ПАТРИОТИЗАМ

Република Српска захвална дијаспори


Масовни излазак дијаспоре широм Европе дао је печат референдуму на коме се за 9. јануар као Дан Републике Српске од 55,77 одсто изашлих, изјаснило чак 99,81 одсто грађана у РС и расејању.

27.09.2016. Вести

609012_092701c3_f

У Бањалуци ватромет, у Сарајеву гнев: Прослава резултата референдума, Тањуг/АП

Колико је одзив био велики говори статистика. Тако се, на пример, гласању на априлским парламентарним изборима у Србији одазвало тек око 2.700 бирача у расејању, док се на референдуму изјаснило чак 4,5 пута више. Наиме, гласало је више од 12.000 дијаспораца из РС. При том, у Србији има 5,5 пута више бирача него у Српској.

Расејање Српске је гласало у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Француској, Белгији и матици Србији, а у неколико европских градова у колонама се чекало испред гласачких места. Понегде је до последњег тренутка постојао страх да неће бити довољно гласачких листића.

Шеф представништва РС у Штутгарту Мићо Ћетковић је грађанима РС честитао на резултатима, а посебно се захвалио дијаспори.

– Од срца се захваљујем свима који су гласали, представницима клубова и грађанима који су неуморно радили на бирачким местима. Велико хвала и свима који су прешли пуно километара да дођу и гласају. Захваљујем се члановима Савеза српских удружења у Немачкој, Савезу фолклорних друштава Швајцарске које води Ненад Миленковић и свим представницима клубова у Немачкој и Швајцарској који су отворили своја врата за гласање. Посебно хвала представницима Српског центра у Штутгарту одакле је Представништво РС координирало референдум и свима који су материјално помогли да се референдум одржи у ове две земље – казао је Ћетковић.

Против 0,19 одсто

Незванични резултати Републичке изборне комисије за спровођење референдума говоре да је од 1.219.399 грађана с правом гласа, на биралишта изашло 680.116, односно 55,77 одсто. „Не“ на листићу је заокружило само 1.291 или 0,19 одсто грађана РС. Неважећих је било 2.264 листића.
Председник Комисије за спровођење реферндума Синиша Каран је рекао ће коначни извештај ће бити достављен Скупштини РС на усвајање, а резултати ће бити објављени у „Службеном гласнику“.
– Није било притужби на поступак референдума и може се рећи да је добио подршку грађана – закључио је Каран.

Срце за отаџбину

609013_092701c4_ifУ Немачкој и Швајцарској је 7.391 гласач био да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике. Мићо Ћетковић је организовао гласање у обе земље и презадовољан је што је све протекло без инцидента. Он објашњава да је најмасовнији одзив био у Минхену и Штутгарту.
– Био сам дирнут призором из Штутгарта где су колоне људи мирно стајале у реду и нико се није бунио због гужве. Напротив, на лицима им се видело да су пресрећни. Занимљиво је да смо имали доста представника других народа који су се одазвали гласању, а како су се изјаснили види се по резултату – каже Ћетковић за „Вести“ и додаје да је било пуно људи из Федерације које су морали да врате.
Ћетковић не крије радост што је дијаспора још једном показала да воли РС.
– Одзивом су наши људи показали не само зрелост већ и сву љубав према отаџбини својој отаџбини – Републици Српској – подвукао је шеф представништва РС у Штутгарту.

Гласачи закрчили улицу

У Аустрији је на четири бирачка места, у Бечу, Грацу, Линцу и Инзбруку, гласало 3.376 грађана РС.
У аустријској престоници гласање је било организовано у просторијама Заједнице српских клубова, а према подацима комисије гласала је 1.541 особа. Мноштво људи је стигло зором и стрпљиво чекало да се отворе гласачка места која су било под опсадом наших земљака и крајем дана када је интересовање било највеће. Током поподнева формирао се ред и испред Заједнице српских клубова. Тротоар је у том делу улице био готово непроходан. Према речима потпредседника Изборне комисије у Бечу Борислава Капетановића, људи су достојанствено чекали у реду и по два сата да гласају.
Председник Изборне комисије Мићо Ђекић каже да није било неважећих листића, и да је свега два гласа било против Дана РС.
У Линцу су страховали да неће бити довољно листића. Одазвало 825 њих с правом гласа, а уочи затварање бирачког места у клубу „Никола Тесла“ у реду је чекало 30-ак људи.

Без аутомобила на референдум

609019_092702c5_ifНајмање су три ствари обележиле гласање о Дану Републике Српске у Паризу. Прво, све је текло глатко, проблема није било, а одлична организација и тренутни одговори о ваљаности личних докумената из бањалучке централе одушевили су све гласаче.
Друго је била позитивна слика младих људи који су гласали. Породица Јанковић стигла је предвођена Ненадом и Сузаном, у пратњи синова Ненада (21), Драгана (20) и Горана (18), иначе врсног џудисте (другопласирани на Купу Француске).
Покрај њих Фочанка Милица Рајачић (23), која је довела мајку Наду.
Најмлађи је био је четворогодишњи Матеја Телемах. Он је још у улози посматрача, али је поручио да ће гласати кад порасте.
Задужење Ненада Карана (44) из Новог Града било је да пази на гласачку кутију.
– Зашто сам дошао? А зашто не бих дошао?! Имали смо девети јануар за празник и имаћемо га. То много значи – сам је себи поставио питање и дао одговор Ненад.
Душанка Станковић је седокоса ветеранка из села Бушевића.
– Гласала сам за Републику Српску, наша је, каква је да је – нема дилеме Душанка.
Њен муж Миле вели да је референдум био слободан и да се сада види да нема сила која би нам укинула Српску.
– Како-тако, живи се и тамо. А ко хоће да ради, добро му је – каже Миле.
Трећа занимљивост јесте да наши земљаци кажу да су о месту гласања обавештени само преко „Вести“ и од уха до уха. Упркос томе и чињеници да је тог дана у Паризу на снази био Дан без аутомобила, на гласање су дошли у добром расположењу са закључком: „Ратне муке су нас натерале да се ујединимо, само се тако може сачувати држава.“

1 reply »