будем изводила закључке, страх ме да нешто не закључим погрешно. Могла бих да се неким случајем дубље наклоним Светој Петки него лику министра Гашића, па куд ћу онда тако грешна, у Рај или у Пакао. Може ли да ми се помогне по том питању?

А и иначе нисам способна да схватим ни зашто на Храму Светога Саве на Врачару ОН није осликао себе као врховног господара а то је дозволио обичном министру – осим ако не планира да од Србије направи регионе око Београдског пашалука и да сваки регион има свога министра свеца а Он ће да преименује Храм Светога Саве у Храм Светога Вучића и онда ће да уместо споменика Незнаном јунаку подигне себи за живота Маузолеј по угледу на Кућу цвећа Јосипа Броза.

Питања је доста, одговори се назиру као обриси у магли.

У мом Ваљеву потопљен је манастир из доба оних Немањића којима је припадала Лазарева жена Милица. Кажу да је недостатак воде разлог за потапање манастира. Мени последњих месеци ноге стално мокре, Сунца сам постала жељна – пре ћу да поверујем да Господар Вучић жели да нас Ваљевце колективно крсти о једном трошку али је скроман као и обично и неће да се хвали већ ће то да буде изненађење.

Осим… Осим ако не дође страни инвеститор, рецимо из Аустрије па купи и брану и воду и манастир у води и све то нам после наплати са каматом.

Баш сам грозна што ми овакве хулне мисли надолазе у памет. Одмах ћу да отрчим да укључим телевизор, да се помолим Њему и да се покајнички исповедим.

3 replies »

  1. КРАЉ НИКОЛА ПЕТРОВИЋ ЈЕ ПРЕКО УНУКА АЛЕКСАНДРА ЗА*ЕБО НАС СРБЕ ШТО СЕ НЕ ИЗГРАДИ ПУТ ОД АНДРИЈЕВИЦЕ ДО ПЕЋИ КРАЉ ПЕТАР ЈЕ ДАО ЗА ТАЈ ПУТ ВЕЛИКЕ ПАРЕ ? ПРАВИ броз ЈЕ УБИЈЕН У ШПАНИЈИ УБАЧЕН ЈЕ валтер вајс тзв броз ПОЧУЈ ШТА ГОСПОДИН ЈОВАН ДЕРЕТИЋ КАЖЕ А вајс ЈЕ хазар чифут ТУ ЈЕ ПРОБЛЕМ ГЛЕДАЈМО САМО СЕБЕ СРБИЈУ ОСТАВИМО СЕ чифута ОНИ СУ ТЗВ енглези

    Свиђа ми се

  2. ЛЕПО МИ САМО КУКАМО. Ја имам неколико питња нама ЗАМАЂИНИМ Срима. Зашто смо дали неограничену моћ Регенту Александру Карађорђевић, зашто смо подржали двадести март, зашто смо имали Хрвата Броза и проласилига оцем нације које па оне коју је стварао КОЈУ ЈЕ СТВАРАО Алексадар. И сад имамо поново Александа који је у издајству све диктаторе над Србима. ЗАШТО ТРПИМО ИЗДАЈСТВО???

    Свиђа ми се