АКТУЕЛНО

Из часа у час: Српска одлучује о Дану Републике – Додик: Референдум успио, побиједио је народ и његова свијест (фото/видео)


У Републици Српској се одржава референдум на којем 1.219.399 грађана Српске одговара на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“.

25/09/2016 РТРС
06:35 ⇒ 22:26
087721Референдум у Републици Српској (Илустрација: РТРС)
***

ДОДИК: Референдум успио, побиједили су народ и његова свијест

ИСКРА / Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас на Палама да је референдум о Дану Републике показао да су Срби народ који се бори за стечено право које не вријеђа никог другог, а то је право на слободу, Републику и достојанствен живот.

436750

Додик је нагласио да је референдум о Дану Републике успио и да су побиједили народ и његова свијест.

Он је рекао да је у Републици Српској данас био још један историјски дан у коме је на миран и достојанствен начин изражена воља народа.

Додик, који је и лидер СНСД-а, вечерас је на предизборној трибини ове странке на Палама истакао да је данас исписана још једна страница славне српске историје.

Он је додао да је посебно поносан што за вријеме референдума није било инцидената. „Поносан сам на народ Републике Српске, на све који су изашли на референдум и гласали“, поручио је Додик.

Додик је објаснио да је намјерно вечерас на просторима на којима је све почело 9. јануара 1992. године.

„На овим просторима је 9. јануара 1992. године, прије оружаних сукоба и страдања, формирана Република Српска“, напоменуо је Додик и подсјетио да је био учесник тих догађаја.

Према његовим ријечима, нико никада у историји српског народа ту чињеницу неће избрисати, па ни лидер СДА Бакир Изетбеговић, нити свјетски мешетари.

„А почели су с тим да укидају Дан Републике и да кажу да Република Српска није оно што њен народ осјећа за њу, него нешто што они мисле, а то би се претворило у ништа“, истакао је Додик.

Он је позвао присутне да 2. октобра на локалним изборима гласају за листу СНСД-а и кандидата коалиције „Сложно за Пале“ за начелника општине Бошка Југовића.

„Вријеме је да Пале добију човјека који ће ово мјесто интегрисати са Требињем и Бањалуком“, рекао је Додик.

Југовић је рекао да ће, у случају да побиједи, у наредне четири године реализовати Додикову иницијативу да на Палама буде изграђен музеј одбрамбено-отаџбинског рата.

„Нећемо да живимо у затвореној ошпштини у којој нема нових радних мјеста и одакле млади одлазе. Хоћемо здраве и чисте Пале, хоћемо да развијамо привреду и боље користимо природне ресурсе“, поручио је Југовић.

Наводећи да ће, уз подршку Владе Републике Српске, у свакој години мандата инвестирати до милион КМ за подстицај за отварање нових радних мјеста, Југовић је позвао окупљене да гласају за промјене на Палама.

Носилац кандидатске листе СНСД-а за одборнике у Скупштини општине Пале Дамјан Шкипина заложио се да Пале постану модеран град, отворен према Влади Републике Српске и Србији.

„Вријеме је да им кажемо `доста` и да након 2. октобра досадашња власт буде ружна политичка прошлост“, додао је Шкипина.

На трибини су представљени кандидати СНСД-а за одборнике у СО Пале.

Срна
***

Према првим незваничним резултатима, на обрађених 30,76 гласачких мјеста гласало је 154.019 гласача, 99,80% изјаснило се са „да“.

Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да пристиже велики број података с терена, те да је сљедеће обраћање медијима предвиђено у 22.00 часова.

Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро, гласачка мјеста која су била организована због одржавања референдума о Дану Републике Српске су затворена, а на гласачким мјестима није забиљежен ниједан инцидент, саопштено је из МУП-а Српске.

 

У Бијељини је гласало 52,32 одсто грађана, рекао је  предсједник Градске комисије за спровођење референдума Жико Крунић. Према његовим ријечима, на 143 гласачка мјеста у граду данас је гласало 55.515 грађана Бијељине.

Предсједник градске Комисије за спровођење референдума у Приједору Жељко Шкондрић рекао је да је на референдум о Дану Републике Српске изашло 37.295 грађана или њих 43,67 одсто, од више од 85.000 са правом гласа.

На подручју општине Прњавор на референдумско питање потврдно је одговорило 99,8 одсто грађана или 19.171 гласач, рекла је Срни предсједник општинске Комисије за спровођење референдума Војиславка Гатарић. Она је навела да се 38 гласача изјаснило негативно, те да су 53 листића неважећа.

У општини Шипово на референдуму о Дану Републике Српске изјаснило се 6.490 грађана, од којих су 6.463 за обиљежавање Дана Републике, док их је шест било против, рекла је Срни предсједник Општинске референдумске комисије Ведрана Каурин. Она је навела да је 21 листић неважећи.

У Братунцу је изашло 8.353 гласача од којих је 8.347 гласало за Дан Републике Српске, а свега шест је било против, рекао је Срни предсједник Комисије за спровођење референдума у овој општини Видомир Бандука. Бандука је навео да је у гласачки списак био уписан 16.181 гласач, а да је 800 грађана гласало на непотврђеним листићима.

У Сребреници још нису пребројани гласачки листићи и није утврђено колико је грађана од 3.822 изашлих на референдум гласало за Дан Републике.

У општини Љубиње 2.186 гласача на референдуму о Дану Републике Српске рекло је „да“, четворо је заокружило „не“, а неважећих је седам листића, рекла је предсједник општинске референдумске комисије Славица Турањанин. У Љубињу је на референдум изашло 67 одсто гласача.

На подручју општине Котор Варош 7.970 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, а 14 грађана се изјаснило против, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Драгана Петрушић.

На подручју општине Костајница 2.562 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење реФерендума Борислав Вуклиш.

Грађани Пелагићева су са 2.055 гласова подржали да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, док се против изјаснило њих троје.

У Сребреници су на референдум изашла 3.822 гласача или 34,13 одсто од 11.650 регистрованих грађана, али ово нису коначни резултати јер је велики број Сребреничана гласао у другим мјестима, рекао је вечерас предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Њего Јевтић.

У општини Језеро од 1.102, гласало је 586 грађана, речено је у општинској референдумској комисији. За то да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске била су 584 грађанина, док су два грађанина била против.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је завршен успјешно јер је од 18.136 на гласање изашло 11.022 гласача или 60,77 одсто.

На референдум у општини Вукосавље изашло је 892 гласача или 19,9 одсто од укпно њих 4.473 уписана у централни бирачки списак Републике Српске. Од укупног броја гласача који су гласали њих 885 одговорило са „да“, четири са „не“, док су три гласачка листића била неважећа.

На подручју општине Шамац 7.259 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, док се 20 грађана изјаснило негативно, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Срђан Смиљанић.

На подручју општине Доњи Жабар изјаснило се 1.739 грађана од укупно 1.954, док је против био само један гласач, изјавио је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Данијела Миркић.

Становници општине Осмаци подржали су са 1.860 гласова да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске, рекао је Срни предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Александар Остојић. Наео је да су, према прелиминарним резултатима, три листића била неважећа, док се против обиљежавања Дана Републике Српске нико није изјаснио.

У општини Крупа на Уни данас је потврдно одговорило 1.096 гласача, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милана Ивановић. Она каже да није било листића на којима је означен одговор „не“, а да су четири била неважећа.

На подручју општине Нови Град данас је изашло 14.206 гласача или њих 52,84 одсто од укупно 26.935 регистрованих, рекла је Срни предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милева Богић.

На референдуму у општини Милићи изјаснио се 4.701 гласач, или 56,84 одсто, рекао је предсједник Општинске референдумске комисије Мирко Савић.

У Власеници су изашла 4.833 гласача, или 48,87 одсто уписаних у редован бирачки списак, саопштено је из Општинске комисије за спровођење референдума.

Висок степен излазности, чак 82 одсто, забиљежен је у општини Шековићи, саопштио је вечерас предсједник Општинске комисије Зоран Дивовић.

На подручју општине Лакташи гласало је 64,96 одсто, изјавила је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Милка Ђаковић.

У општини Шипово до 19.00 часова изјаснило се 6.458 грађана или 58,46 одсто од укупно 11.100, рекла је предсједник општинске референдумске комисије Ведрана Каурин.

На референдуму на подручју Српца изјаснило се 63,36 одсто грађана, рекла је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Драгица Вранић.

На референдуму на подручју Петровца гласало је 66 одсто грађана и сви су се изјаснили да се и даље прославља Дан Републике – 9. јануар, рекао је вечерас предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Ново Пећанац.

Он је рекао да је изјашњавање на референдуму протекло без проблема, а на свих 711 гласачких листића означено је „да“.

На референдуму у општини Фоча гласало је 65,17 одсто или 10.925 грађана са правом гласа, потврђено је у општинској референдумској комисији.

Извор: РТРС, Срна

21.10 Према првим незваничним резултатима, на обрађених 30,76 гласачких мјеста гласало је 154.019 гласача, 99,80% изјаснило се са „да“. Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да пристиже велики број података с терена, те да је сљедеће обраћање медијима предвиђено у 22.00 часова.

referendum

ртрс

20.26 Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро, гласачка мјеста која су била организована због одржавања референдума о Дану Републике Српске су затворена, а на гласачким мјестима није забиљежен ниједан инцидент, саопштено је из МУП-а Српске.

20.10 Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да је референдум био успјешан и да је Српска показала пуни демократски потенцијал.

Цвијановић: Успјешан референдум (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената.
088040

Жељка ЦвијановићФото: РТРС
Премијерка је оцијенила да је референдум успјешно проведен и захвалила грађанима, републичкој и општинским комисијама.
– Било је важно да се одржи референдум, да покажемо способност да можемо да га одржимо, ми смо то показали и ја сам изузетно поносна. Браво Српска, браво грађани Републике Српске, добро смо урадили свој посао, све наше службе су добро одрадиле свој посао – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Српска опредијељена за миран живот, толеранцију, за заједничку будућност, знајући колико је битан мир и стабилност и узајамно поштовање.

 – Република Српска је показала демократски капацитет, било је важно одржати излазност и истовремено мирно и толерантно провести референдум – рекла је Цвијановићева.

Премијерка је рекла да сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике неће бити обавезни да га прослављају.

– Очекује нас неколико корака, између осталог законодавна активност гдје смо ми рекли да ћемо највјероватније ићи у правцу измјене самог Закона, који ће подразумијевати да се брише она обавезност када је у питању само прослављање Дана Републике. Ја сам врло јасно рекла да сви они грађани Републике Српске који се не могу идентификовати с тим празником, неће бити обавезни да га прослављају. Сматрамо да на тај начин испуњавамо оно што је од нас тражено, али смо истовремено хтјели да питамо своје грађане и захвална сам што су нам дали одговор да желе да прослављају 9. јануар као Дан Републике – рекла је Цвијановићева.

Премијерка је нагласила да сви у БиХ морају научити да, уколико желимо заједно да живимо, морамо да се поштујемо.

19.30 Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да је најважније да је референдумски дан у Српској прошао мирно и да је коначно „стављена тачка на ту причу“.

„Важно је да ће 9. јануар остати празник и да сада то треба прилагодити“, рекао је Иванић. Он сматра да „ово у вези са референдумом, вјероватно, није требало, али кад се већ десило, због образа српског народа важно је да је изашао довољан број људи и да је референдум оправдан“.

referendum

Марко Јовановић: Брани се Српска широм Европе!

19.00 Затворена бирачка мјеста

****

Изјашњавање на референдуму о Дану Републике у Србији и иностранству (ФОТО/ВИДЕО)

Посредством представништава Српске, о референдуму се изјашњавају и у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Белгији, Холандији и Москви.
Ред пред гласачким мјестом у Новом Саду - Фото: СРНА

Ред пред гласачким мјестом у Новом СадуФото: СРНА

Сва гласачка мјеста отворена су на вријеме.

Грађани Републике Српске који имају бирачко право, а тренутно се налазе у Србији, о референдумском питању могу се изјаснити на пет гласачких мјеста – у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Суботици. Изјашњавање протиче без проблема, уз велику излазност.

На гласачком месту у представништву Српске у Београду, изашла је и некадашња предсједница Српске Биљана Плавшић.

„Мислим да сви знају да је ово одбрана Републике Српске. Иначе не излазим на нека партијска гласања, али сам овдје осјетила да је одбрана онога у чему сам и ја учествовала, у стварању Републике Српске“, рекла је Плавшић и додала да Уставни суд БиХ не треба да се бави референдумом.

За изјашњавање на рефендуму о Дану Републике Српске, у Новом Саду влада велико интересовање грађана Српске који имају то законско право а тренутно се налазе у највећем граду Војводине.

„Колико је интересовање најбоље свједочи ред људи испред просторија Савеза крајишких удружења, дуг до 50 метара“, рекла је члан Комисије за спровођење реферндума у Новом Саду Ранка Срдић Милић.

Испред Представништва Републике Српске у Србији, које се налази у центру Београда, формирао се дуг ред грађана који су пристигли на гласање на референдуму о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Већина држављана Српске, од неколико стотина колико их живи у Белгији, изјаснила се данас на референдуму, рекао је Срни шеф Представништва Српске у Бриселу Марио Ђурагић.

„Изјашњавање грађана на референдуму у Бриселу протиче у најбољем реду и одзив је веома добар. Очекујем да ће тако бити и до затварања референдумских мјеста“, каже Ђурагић и напомиње да српска заједница у Белгији није велика.

Он је додао да се о Дану Републике изјашњавају и држављани Српске из Холандије и Француске.

На четири гласачка мјеста у Аустрији на референдуму о Дану Републике Српске до 13.00 часова гласало је око 1.200 грађана, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић.

„Сва четири гласачка мјеста у Аустрији отворена су на вријеме, а велика је заинтересованост грађана да се изјасне о Дану Републике што доказују и велики редови исред гласачких мјеста“, рекао је Филиповић.

088015

Беч: Ред за гласање у Бечу (фото: РТРС)

Грађани у Аустрији који имају држављанство Републике Српске, могу да се изјасне на референдумским мјестима и Бечу, Линцу, Грацу и Инсбруку.

Више од 160 грађана гласало је у представништву Српске у Москви.

– Људи су овдје одушевљени што их је неко питао за мишљење, рекао је Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији.

088018

Гласање у Москви (Фото: РТРС)

****

18.10 Излазност у Српској до 17 часова износи 51,17 одсто. Гласало је 624.190 грађана, истакао је Каран. Највећа излазност забиљежена је у Доњем Жабару /око 73 одсто/ и Шековићима /око 72 одсто/, а најмања у Броду и Дервенти /око 36 одсто/, као и у Вукосављу /око 18 одсто/.

У Брчко дистрикту до 17.00 часова излазност износи око 63 одсто, у Бањалуци око 46, Бијељини око 38, Приједору око 37, Зворнику око 50, Требињу око 53 и Добоју око 41 одсто.

Каран је захвалио медијима на професионалном изјештавању о референдуму и додао да нису забиљежене неправилности током гласања.

Сљедећа конеференција за новинаре Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике је у 21.00 час када ће бити ријечи о комплетним резултатима.

 17.21 Прослављени редитељ Емир Кустурица поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске.

Кустурица: Данас дан одбране и наше културе

Извор: СРНА 

Прослављени редитељ Емир Кустурица поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске.
 
088025

Референдум – Емир КустурицаФото: РТРС

„Он не представља само одбрану Дана Републике, већ и одбрану наше културе и свега онога чега не можемо да се одрекенемо – Андрића, Његоша, Кочића, Дучића, Бећковића, Попе, Црњанског, Драгослава Михаиловића… и бројних други“, изјавио је Кустурица Срни након гласања у Вишеграду.

***

15.55 Излазност у Српској до 15 часова износи 39,65 одсто или 484.328 грађана, истакао је Каран. Највећа излазност забиљежена је у Купресу, Калиновику и Шековићима /око 60 одсто/, а најмања у Вукосављу /око 16 одсто/.

Каран је рекао да је обрађено око 97,87 одсто гласачких мјеста која обухватају око 90,74 одсто свих регистровних гласача у Српској.

У Брчко дистрикту до 15.00 часова излазност је око 47 одсто, у Бањалуци око 37, Бијељини око 31, Приједору око 32, Зворнику око 40, Требињу око 46 и Добоју око 33 одсто.

„У представништима Републике Српске изашло је 9.890 гласача“, навео је Каран.

Брчко, Извор: Студенти за истину

Брчко, Извор: Студенти за истину

14.47 – Испред Представништва Републике Српске у Србији, које се налази у центру Београда, формирао се дуг ред грађана који су пристигли на гласање на референдуму о 9. јануару као Дану Републике Српске.

14440679_1782646305351129_5637642044426832273_n

Београд, Извор: Волимо те Републико Српска

14445933_1580522342255699_5349523004399841783_n

Нови Сад – Извор: ФБ страница Волим те Републико Српска

14446037_1580522218922378_1800240273655934190_n-1

Нови Сад – Извор: ФБ страница Волим те Републико Српска

14.46 – На четири гласачка мјеста у Аустрији на референдуму о Дану Републике Српске до 13.00 часова гласало је око 1.200 грађана, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић.

14.41Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, коментаришући спајање гласачког мјеста у Кули у општини Гацко, рекао је да то мјесто није ни отворено и да је спојено са другим гласачким мјестом.

14.34 – На гласачким мјестима у Републици Српској данас, до 14 часова није забиљежен ниједан инцидент, нити је било интервенција полицијских службеника, а у вези са провођењем референдума о Дану Републике Српске, саопштено је из МУП-а Српске.

14.05 – Излазност у Српској до 13 часова износи 30,40 одсто. Своје право гласа искористило је 372.280 грађана. Највећа излазност на референдуму забиљежена је у Клаиновику 50, 91 и Источном  Старом Граду 49,50 одсто, саопштено је из Републичке комисије за спровођење референдумаУ Брчком је гласало 31,11 одсто, у Сребреници 18,78, у Бањалуци 31,58, затим Бијељини 22,86 и Приједору 24,22 одсто грађана. У Зворнику је гласало 30,75, у Требињу 37,29, те у Добоју 24,41 пдсто грађана.

У иностранству до 13 часова укупно је гласало 6.570 грађана.

На питање да ли се боји санкција због референдума, предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран је одговорио: „Да сам се бојао санкција, не бих био овдје!“

– Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић дошла је у Народну скупштину Републике Српске гдје ће пратити спровођење референдума у Републици Српској о Дану Републике. У Народној скупштини су и потпредсједници Владе Сребренка Голић и Антон Касиповић, као и поједини министри и народни посланици.
У Народној скупштини је и предсједник парламента Недељко Чубриловић.
– Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је до 11.00 часова гласало 215.861 грађана, или 17,68 одсто. Највећа излазност је у Старом Новом Граду – 33,28 одсто грађана. У Бањалуци је гласало 18,53 одсто грађана.

У Источном Старом Граду  гласало је 0.28%, Калиновику 29.95%, Шековићима (8.09%, Источном Дрвару 27.78% и Трнову 27.67% грађана, а у Брчко Дистрикту 16.51%.

rs-referendum-5_620x0

088001

Лончари: Гласање о Дану Републике (Фото РТРС)

У Сребреници до 11:00 часова гласало је 10.21%, у Бијељини 10.57%, у Приједору 13.15%., у Зворнику 16.72%, у Требињу 22.73%.

Излазност у Добоју до 11:00 часова је 14.71%.

Наредна конференција за медије је у 14.00 часова

11.56 Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данашњи дан као успјешан и пожељела да све протекне у најбољем реду и демократској атмосфери како то заслужује референдум и празновање ове врсте.

5/09/2016 |  11:53 ⇒ 11:56 | Извор: РТРС Коментара: 0

Цвијановић: Успјешан дан за Српску

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данашњи дан као успјешан и пожељела да све протекне у најбољем реду и демократској атмосфери како то заслужује референдум и празновање ове врсте.

088000

Жељка ЦвијановићФото: РТРС

„Искористила сам своје право и обавезу према Републици Српској. Мислим да је данас успјешан дан. Надам се и желим да све протекне у најбољем реду и демократској атмосфери, како то заслужује референдум и празновање ове врсте“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након изјашњавања на референдуму о Дану Републике.
Она је додала да је задовољна чињеницом да је Република Српска успјела да ораганизује овај референдум и покаже способност, чак и када има и када је суочена са бројним опструкцијама, те да се процес спроводи како треба.
„Пратила сам јутрос и по медијима како је текао процес, све је у реду, сва су мјеста отворена, људи су препознали потребу и важност овог дана и захвалност свима који су се одазвали“, поручила је Цвијановићева.

11.20 – Стање безбједности на референдумским мјестима и на подручју цијеле Републике Српске и даље је повољно и све активности се одвијају планираном динамиком, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

10.32Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас је ово важан и свечарски дан, те да све информације говоре да су отворена сва гласачка мјеста за изјашњавање на референдуму о Дану Републике.

Додик: У Српској важан и свечарски дан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас у Српској важан и свечарски дан, те да ништа не смије и неће да поквари ту атмосферу.

dodik

Милорад Додик гласао на Референдуму, Фото: РТРС

Након изјашњавања на данашњем референдуму о Дану Републике, Додик је изразио задовољство чињеницом да ће народ у Српској искористити своје право да се опредијели о референдумском питању, те чињеницом да се све одржава у стабилној и мирној атмосфери.
„Све информације говоре да су сва гласачка мјеста отворена, да нема никаквих проблема у гласању. Излазност је већа него што је уобичајено у ово вријеме редовног изласка на изборе“, рекао је Додик у Лакташима.
Додик је позвао све грађане Српске да изађу на референдум до краја дана, истичући да се грађани које је срео радују због те могућности.
„Референдум је празник за нас и сви ставови за или против сада више нису важни колико је важно да се данас одржава референдум који ништа и нико не може и не треба да доведе у питање, нити да на њега баци било какву љагу“, истакао је Додик.
Према његовим ријечима, данас је цијела Српска мирна и стабилна и тако ће бити до краја дана.
Данас мислим само о овом дану и вјероватно ћу се вечерас радовати резултатима, јер је атмосфера таква, а сви наредни дани доносе и ово и оно – видјећемо на који начин ће то ићи“, рекао је предсједник Републике Српске.
На питање новинара шта ће рећи тужиоцима уколико против њега буде поднесена кривична пријава, Додик каже да ће његов одговор бити побједа на референдуму.
„Ако неко хоће некога да хапси, нека хапси цијели референдум и мене нека приводи“, поручио је Додик.
Он је додао да су апсолутне спекулације да је референдум заказиван данас због локалних избора и подсјетио да је одлуку о референдуму донесена због одлука Уставног суда БиХ и да су је донијеле све политичке партије у Српској.
„То што неко калкулише и говори ово или оно, о томе ћемо у наредним данима“, истакао је Додик.
Додик је навео да се данас у Швајцарској одржавају три референдума, у Мађарској један, а да је само референдум у Српској попримио одређена значења.
„Мени је драго што сте се окупили овђе да видите како је Република Српска мирна, осунчана, стабилна, лијепа, радосна што има прилику да гласа на референдуму“, истакао је Додик.

****

10.14 – Оба гласачка мјеста за држављане Републике Српске, настањене на подручју Брчког, који желе да се изјасне на референдуму о Дану Републике, отворена су јутрос у 7.00 часова и нису забиљежени никакви проблеми.

10.08 – Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран поновио је на првој конференцији за медије да је гласачко мјесто у Кули у општини Гацко из техничких разлога спојено са другим гласачким мјестом у тој локалној заједници, а да су инцидент изазвала лица која не живе у том мјесту.

Он је рекао да се до 9.00 часова изјаснило 77.015 грађана са правом гласа, односно 6,31 одсто. Према његовим ријечима, највећа излазност је у Шековићима – 11,99 одсто, Хан Пијеску (10.86 %), Рогатици (10.57 %), Трнову (10.47 %) и Источном Старом Граду (10.24 %). Додао је да је у Бањалуци излазност на референдум до 9.00 часова била 7,48 одсто.

Наредна конференција за медије је у 12.00 часова.

10.07 Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, изјавио је изјашњавања на референдуму о Дану Републике у Бањалуци да је непотребно створена атмосфера или – „или“ и да се нада да ће вечерас од 19.00 часова све кренути нормалним током.

10:06 ⇒ 11:22 Извор: СРНА

Иванић: Непотребно створена атмосфера „или или“

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић нагласио да свима треба да буде јасно да ће 9. јануара остати дан који ће Република Српска обиљежавати, а они које не буду хтијели треба да добију право да га не обиљежавају.

Младен Иванић - Фото: РТРС

Младен Иванић, Фото: РТРС

„То практично значи да ће они моћи тада да раде и не видим зашто је од свега направљена оволика гужва, када је од старта било јасно да ће ово бити једино разумно и логично рјешење о којем сам више пута говорио“, појаснио је Иванић, додавши да је од свега направљена поптуно непотребна варијанта „или- или“, иако је ствар тако једноставна и нормална.
Он не сматра да ће одржавање референдума угрозити односе на нивоу БиХ, већ је то само лекција онима који с времена на вријеме избаце ракету, а не знају гђе ће завршити, а и порука да те ракете више не избацују.
Иванић је након изјашњавања на референдуму о Дану Републике рекао новинарима у Бањалуци да је апелација Уставном суду БиХ била покушај понижења српског народа и да то никоме није требало.
„Они који си мислили да ће се моћи укинути и химна и грб и Дан Републике и име морају схватити да то апсолутно неће проћи и да више те своје ракете испаљивати неће“, поручио је Иванић.
Он је изразио наду да ће већ од 19.00 часова ствари ући у пуно нормалније токове и да ће се сви почети бавити стварима које су важне, а не да покушавају једни друге понизити.
Иванић каже да не види разлог зашто би Српска трпила било какве посљедице због одржавања референдума, ако се промијени закон и остане 9. јануара празник са овим или другим именом, а онима који га не желе обиљежавати да могућност да раде.
Он је додао да не зна шта је циљ санкција и зашто би Република Српска трпјела.
– У општини Оштра Лука јутрос је на вријеме отворено свих девет редовних гласачких мјеста на референдуму о Дану Републике Српске, а у функцији је и мобилни тим.

09.45 – На референдум о Дану Републике Српске у Бијељини је до 9.00 часоава изашло 4,96 одсто гласача, рекао је замјеник предсједника Градске комисије за спровођење референдума Момчило Жугић. Према подацима са 143 гласачка мјеста у граду, на референдуму је за два сата гласало 5.258 грађана.

Право гласа на референдуму има више од 107.000 становника Бијељине.

09.27Радио-телевизија Републике Српске данас од 16.00 часова емитује Отворени програм посвећен референдуму о Дану Републике Српске. Ваше коментаре остављене на нашем фејсбук или твитер налогу објављујемо у току емисије. Пишите нам!

#Референдум #ОтворенипрограмРТРС #Данрепублике #РТРСВијести

09.17 – Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је гласачко мјесто у Кули у општини Гацко из техничких разлога спојено са другим гласачким мјестом у тој локалној заједници.

08.53 – Стање безбједности на гласачким мјестима у Републици Српској гдје се грађани на референдуму изјашњавају о Дану Републике је редовно и све активности се одвијају планираном динамиком, подаци су Штаба Министарства унутрашњих послова Српске „Избори 2016“.

08.51 – Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран одржаће данас у 10.00 часова прву конференцију за новинаре.

08.50У Мјесној заједници Кула код Гацка забиљежен је инцидент.

07.00Око 1.900 гласачких мјеста у свим локалним заједницама у Српској отворена су у 7.00 часова, а биће затворена су у 19.00 часова.

Грађани су ради утврђивања идентитета дужни да код себе имају један од важећих докумената.

На референдуму можете да се изјасните на мјестима на којима иначе гласате на изборима. Ако нисте сигурни на којој локацији – на СМС број 065 12 44 пошаљите свој јединствени матични број.

Ако се нађете у општини ван свог пребивалишта, можете да се изјасните на било ком гласачком мјесту – путем непотврђених листића. Обезбијеђено је и 60 мобилних тимова за грађане који не буду у могућности да дођу на гласачко мјесто.

Када је ријеч о гласању грађана Брчко дистрикта, они ће моћи да се изјашњавају у сусједним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

Прве податке о излазности, референдумска Комисија саопштиће на конференцији за новинаре у 10 часова у Народној скупштини Републике Српске. Након тога прес конференције биће организоване свака наредна два часа.

Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран најавио је да ће први прелиминарни резултати бити објављени већ ноћас.

Каран је позвао све грађане, без обзира на то којем конститутивном народу припадају, да се на референдуму изјасне потпуно слободно.

До затварања гласачких мјеста на снази је рефрендумска ћутња која подразумијева забрану кампање путем средстава јавног информисања и јавних скупова.

Референдум у Републици Српској прати 190 акредитованих новинара и 42 екипе.

Гласање је организовано и у пет представништава Републике Српске у Србији, Њемачкој, Аустрији, Русији и Белгији.

Подсјетимо, Одлуку о расписивању референдума о Дану Српске усвојила је Народна скупштина Српске на посебној сједници 15. јула као реакцију на спорну одлуку Уставног суда БиХ из новембра прошле године када је овај суд, на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, прегласавањем прогласио неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

6 replies »

  1. Марио рвати НИЈЕСУ кришчани САМО СРБИ СВЕТОСАВЦИ И ПРАВОСЛАВЦИ рвати признају папу И НЕМА ДРУГИХ КРИШЋАНА ОСИМ СРБА ПРАВОСЛАВАЦА И СВЕТОСАВАЦА ДОСТА ЈЕ СРБА УБИЈЕНО КРОЗ ВЕКОВЕ ДА БИ НЕКО ПОКУШАО ДА унијати ВИШЕ СРБЕ И СРБКИЊЕ ПОЗДРАВ ЗА МОЈЕ ЂУРУШЛИЈЕ ЉУТЕ

    Свиђа ми се

  2. Odmah poslije ilegalnog referendum u BiH 01.marta 1992 priznata je od nekih drzava kao samostalna BiH. Ekspresno je uslijedilo ilegalno uclanjenje u “Islamske drzave” svijeta? Sve ilegalno! Kriza zbog laznog popisa u BiH muslimana, jer je na stotine njih doslo iz Srbije pa I Turske I glasalo za separatizam iz Jugoslavije bez Srba, kojih je kroz istoriju do tada bilo najvise (ne racunajuci zrtve Prvog I Drugog svjetskog rata gdje su muslimani bili sa okupatorima). Ipak pogledajte zvanicne informacije Bosne I Hercegovine po popisu stanovništva 1991. Godinena: Po popisu stanovništva 1991. godinena teritoriji BiH živele 4.377.033 osobe. Muslimani su tada činili 43,38 odsto ukupnog stanovništva (1.898.963), Srbi 31,18 (1.365.093), Hrvati 17,36 (759.906) Jugosloveni 5,53 odsto (242.032
    BOSNA I HERCEGOVINA JE BILA HRISCANASKA UVJEK , evo muslimanskih sumnjivi podataka: Hrscana (Srbi I Hrvati) 49,00 odsto a Muslimani 43,38 odsto. Jugoslovena 5,53 odsto treba upisati medju Hriscane, njih je bilo najvise.

    DAKLE, BiH je DANAS OVE 2016. Hriscanska A NE ISLAMSKA! Muslimani nedaju praznik drugim narodima a oni cute sto je jedan manjinski narod BiH uclanio u Islamsku drzavu. Eto morala I cuvenog laganja I kukanja…..

    Свиђа ми се