АКТУЕЛНО

Додик: Сви на референдум! Подршка Русије недвосмислена – Не спремамо се за насиље, али смо спремни да се бранимо (ВИДЕО)


dodik-republika-srpska-karta

Додик: Сви на референдум! Подршка Русије недвосмислена

Сви на референдум – воља народа јача је од самовоље високог представника и међународне заједнице, изјавио је предсједник Милорад Додик након састанка са руским амбасадором Петром Иванцовим.

***

ЗАПАД ДОДИКУ СПРЕМА хапшење и изолацију?

si

Политичка криза у Републици Српској и БиХ ће се после недељног референдума тек распламсати, с обзиром на то да се на Западу спрема права хајка на председника РС Милорада Додика, јављају Вечерње новости.

Запад заједно са Сарајевом планира да изолује Додика и чак му напакује хапшење и кривично гоњење због наводног кршења устава.

Остаје да се види какав ће бити одговор Бања Луке, али и Београда уколико се овај сценарио заиста и обистини.

(СРБИН.инфо)

***

Додик: Не спремамо се за насиље, али смо спремни да се бранимо (ВИДЕО)

Ратна терминологија и пријетње Српској које је изговорио Сефер Халиловић, ратни командант тзв. Армије БиХ, и данас су изазвала бројна реаговања.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад Додик, Фото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска не жели рат нити о томе прича, али да ће се, ако то буде потребно, бранити. Бошњачким политичарима, каже Додик, није први пут да макар у причи звецкају оружјем.

Република Српска никада није споменула рат, нити га прижељкује, каже предсједник Додик, за разлику од бошњачких првака који без потребе подижу тензије. Док Сефер Халиловића спомиње нестанак Републике Српске након референдума, Додик поручује да таква намјера може завршити само на један начин – отцјепљењем Српске.

– Грдно се варају ако мисле да РС није спремна и способна да се брани. РС не подузима никакве акције насиља нити се припрема за рат, али РС ће да се брани. Када би то покушали то би био дефинитивно пут ка самосталности, нагласио је Додик.

Да бошњачка политика звецка оружјем, зна и међународна заједница, каже Додик, али о томе ћуте. Умјесто тога, референдум у Српској свјесно се погрешно интерпретира као покушај сецесије, што, истиче , није тачно.

– Прије неколико или два мјесеца када је Бакир Изетбеговић западне амбасадоре у свом кабинету упознао са наоружањем Бошњака и какво је наоружање у Српској, што говори да ова Халиловићева изјава није случајна, нагласио је предсједник Додик.

Хистерија која се ствара у Федерацији око референдума, каже предсједник Српске , дио је стратегије Бошњака да прикрију чињеницу да радикални ислам све више јача у БиХ. С тим је, додаје, упознат и аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц.

– Ова галама генерала тзв Армије БиХ Сефера Халиловића и Бакира Изетбеговића искључиво је везана за прикривање вехабистичких група и њиховог дјеловања у БиХ. Умјесто да се суоче са проблемом тероризма, који је све присутнији у БИХ, и да кажњавају оне који су били на страним ратиштима, они дижу тензије нападајући Републику Српску док о проблему тероризма само ћуте, истакао је Додик.

Предсједник Српске позвао је да се страсти смире и да се сваки облик међусобне борбе води политичким средствима, а не оружјем. То је, каже, једино оружје које Српска користи.

Уочи одласка за Москву, предсједник Додик је у интервјуу за Спутњик, рекао да „ми знамо да је став Сефера Халиловића који пријети ратом став свих у Сарајеву, али, говорим хипотетички, ако се десе било какви покрети те врсте ми смо истог тренутка изван БиХ“.

Цвијановић: Реторика из Сарајева је трагична једнако као и ћутање међународне заједнице

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је ратнохушкачка реторика која долази из Сарајева трагична једнако као што је трагично и ћутање међународне заједнице и изостајање осуде за милитантне пријетње које долазе из бошњачких кругова.
 

Жељка Цвијановић - Фото: РТРС

Жељка Цвијановић, Фото: РТРС

„То је доказ више о неизбалансираном приступу странаца, али и њихове немоћи да заузму реалан курс у третирању БиХ. Нас у Републици Српској не интересују сукоби, интересује нас напредак Српске и заштита властитог идентитета“, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише сталне провокације које долазе из политичког Сарајева у вези са одржавањем референдума о Дану Републике, па чак и пријетње оружаним сукобом у БиХ у којем ће, како кажу, Српска да нестане.

Цвијановићева је истакла да је управо референдум један од инструмената заштите од насртаја и провокација који долазе из Сарајева.

„Ствари су потпуно јасне – кад те провокације престану, престаће и жеља за референдумима, ако се наставе – редаће се и референдуми“, поручила је премијер Српске.

***

Додик позвао на смиривање тензија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, реагујући на јучерашњу изјаву Сефера Халиловић, позвао је на смиривање тензија.

087639

Милорад Додик, Фото: РТРС

– Што се тиче Сефера Халиловића и његових изјава ништа ту није чудно. Очигледно је да постоји политика која стоји иза његових изјава, нешто од тога је раније Бакир Изетбеговић спомињао у разговорима са страним амбасадорима – рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да ће референдум о Дану Републике 25. септембра протећи у миру и да неће бити никаквих сукоба.

– Република Српска градњом аутопута, отварањем ТЕ Станари, а и ове фабрике показује да је опредијељена за мир и развој, а не за сукобе – рекао је Додик данас у Александровцу гдје је отворена фабрика Каблекс БХ.

Говорећи о одлуци Уставног суда о привременој мјери која је јуче достављена Народној скупштини Републике Српске, Додик је рекао да ће референдум бити одржан у недјељу, те да ће НСРС након тога засједати и разматрати одлуке Суда, а вјероватно и резултате референдума.

Коментаришући изјаву Здравка Крсмановића, да очекује санкције Српској уколико спороведе референдум и да ће Америчка амбасада да реагује, рекао је да то у суштини показује какву политику води СзП и да се не баве заштитом српских националних интереса и да је то очигледно из Крсмановићевих његових изјава.

– Треба у наредном периоду видјети да ли ће амбасада САД реаговати на позив Здравка Крсмановића – рекао је Додик.

Говорећи о састанку са руским предсједником Владимиром Путином, Додик је рекао да је посјета Русији раније договорена, те да ће с Путином разговарати о економским темама и о политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

***

Припреме за референдум при крају (ВИДЕО)

Припреме за референдум при крају су и у Вишеграду. Право гласа у овој локалној заједници имаће око 11.000 грађана.

087596

У Општинској изборној комисији за провођење референдума у Вишеграду предузимају све мјере да предстојећи референдум протекне у најбољем реду.- Одређена су 24.бирачка мјеста и један мобилни тим. Комисија је именовала гласачке одборе, слиједи нам обука, значи све иде својим током, истакао је Боро Нинковић, предсједник Општинске комисије за провођење референдума Вишеград.

Грађани Вишеграда јединственог става да треба изаћи на референдум. Поручују, Републику Српску смо бранили у рату, бранићемо је и у миру, истичући да нико нема право да им забрани слављење 9. јануара као Дана Српске.

Гласачки материјал за референдум достављен је у Бијељину и у петак, 23. септембра, биће предат предсједницима гласачких одбора, рекао је замјеник предсједника Градске комисије за спровођење референдума Момчило Жугић.

Жугић каже да право гласа на референдуму има више од 107.000 становника Бијељине који ће се изјашњавати на 143 гласачка мјеста у граду. Одређена су и три мобилна тима који ће, према списковима Центра за социјални рад, Геријатријског центра и Окружног затвора у Бијељини омогућити референдумско изјашњавање за непокретна лица и она на издржавању затворске казне.

У општини Угљевик изјашањавање на референдуму биће одржано на 28 гласачких мјеста, а право гласа има 14.200 лица.
Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума у Угљевику Ранка Петровић рекла је да ће 25. септембра бити отворено 28 гласачких одбора за 28 гласачких мјеста.

Биће организован и један мобилни тим који ће радити на подручју цијеле општине.

Изјашњавање грађана на референдуму о Дану Републике Српске биће организовано на подручју општине Осмаци на шест гласачких мјеста, а право гласа има 3.650 лица. Члан Комисије за спровођење референдума Никола Миличић рекао је да ће бити ангажован и један мобилни тим.

На подручју општине Лопаре све је спремно за одржавање референдума, а право на изјашњавање има 13.050 грађана, рекао је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Жељко Тешић. Тешић каже да је референдумски материјал допремљен и да су организовани референдумски одбори.

У општини Соколац изјашањавање на референдуму биће одржано на 19 редовних гласачких мјеста, а право гласа има 10.856 лица. Предсједник Општинске комисије Драгутин Субашић рекао је да ће бити организован и један мобилни тим који ће омогућити старијим и болесним да се изјасне.

У општини Хан Пијесак право на изјашњавање на референдуму имају 3.262 лица, на девет редовних гласачких мјеста. Предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Раде Ребић рекао је да су формирана и два мобилна тима.

На подручју општине Кнежево све је спремно за одржавање референдума, а право на изјашњавање има 9.500 лица, изјавио је предсједник Општинске комисије за спровођење референдума Будо Дукић.

Предсједник Комисије за спровођење референдума у општини Купрес Република Српска Милош Бајић рекао је да су у овој општини завршене све активности које су се односиле на организовање референдума. „Општина Купрес Република Српска је спремна за одржавање референдума на коме би требало да се изјасни 166 лица“, додао је Бајић и напоменуо да је запримљен референдумски материјал.

Сваки грађанин Српске који се у недјељу, 25. септембра, буде налазио у Србији моћи ће да се изјасни на референдуму о Дану Републике, а услов је да на гласачком мјесту покаже личну карту или пасош који је издао МУП Српске, рекао је директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

(Извор: РТРС, Срна)

***

Додик данас путује у Москву

Предсједник Додик путује данас у Москву гдје би сутра требало да се састане са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

 

077112Милорад Додик, Фото: ТАНЈУГ

Додик је рекао да је посјета Русији раније договорена, да ће с руским предсједником разговарати о економским темама и о политичкој ситуацији у Српској и БиХ, а самим тим и о референдуму.

– Не идем по подршку за референдум и не може се десити ништа што би промијенило дешавања у недјељу. Биће разговора и о референдуму, али се суштински ништа неће мијењати – рекао је Додик.

Додик је рекао да очекује да ће у разговору са руским предсједником бити доказано њихово пријатељство и дубоко разумијевање о свим питањима – и политичким и економским.

ИЗВОР ВЕСТИ:РТРС

——————-

21.9.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ДОГОВОР ПОСТОЈИ И ПОРУКА ЈЕ ЈАСНА  !

  http://www.vecernji.hr/svijet/putin-ameriku-mozemo-unistiti-za-manje-od-pola-sata-995354  

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Среда, 21 сентября 2016, 21:59 +02:00 от СРБски ФБРепортер : > >РЕПОРТЕР posted: “

  Додик: Сви на референдум! Подршка Русије недвосмислена Сви на референдум – воља народа јача је од самовоље високог представника и међународне заједнице, изјавио је предсједник Милорад Додик након састанка са руским амбасадором Петром Иванцовим.

  “ >

  Свиђа ми се

 2. ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ СВИ СРБИ СУ ЗА РЕФЕРЕНДУМ УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ ДА СРБСКА РЕПУБЛИКА СЕ ОЦЕПИ ОД ТЗВ бих СРБСКА ЈЕ ЗАПАДНА СРБИЈА ЕРЦЕГОВЦИ МОЈИ СУ НАЈВЕЋИ СРБИ И СРБКИЊЕ БРАТСКИ ПОЗДРАВ РЕДАКЦИЈИ СРБСКОГ РЕПОРТЕРА ДА ВАСКРСНЕ ЦАРСТВО ДУШАНОВО

  Свиђа ми се