Насиље

Не знам како смо се спасли! Фудбалске судије из Републике Српске хтели да гурну у провалију у Широком!


Д. Басара / Д. Божић
27. 09. 2016 Блиц спорт

Смрт смо избегли у секунди, а нисмо ни свесни како смо избегли слетање у провалију, тврде фудбалске судије из Бањалуке и Приједора.

sudija1

Судија Огњен Ваљић, Фото: Блицспорт.рс / РАС Србија

Они су нападнути у близини Широког Бријега. Бањалучанин Огњен Ваљић је био главни судија дербија између Широког Бријега и Сарајева (2:2), а по завршетку утакмице упутио се кући заједно са помоћником Сретеном Удовичићем из Приједора и суграђанином Драганом Петровићем, који је био четврти арбитар. Ваљић тврди да су само пуком срећом остали живи након што им је пут препречио други аутомобил и покушао да их изгура у провалију у месту Кочерин између Широког Бријега и Посушја.

– У једном тренутку претекао нас је аутомобил „форд фијеста“ црвене боје. Возач тог аута је нагло закочио и покушао да нам сузи пут, како бисмо ишли према провалији. Питање је шта би било да колега Удовичић није муњевито реаговао и у делићу секунде избегао удар. Затим су нас сачекала још два аутомобила у облику латиничног слова В, поред којих је било немогуће проћи. Онда смо се упутили у рикверц и успели да им побегнемо, а успут смо позвали полицију и људе у Фудбалском савезу БиХ. Немам речи којима бих описао ово, осим да је реч о покушају убиства – рекао је Ваљић.

Он није желео да коментарише да ли било који од два клуба чији је меч водио може да има везе са овим дешавањима.

– Строго нам је забрањено да коментаришемо утакмице, па вас молим да ме разумете – истакао је Ваљић.

sudija2

Фото: Блицспорт.рс / РАС Србија

Осим „непријатности“ коју су имале судије из Републике Српске, Травничанину Хусеину Терзићу оштећен је аутомобил, који је био паркиран код стадиона „Пецара“, а највероватније је погођен каменом или флашом. Очевици који су били на утакмици тврде да је било повика на судије, те да је публика вређала Србе и Бошњаке (муслимане) уз повике “Ово је Лиштица” (предратно име Широког Бријега).

Ово није први инцидент на мечевима Широког и Сарајева, а 4. октобра 2009, после нереда које су изазвали навијачи гостујућег тима „хорде зла“, убијен је њихов припадник Ведран Пуљић. За тај чин је оптужен Оливер Кнезовић, а суђење се води у Хрватској, где је он настањен.

Из МУП-а Западнохерцеговачког кантона су истакли да је у току „провера навода из пријаве“ коју су упутиле судије.

Удовичић: Не знам како смо се спасли

Приједорчанин Сретен Удовичић тврди да није свестан како аутомобил којим је управљао није завршио у провалији.

„Све се одиграло у делићу секунде, два пута смо се окренули на путу, након што нас је црвени ‘форд‘ покушао избацити са пута. Затим смо опет наишли на „рампу“ и морао сам да возим неколико стотина метара у рикверц да бисмо побегли. У полицији сам рекао да на путу имају камере и да се све може видети, али ми је полицајац одговорио да их не учим њиховом послу“.

(Д. Басара / Д. Божић)

1 reply »