АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: Александра Стојковић – Нећете ми наметнути ваше деформисане и мом уму стране вриједности…


foto

Ово је реаговање наше читатељке Александре Стојковић на текст у КУРИР-у о баченој лектири у контејнер основне школе на Чукарици, у Београду

 

Мене нећете уподобити себи! Нећете ми наметнути ваше деформисане и мом уму, стране вриједности. Нећете ме уплести у ваше болесне и празне, несигурне и сумњиве квалитете о којима телалите као о врхунцу Еуропских вриједности и начина живљења.

О, ја сам упознала и ону живљу, пуну љубави и поштовања страну живота. Страну гдје су царовале дјечије паметне и љубопитљиве мисли, страну гдје се разабирало и одстрањивало све што је сумњиво, што не вриједи, што је прокажено.

Била сам дио свијета који је заљубљен у лијепо, у умјетност у живот. Припадам оном дијелу свијета гдје је дјетињство мелодично, са смислом и са много пјесме. Пјесме, која је и смислена која се и данас може пјевати са много јачом поруком од тих ваших чудних и испразних пјесама које се ни пјевушити не могу.

Из свијета из кога ја стижем старији су имали шта рећи. Нису били смјешни и нису заборављали колику одговорност носе за будућа поколења. Колико су неопходни и за тренутак у коме јесу и за вријеме у коме ће бити! Моје срце не познаје вашу равнодушност, ништавило и празнину. У мом срцу живе пријатне слике, цијела једна галерија доброте и неизмјењених квалитета. Моја учитељица која нам је изливала много љубави и топлих погледа, много марљивих домаћих задатака је иза нас, па моји наставници и професори.

О, да! То је оно вријеме гдје бити културан није илузија, гдје живе људи који уче дјецу обавезама а не правима а опет са узвишеним поштовањем према себи и другима! А ви!!! Шта нудите!? Сигурно не безбрижност и заштиту. Све више одбацујете маску пристојности и обзира и огољавате се пред нама у свој својој наказности и ружноћи. На челу вашег чопора је застава са врхунском срамотом за све будуће године и времена и нараштаје. Ваше званично име, господо, се одазива на придјев скарадан, грдан и сажаљења вриједан покушај претварања свеколике љепоте у тешки примитивизам.

Али нисте предвидјели нешто што све ваше покушаје чини узалудним и јаловим. Љепота је непролазна и неуништива! Може се засјенити само кратко али као што и трачак свјетла кад се ушуња у замрачену собу, обасја цјели простор тако ће и ова љепота постидјети васу грозницу и бунило! А до тад, до тог времена затворићу се у своју свијет и загрлити оне вриједне успомене, све прочитане књиге,📖📚 сву дружбу Пере Квржице, сво Славно Војевање преко Златних Долина, Козету, Тома Сојера, пјесме Десанке Максимовић, јутра Мире Алечковић, и безброј хероја и шареног свјета на крилима лептира 🌈 и загњурићемо се 20.000 миља под морем чекајући да опет изронимо жалећи сву вашу испразност и сиромаштво. Сиромаштво духа, сиромаштво културе, сиромаштво дивног дјетињства које је спас за ова смутна времена.

Затворићу очи и ћутати… До тад… Јер, хиљаду разлога имам за то…

 

Александра Стојковић

1-nekoliko_strana_4-9c05466a-44f1-4158-9282-83c02b16e00a

———

5.10.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

кратки линк – http://wp.me/p1Fuk8-TAT

4 replies »

 1. Александра, дирнула си ме чланком! Одавно нисам прочитао нешто тако лепо, топло, истинито и људско! Само чиста душа може бити натопљена мирисом који лечи од смрада и гадости. Знам и одувек сам веровао да постоје људи попут тебе и да је таквих пуно више него што могу замислити сви они који изгубише наду пред најездом гадости. Нисам се никада предао тим творитељима зла, признајем, освојили су многа упоришта, али не дамо им се. Као човек и сликар, борим се лепотом, тим јединим истинским оружјем против њих! И како рече Владика Николај Велимировић, ми нисмо мушице које на цветној ливади траже измет, већ радије будимо пчеле које и на ђубришту иду за мирисом цвета. Наравно, и те како смо одговорни према нашој деци!

  Свиђа ми се

 2. Лепота ће спасити свет! Господ наш Исус Христос је наша лепота и ако се Њему вратимо Он ће нас спасити!

  Свиђа ми се

 3. Драга Александра, хвала вам за овај дивни чланак који сте с правом написали у гневу, Бог Вас благословио! ”Лепота ће спасити свет”, рекао је Достојевски јер љубав је највећа лепота.
  Немојте очајавати јер баш чланак као ваш може да надахне друге и побуди их на добра дела.
  Немојте ћутати и затварати очи. Дужност нам је да се боримо против духа овог времена и да се жртвујемо и да страдамо за то. Само неколико људи као Ви би могло да измени овај свет.

  Свиђа ми се