ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

22. октобра 1912. српска војска на челу са Ђенералом Божидаром Јанковићем ослободила је Приштину! Слава и хвала херојима ослободиоцима!


Извори: ФБ Мaрко Радуловић, НСПМ
Приредила редакција СРБског ФБРепортера

Не можемо се звати Србима, ако не живимо за идеју да српска војска једног дана опет ослободи окупирану Приштину, као што је то поносно учинила 1912. на челу са Ђенералом Божидаром Јанковићем, који је на данашњи дан свечано умарширао у српску Приштину.

СЛАВА И ХВАЛА ХЕРОЈИМА ОСЛОБОДИОЦИМА

14690858_1293553173997942_2381764717267879824_n

***

22. октобра 1912. Трећа српска армија под командом ђенерала Божидара Јанковића [1] са батаљоном пуковника Милосављевића потукла је у Првом балканском рату турске снаге и ослободила Приштину. Ослобођење Приштине оставило је веома велики утисак код српских јединица и, свакако, имало обрнуто дејство на турске војнике, посебно Албанце, који су избегавали да иду у турске јединице.

Један учесник балканских ратова забележио је:

„9. октобра (по старом календару, 22. октобра по новом) тукли смо се пред Приштином. Кад је било после подне, Турци су почели одступати. Наша застава је већ била побијена на њиховом положају. Одмах смо кренули напред и стигнемо више Приштине на једно поље. У путу смо пролазили поред кола која су била пуна пртљага и осталих кућевних ствари које су Турци оставили. Ту смо ноћили. Војска је била сва весела [2]“. 

После ослобођења Приштине, српска Трећа армија требало је у духу директиве Врховне команде да одмах продужи покрет ка Куманову и Скопљу, јер је већ каснила два дана. То се међутим није десило, јер су јединице биле исцрпљене дугим маршевима и борбама, па је командант армије, генерал Божидар Јанковић одлучио да се 23. октобра људство задржи у рејону Приштине ради одмора и попуне. Јединице су се одмарале размештене у бивацима, осигуравајући се предстражама према фронту и боковима. На Газиместану се одмарала Дринска дивизија другог позива, сећајући се јунаштва славних косовских јунака.

По наређењу команданта армије, на месту погибије кнеза Лазара, код Муратовог турбета, одржан је помен свим Србима изгинулим у Косовском боју 1389. године. Затим је командант Треће армије генерал Божидар Јанковић уз свечану параду јединица ушао у Приштину. Сотир Аранђеловић, резервни поручник и ордонанс у штабу Моравске дивизије другог позива, у својим „Успоменама“, пише:

„Приштина неће видети свечанији дан од овога дана. На челу штаба јаше на коњу седи ђенерал, у чијој су пратњи команданти Шумадијске и Моравске дивизије. На челу штаба војна музика, а за штабом ордонанси и војска. Све живо је изашло да дочека и поздрави Српску војску.“

prvi-balkanski-rat4

А Јаша Томић, политичар, новинар и књижевник из Војводине, у репортажи објављеној 26. октобра 1912. године у „Новосадској илустрованој ратној хроници“, пише:

„…На улазу у Косово наилазисмо на Србе становнике, како плачу од одушевљења. Од када је Србија мобилисана, Арнаути су се бојали да их дирају. Одушевљење Српске војске не може се описати. Певају. Музика и трубе свирају. У овај мах сви смо занети највећим миљем. Српска победа на Косову јамчи потпуно наше ослобођење. Нема те силе која ће више моћи потиснути Србе са Косова“.

__________

[1] Најјужнија општина на КиМ носи име Ђенерал Јанковић по ослободиоцу Приштине и Косова Ђенералу Божидару Јанковићу, прим. ред.

[2] Лука Стевић, Ратни дневник 1912-1918, приредио Петар Опачић, „Годишњак међуопштинског историјског архива Шабац“, бр. 18, Шабац 1985, 12.

3 replies »

  1. Да су се они Срби који су издавали и продавали Космет свих ових година бар једном сетили и имали свест,како је Србска војска 1912 и народ са одушевљењем ослобађала Космет,да се подсетила на гест песника Милана Ракића и читала његове песме о чину слободе,никада се неби усудила на овакву издају.

    Свиђа ми се