АКТУЕЛНО

ЕУ усвојила декларацију о „визији атрактивне и успешне Уније“


фото: ВОСТОК

фото: ВОСТОК

Лидери Европске уније усвојили су на самиту у Братислави декларацију у којој обећавају да ће до марта следеће године израдити „визију“ атрактивне и успешне Уније, после одлуке Велике Британије да изађе из ЕУ.

„Обавезали смо се данас у Братислави да понудимо нашим грађанима наредних месеци визију атрактивне ЕУ којој могу да верују и да је подрже. Уверени смо да имамо воље и капацитета да то постигнемо“, поручили су синоћ лидери 27 земаља.

У декларацији се наводи да „ЕУ није савршена, али је најбољи инструмент који имамо за решавање нових изазова са којима се суочавамо“, преноси АФП. Такође се додаје да је ЕУ потребна да не само да би се гарантовали мир и демократија, већ и безбедност европских грађана. Лидери су поручили да је Унија одлучна да настави напред упркос томе што је Британија, једна од њених највећих чланица, одлучила да је напусти. „Иако је једна земља одлучила да оде, ЕУ остаје неопходна за нас остале“, каже се у декларацији и додаје је Унија обезбедила мир после ратова и дубоких подела на континенту.

„Одлучни смо да ЕУ учинимо успешном са 27 држава чланица, на основу наше заједничке историје“, поручили су лидери у Братислави.

ТАНЈУГ, ВОСТОК

———

17.9.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић