Љиљана Јовановић

Асма Асад: „Запад је тај који дели нашу децу у овом сукобу“


58066bccc3618873388b46e6

Асма Асад, супруга Председника Сирије Башара Асада. ©Мигел Медина /АФП

18.10.2016. RT

Западни свет дели сиријску децу према политичким ставовима њихових родитеља, изјавила је Асма Ассад, прва дама Сирије, у једном од ретких интервјуа. Рекла је да се мејнстрим медији једино интересују  за  приче  које се подударају са њиховом  политиком.

Супруга Председника Башара Ассада дала је ексклузивни интервју, први за осам година, за Руски канал Русија 24. Читав интервју биће приказан у суботу.

Сирија: Асма ал-Асад даје први интервју од почетка сукоба у Сирији  

Асма је упитала зашто западни медији селективно покривају сиријску кризу, посебно хуманитарну катастрофу која је захватила земљу.

На пример, главни западни медији нису пропратили  причу  о цивилима из села Зара, у провинцији Хама, које су у мају  напали  борци покрета Ахрар  ал-Шам и Ал-Нусра.

Зашто судбини деце у селу Зара, није пружена  иста медијска пажња  као што је дата трагедији  Ајлана и Омрана? – питала је Асма Ассад.

Ројтерс (Reuters) је тада  јавио да  није било повређених цивила,  али, локално становништво је рекло извештачима RT (Русија Данас), да су терористи „побили старије становништво а децу и жене узели као робље“.

Међутим,  приче о утопљеном дечаку избеглици Ајлану  Курдију, и о Омрану Дакнешу који је извучен из рушевина после авионског напада на Алеппо, постале су врло популарне у медијима.

– Западни медији су одлучили да се усредсреде на ове трагедије јер  је то одговарало њиховим медијским плановима. У ствари запад дели нашу децу – жртве у овом сукобу, према политичким уверењима њихових родитеља.  Ајлан је био сиријско дете без обзира на уверења  његових родитеља као и Омран и друга невина деца побијена  у селу Зара – рекла је за Русија 24, Асма Асад.

Сви су они деца,  невина деца и сви они су губитак за Сирију, без обзира  коју страну  у сукобу ми подржавамо. Као Сиријка, лично сам  тужна због  губитка сваког  детета, било оно Ајлан или Омран или многа друга деца чија имена никада неће доспети у наслове западних медија – додала је она.

У августу месецу тешке слике  дечака покривеног прашином, који је преживео авионски напад у Сирији, рашириле су се врло брзо интернетом. Дечак који је касније идентификован као Омран Дакниш, извучен је из рушевина након авионског напада на кварт Катерји у граду Алепо, који држе терористи.

У септембру прошле године свет је потресла смрт трогодишњег дечака Ајлана Курдија, који се удавио у Егејском мору покушавајући да дође до грчког острва Кос. Слика његовог тела које лежи на обали мора била је распрострањена на  друштвеним  медијима  и постала је симбол  сиријске кризе.

На крају крајева хуманитарна помоћ не би смела  да буде одређена географијом, политичком оријентацијом или религијским веровањем.  Не може се дозволити да помоћ буде пружана на бази  политичке агенде – рекла је прва дама Сирије.

Асма Ассад је рођена у Лондону, од родитеља Сиријаца, школовала се у Великој Британији. Дипломирала је на Кинг Колеџу  у Лондону а две године касније, 2000. се удала за  Башара  Ассада. Пар има троје деце, Хафеза,  Зејну  и Карима.

Од почетка грађанског рата у Сирији, 2012, прва дама је била критикована због њеног ћутања. Није се често виђала ни у јавности.  2013 је било је гласина да је напустила земљу, али када се појавила у јавности гласине су утихнуле.

За СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић