АКТУЕЛНО

НЕОБИЧАН НАЧИН ДА СКРЕНЕ ПАЖЊУ НА ПРОБЛЕМ: Очај пуковника Лаловића довео на Бранков мост


Фото П. Милошевић

Фото П. Милошевић

Гојко Лаловић (61) данас је у Београду на необичан начин скренуо пажњу на неправду која му је учињена. Упркос одлукама неколико судова, није враћен на радно место у Министарству одбране

Гојко Лаловић, артиљеријски пуковник у пензији, 61. рођендан обележио је данас на Бранковом мосту, уместо у кругу своје породице. На овај корак навела га је неправда, која је, како каже, учињена 2005. године, када је незаконито лишен права на рад у војној служби, пет година пре рока. Подносио је тужбе и три пута је пресуђено у његову корист, али Министарство одбране никада га није вратило на посао, због чега страхује да ће остати и без крова над главом!

– У време када су ме пензионисали био сам на формацијском месту за које сам испуњавао све услове – прича, за „Новости“, Гојко Лаловић. – Као разлог мог престанка рада у војној служби навели су смањење кадра. Практично сам преко ноћи лишен права на рад, моја породица и ја смо драстично оштећени и избачени из нормалног тока живота.

С обзиром на ситуацију у којој се нашао, Лаловић је решио да пресавије табак и правду потражи на суду. Пре осам година донета је пресуда у његову корист. Врховни суд наредио је да се решење о пензији поништи и да се генерал врати у службу, али то није било испоштовано!

– Надлежни органи Министарства одбране поновили су исти акт, исти датум пензионисања и исто образложење. По закону се није поступило, па сам се обратио Управном суду у још два наврата и оба пута сам био у праву. Министарство је опет остало при своме – каже Лаловић.

Како каже бивши пуковник, ниједан министар одбране никад му се није обратио. Због превремене пензије, да мука буде још већа, решавање његовог стамбеног питања остаје неизвесно. Иако је од Војске добио стан на Бежанијској коси, услов је био да у откупу учествује сопственим средствима. Пошто као пензионер услова нема, сада му прете принудним исељењем због дуговања која су пристигла. На Бранков мост дошао је из очаја.

– Желим да скренем пажњу на незаконите поступке које су учињени према мени – објашњава Лаловић. – Решавање мог стамбеног питања и новчана надокнада која ми следи због превременог пензионисања, главни су разлози због којих овде стојим. Уколико ни ово не уздрма надлежне у Министарству одбране, планирам да започнем штрајк.

Фото П. Милошевић

Фото П. Милошевић

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: ИСТИНА ЈЕ!

Из Министарства одбране потврђено је да је према Лаловићу поступано ван закона.

– У обавези смо да Лаловићу исплатимо разлику између припадајуће плате и исплаћене пензије за период од 15.новембра 2005. године до 21. септембра 2011. у износу од 1.375.052,08 динара, у опредељеним месечним износима са законском затезном каматом. Такође, на име накнаде трошкова поступка, Министарство одбране је дужно да исплати износ од 251.175,00 динара – наводе надлежни.

ВЕЛИКИ ПАТРИОТА

Бивши пуковник Лаловић био је међу добровољцима који су ишли на Косово и Метохију 1999. године и бранили земљу. Такође, учествовао је у ратним сукобима 1992. и 1993. године. Током војне каријере одликован је орденом за заслуге у областима одбране и безбедности, као и орденом Витешког мача трећег степена. Ожењен је и отац двоје деце.

——————

22.9.2016. А. ВАСИЋ, Г. НОВАКОВИЋНОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Па што не ужива ту пензију и не ћути…ја сам остао без посла и примања,пензију нисам остварио пошто ми фали 6-7 година,стан никад нисам добио ,своју кућицу сам правио са својих десет прстију и не идем на никакав мост јер шта да тражим тамо,ко да ми нешто да кад и они немају а да тражим од државе и она мора отети неком да би дала мени…а тако и овом пуковнику!?

    Свиђа ми се