АКТУЕЛНО

Небојша Малић: Заборављени 5. октобар


sivi-soko

Знате ли шта је данас?

Ако сте одговорили „годишњица народне револуције којом је срушен мрски диктаторски режим злог Слободана Милошевића који је крив за деведесете“ онда честитам, успешно сте се квалификовали за квислиншког култисту. Још ће од вас постати невладник, кад завршите програм преумљавања. Само ми није јасно како ово читате на мрској вам ћирилици…

О Жутом октобру рекао сам све што ми је било на души пре пет година; ако вас занима, подсетите се. Игром случаја, прошле године у ова доба био сам заузет и нисам стигао да се позабавим једним другим петим октобром, од пре тачно сто година.

Тог дана су аустроугарска и немачка војска напале Краљевину Србију са севера и запада. Мајор Гавриловић предводи остатке свог пука у одбрани Београда. Већ 14. октобра Србију напада и Бугарска. Уз помоћ Шиптара, Бугари су до краја октобра заузели Качаничку клисуру и пресекли пут према Грчкој. Од Србије се очекивала капитулација.

Мајор Драгутин Гавриловић (лево) и одбрана Београда

Мајор Драгутин Гавриловић (лево) и одбрана Београда

Гаврилу Принципу, утамниченом у Терезину, рекли су да је Србија мртва.

Уместо тога, целокупна војска се са народом повлачи преко Албаније, уз стравична страдања, и већ средином 1916. враћа се на тзв. Солунски фронт. Две године касније, пробој тог фронта избацује Бугарску из рата и покреће распад Аустро-Угарске, доприносећи коначном краху Централних сила и ратној победи.

Мислите ли још увек да је датум „народне револуције“ – осмишљене када су се НАТО бомбе показале једнако неспособне да покоре Србију као ономад фелдцајгмајстер Оскар Поћорек – одређен случајно?

 

(Сиви соко, 5. 10. 2016)

—————————

5.10.2016. Стање ствари, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Што се тиче 5.октобра 2000г, то је био дан када је с власти у Србији с јахао Курта, а узјахао Мурта, односно са власти отишли једни издајници и пљачкаши а дошли други.
    Углавном као што видимо 5 октобар нам никада није донео ништа добро.

    Свиђа ми се

  2. Много је тужних и несрећних датума у Србској историји,када смо нападани,убијани, преварени,поражени,подељени,али никада већу наивност нисмо показали као 27 марта `41 год и 5 октобра 2000-те.

    Liked by 1 person