ДРУШТВО

РТРС: Драстично измијењени изборни подаци у Сребреници


03/10/2016   18:54 ⇒ 19:31 РТРС

Да ли је на помолу манипулација излазним подацима у Сребреници? Општинска изборна комисија данас је објавила прелиминарне резултате за начелника, који се значајно разликују од синоћњих. Заједнички кандидат српских странка Младен Грујичић има чак 1.003 гласа мање него што је ова комисија синоћ објавила.

088501
Сребреница излазност/јуче Фото: РТРС

Тврде да је до разлике дошло због грешке бирачких одбора, који нису правилно попунили обрасце. У СНСД-у и СДС-у упозоравају да се у Сребреници покушавају прекројити изборни резултати. Тражиће поновно бројање и одговорност чланова комисије, буде ли утврђено да су прекршили прописе.

А министар иностраних послова Србије Ивица Дачић истиче: „Резултати избора морају се поштовати, па и у Сребреници“.

Општинска изборна комисија синоћ је објавила да је на изборе у Сребреници изашло 6.551 или 62,63 одсто бирача – данас тврде 5.558 бирача, за око хиљаду мање у односу на синоћње резултате.

Синоћ је Младен Грујичић имао је 4.351 глас, Ћамил Дураковић 1.910 гласова. Данас, према новој математици ОИК-а, Грујичић има 3.348 гласова или 1.003 гласа мање него синоћ. Дураковић 1.558 гласова или 352 гласа мање.

„До грешке је дошло због грешака бирачких одбора који нису правилно попунили обрасце, а синоћ су због хитности многи доставили нетачне податке о изласности и броју гласова, те да је, како тврди, ОИК установио да је око хиљаду бирача мање гласало и да нису тачни достављени подаци о броју гласова за начелничке кандидате“, рекао је Нермин Аливуковић, предсједник Општинске изборне комисије.

Разлика у броју освојених гласова између Грујичића и Дураковића смањена је за чак 651 глас на штету Грујичића.

Сребренички ОИК од ЦИК-а је затражио отварање врећа са спорних гласачких мјеста. У српским странкама сматрају да је у покушају лажирање изборних резултата на штету српског кандидата Младена Грујичића.

„Покушај је на неким изборним мјестима лажирања резултата у Сребреници. Ми ћемо тражити да бирачки одбори који су предали записник за та бирачка мјеста да поново изврше бројање и уложићемо жалбу ОИК-у, а тражићемо преко наших централа да се жалба уложи и ЦИК-у“, рекао је Радомир Павловић, предсједник сребреничког СНСД-а.

„Уколико се ти подаци разликују и ако је ОИК бројао гласове то није у складу са прописима. Тражићемо ново бројање и покретање одговорности Општинске изборне комисије јер је очито да је ријеч о тенденциозности и покушају прекрајања изборних резултата што ћемо провјерити“, истакао је Момчило Цвјетиновић, предсједник сребреничког СДС-а.

Грујичић нема дилему. Сматра да никакве манипулације не могу спријечити његову изборну побједу. Ипак, свјестан је да изборне машинерије има у Сребреници.

Још се чекају гласови са шест бирачких мјеста. Одлучиваће и 1.180 гласова који треба да стигну поштом и гласови са непотврђених гласачких листића. У одсуству је уписано 1.700 гласача.

3 replies »

  1. Биће опет гомиле врећа из иностранства, разне подвале и на крају пресуда у Сарајеву да је побједио Дураковић.
    Ко већ не зна банду лажљиву.

    Свиђа ми се

  2. Памет у главу браћо имате победу што незначи дасу други изгубили битку. Србима и Муслиманима треба мир рад и рађање деце са наталитетом и бољим условима живота многе ране ће бити залечене. Срби су признали даје мала група извршила покољ како према недужним Муслиманима Сребренице али било је и оних који су заслужили казне за недела која су почињена над Србима дринске регије. Врме мира мора почети.

    Свиђа ми се