АКТУЕЛНО

Капетан Драган: Бранио сам Југославију и наше море


kapetan-dragan

Драган Васиљковић, који је оптужен за ратне злочине у Хрватској, говорио на почетку суђења. Разумем оптужницу, али се не осећам кривим. Ја сам жртва злочина

Ово Јадранско море, које је сада ваше, било је и моје. А замислите судија да вама сада неко одузме ваше море. Одгајан сам на филмовима Вељка Булајића. Волео сам Југославију и њу сам бранио. Ово је у уторак у сплитском Жупанијском суду рекао Драган Васиљковић, на почетку процеса за ратне злочине за које је оптужен.

На питање судије Дамира Ромца осећа ли се кривим, Капетан Драган је одговорио: „Апсолутно не“.

– Оптужницу у потпуности разумем, али је не прихватам. Нисам злочинац – рекао је Васиљковић.

Суђење против њега је започело уз невероватне мере обезбеђења. Још од недеље Сплит се припрема за суђење Капетану Драгану, па је чак активиран и подземни тунел који води до суднице. Зграду суда, 24 часа пре почетка суђења, опколиле су јаке полицијске снаге, међу којима су били и специјалци. Сви који су желели да уђу у судницу морали су да се акредитују, а затим прођу три контроле. Прегледана су документа и контролисано је уношење металних ствари. Суђење је изазвало и велику пажњу иностраних новинара, а присуствовали су му и представници амбасада Србије и Аустралије. Тужилаштво заступају Живана Берош и Сандра Павловић-Лучић из Жупанијског државног одветништва у Шибенику, а одбрану Слађана Чанковић и Томислав Филаковац. Васиљковићеви адвокати уложили су и представку Већу за људска права УН, траживши да се њихов клијент брани са слободе.

Капетан Драган на суд је доведен у лисицама. Видно је смршао након проблема са срцем које је недавно имао. Уграђен му је стент, али су лекари дали мишљење да може почети суђење. Пролазећи крај новинара Васиљковић се благо насмејао на поздрав. Никаквих инцидената није било на самом почетку суђења, а на почетку обраћања суду Капетан Драган је рекао да је поносан на своје специјалце „Книнџе“.

– Нисам бранио велику Србију, већ Југославију – истакао је Васиљковић. – Агресију на Југославију починили су домаћи издајници и страни плаћеници. Злочин је почињен према мени, јер сам већ 11 година у затвору, без иједног доказа да сам одговоран за ратне злочине за које ме терети хрватско правосуђе. Уз све то оптужница је дигнута тек након десет година.

Васиљковић се терети за ратне злочине на Книнској тврђави средином 1991. године

Васиљковић се терети за ратне злочине на Книнској тврђави средином 1991. године

У једном тренутку када је Васиљковић оптужницу прогласио „комичном и безобразном“ интервенисао је судија речима: „Немојте да вређате“. На то је оптужени одговорио да није имао такву намеру.

– Више од 30 одсто Хрвата било је против разбијања Југославије, а ја нисам упознао Србина који је бранио велику Србију – наставио је своје излагање Васиљковић. – Све је то мени монтирано, а сведоци су дали лажне исказе. То је криминал, јер ја сам био бранитељ своје домовине Југославије које више нема. Питајте и заробљенике из Книна, сви су говорили лепе речи о мени. Ту није било ратних злочина, нисам их учинио.

Васиљковић се осврнуо и на живот у Аустралији и казао да Хрвати тамо уз слике Анте Готовине имају и његову. Капетан Драган је у двадесетоминутном обраћању замерио и хрватској штампи да га лажно приказује.

Тужитељство га терети да је починио ратне злочине средином 1991. године у Книну, у затвору на тврђави, а да је у фебруару 1993. године у Брушкој код Бенковца мучио заробљенике. Исто тако у оптужници пише да је 1991. у Глини израдио план напада на полицијску станицу када су оштећени многи цивилни објекти, а погинуо је и један страни новинар.

ИСКАЗИ 40 СВЕДОКА

СУЂЕЊЕ Капетану Драгану се наставља 18. октобра у Сплиту. Иначе, цео предмет садржи више од 40.000 страница текста. Очекује се да ће суд да испита 40 сведока које је предложило тужилаштво, а још увек нема потпуног списка одбране.

НЕМА ПРИТУЖБИ

КАПЕТАН Драган и даље нема притужби на услове у сплитском затвору Билице, где има исти третман као и сви други. И у затвору је појачана контрола и безбедност на самом почетку суђења како би се избегао сваки могући инцидент.

 

Ј. КЕРБЛЕР, Новости

—————–

21.9.2016. ВОСТОК, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. КАПЕТАНЕ НЕК ТИ БОГ ВАЗДА БУДНЕ У ПОМОЋИ тзв рватска НЕ ПОСТОЈИ НЕК УЗМУ ОНО ШТО ИМ ПРИПАДА ОКО ВАРАЖДИНА А СВЕ ДРУГО ЈЕ СРБИЈА ЕВО КАЖЕМ ЈАВНО СРБИЈА СРБИМА ЗА ЦАРСТВО ДУШАНОВО РЕЦИ ИМ НЕ ПРИЗНАЈЕМ тзв рватску ЗА СРБЕ ЈЕ КРАЉЕВИНА СРБИЈА СВЕТИЊА НИ ТЗВ законе тзв рватске НЕ ПРИЗНАЈЕМО ОЦА ИМ ЊИХОВОГ

    Свиђа ми се