АКТУЕЛНО

Милорад Додик: Овај дан ће ући у историју РС!


Милорад Додик: На сваки покушај понижавања РС одговорићемо новим референдумом

25. септембар 2016. НСПМ

Дан РС, 9. јануар је потврђен од грађана РС који нису били спремни да се одрекну тог датума, истакао је вечерас видно расположен Милорад Додик у обраћању јавности у Народној скупштини РС.

dodik-skupstina

Он је истакао да је српски народ показао политичку зрелост и одлучност, те да ће на сваки покушај понижавања РС „одговорити на овакав начин“

– Овај дан ће ући у историју РС. Имали смо право на референдум без обзира на све забране… Најбољи одговор на фрустрације Бакира Изетбеговића дат данас широм РС и света где су гласали грађани РС. Било би пристојно да заћути бар данас, али он је већ галамио – истакао је Додик.

Према његовим речима РС је само употребила своје демократско право.

– РС није организовала референдум из ината – истакао је он, те нагласио да у случају провођења референдума нема кривичне одговорности.

– Морали би да ухапсе читаву Народну скупштину РС и читав народ. Не плашим се Тужилаштва БиХ. Поносан сам што су у одлуци о референдуму били и други лидери Иванић, Босић, Бореновић… –  истакао је председник РС Милорад Додик.

Додик је додао да је данас одржан референдум о Дану РС, а не о њеном статусу.

– Наставићемо да  се бавимо нашим статусом. Да ли и када ће то бити на дневном реду о томе ћемо када дође време. Нисмо авантуристи водимо озбиљне политике – додао је Додик.

dodik-pale-4

У холу зграде НСРС, председника РС, вечерас је дочела премијерка РС Жељка Цвијановић, те министри у Влади РС и чланови Републичке комисије за спровођење референдума и руковали се са њим. Додик је и загрлио је премијерку Цвијановић.

21.50 –  Додик стигао у Народну скупштину РС

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик дошао jе вечерас у Народну скупштину РС након што су обjављени први незванични резултати референдума о Дану Републике Српске.

dodik-skupstina

Додика jе сачекала премиjерка РС Жељка Цвиjановић с министрима, а потом су се упутили у скупштински ресторан.

У згради скупштине jе велики броj новинара коjи очекуjу наjављену прес конференциjу Додика.

Према првим незваничним резултатима, са обрађених 30,76 гласацких места на референдуму о Дану Републике Српске, 99,80 посто грађана се изjаснило да жели да 9. jануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС.

„Исписана још једна страница наше славне историје“

Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право, стечено право које смо освојили и не вријеђа никог другог, изјавио је Милорад Додик, председник Републике Српске, који је Републику Српску вечерас у Палама назвао државом, јавља Анадолу Агенцy.

dodik-snaga-srpske

Обраћајући се својим присталицама на централној трибини Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на Студентском тргу у Палама, Додик је данашњи референдум о 9. јануару као дану Републике Српске прогласио успелим.

– Овде је почело, овде је данас морало да буде обиљежено. Далеке ’92. био сам један од оних који су одлучивали о томе како направити републику. Ја сам сведок тога. У новембру ’91. у Сарајеву донели смо одлуку и формирали Српску републику БиХ, а овде на Палама 9. јануара 1992, пре оружаних сукоба, пре страдања, формирана је Српска. Нико, никада у историји овог народа ту чињеницу неће одузети, избрисати из историје нити то може да уради Бакир Изетбеговић, нити било какви светски други мешетари који би најрадије да нас нема, а почели су с тим да нам укидају Дан Републике и да нам кажу да РС није оно што њен народ осећа за њу него да је нешто што они мисле – поручио је Додик.

dodik-pale-21

Управо због тога, нагласио је, вечерас је сасвим намерно, промишљено, дошао да буде с народом Пала у тренутку када се, како је казао, у РС завршава још један „историјски дан који је изразио на миран и достојанствен начин вољу овог народа“.

– Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право стечено, право које смо освојили и не вређа никог другог, а то је право на слободу, право на Републику, властити живот и право да достојанствено ходамо овом Републиком, а не да нам неко са стране, без обзира ко он био, одређује како ћемо ходати, колико ћемо погнути главу, да ли ћемо пузати можда или бити достојанствени као данас. Поносан сам на народ РС, поносан сам на све оне који су гласали и изашли и нека је срам сваког Србина који није данас изашао на референдум. Ово је било више од пуког јуначења, љутње, ово је било за народ. Зато морам овде да прогласим да је данашњи референдум успео. Свима који су опструисали, свима који су говорили овако и онако, поручујем – народ и његова свест су непобедиви – казао је Додик.

dodik-pale

Председник РС је додао да је Српска настала као „последица распада Југославије“ и да је само слобода српском народу „била гарантована онда када су имали државу“.

„Зато је република као држава важна. Република Српска јесте држава. Република Српска је Дејтонски споразум и БиХ унела у своју територију, имала је народ који је хтео ту републику, то су критеријуми за државу. То сам учио у школи, да постоје три основна критеријума да би се нешто назвало државом, а то је: територија, ефективна власт и народ који хоће ту државу. Шта фали Републици Српској? Ништа“, поручио је Додик.

(Агенције, Блиц)

1 reply »