Љиљана Булатовић-Медић

Љиљана Булатовић Медић: Мој поглед на Сребреницу (2) – СРЕБРЕНИЦА НА БАРИКАДИ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Љиљана Булатовић Медић потписује нову књигу о Сребреници у сребреничкој библиотеци 2016.

Љиљана Булатовић Медић потписује нову књигу о Сребреници у сребреничкој библиотеци 2016.

СРЕБРЕНИЦА НА БАРИКАДИ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Септембра, 1 – 4. 2016.

Ништа ме није могло спречити да почетком септембра ове године одем у Сребреницу на скуп подршке Референдуму ЗА  потврђивање 9. jануара као Државотворног празника Републике Српске (србске славе, православног верског празника Светог Стефана) и свечано отварање “победничке кампање“ у овогодишњим локалним изборима, како рече Младен Грујичић, свесрпски кандидат за начелника Општине Сребреница на свечаности у Дому културе, који одавно није био тако испуњен ведром атмосфером масовно присутних грађана Сребренице и Братунца, па и из оближњих општина Србије.

ПОВЕЗАНО:
*Љиљана Булатовић Медић: Мој поглед на Сребреницу (1) – СРЕБРЕНИЦА НА БАРИКАДИ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

***

„Додик мијења Закон о празницима“

Амбасадори, у саопштењу које је издала Делегација ЕУ, тврде да је Милорад Додик, предсједник Републике Српске обећао да ће у наредним данима Народној скупштини Републике Српске доставити приједлог измјена Закона о празницима Републике Српске, с циљем његовог усклађивања са Уставом БиХ.

Четвртак, 08.09.2016. |

„Очекују се иницијални кораци у овом правцу, уз напомену да само Уставни суд може утврдити да ли је његова одлука проведена“, тврде амбасадори.

dodik1
Додали су да су му амбасадори потврдили неопозиво опредјељење за Општи оквирни споразум за мир, према којем ентитети немају право на одцјепљење и нагласили да неће бити прекрајања карте БиХ.

„Амбасадори су још једном нагласили да у Дејтонском мировном споразуму јасно стоји да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће. Ниједан референдум то не може промијенити. Амбасадори су упознати да ће Уставни суд засједати 17. септембра о предметима у вези са референдумом, те су нагласили да се одлуке Суда морају поштовати“, истакнуто је у саопштењу.

Додик је након састанка са амбасадорима рекао да ће референдум о Дану Републике бити одржан, те да се не може одгађати, јер је у функцији провођења одлуке Уставног суда БиХ.

dodik2

 

ВУЧИЋ говорник НА КОНФЕРЕНЦИЈИ КЛИНТОНОВЕ ФОНДАЦИЈЕ

Београд — Премијер Србије Александар Вучић биће један од говорника на годишњој конференцији Клинтон фондације од 19. до 21. Септембра.

Извор: Танјуг, 26.08.2016

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Тема скупа, који се одржава само неколико дана пре прве дебате на којој ће Хилари Клинтон одмерити снаге са Доналдом Трампом, је „Партнерство за глобални напредак“, а организатори су Хиларин супруг Бил Клинтон и њихова ћерка Челзи.

Уз Вучића говориће и Ћамил Дураковић и  још тридесетак гостију из разних земаља, међу којима и премијер Италије Матео Ренци, председник Аргентине Маурисио Макри, директори глобалних корпорација.

vucic
Ове године, традиционални скуп Клинтон фондације је посебно значајан у светлу кандидатуре Хилари Клинтон за председника САД.

У позивном писму Клинтон је истакао да веома цени напоре премијера Вучића да унапреди мир и процес помирења на Балкану, а посебно посету Сребреници у јулу 2015.

 

Клинтон и Дураковић

Клинтон и Дураковић

На протеклим годишњим састанцима Фондације Клинтонових  учествовали су бројни свјетски политички и пословни лидери, међу којима и амерички предсједник Барак Обама, затим Бил Гејтс, Хилари  Клинтон и многи други.

„Била ми је част да будем с Вама прошле године у Сребреници и био сам дубоко дирнут Вашим говором….“, пише између осталог Бил Клинтон у личном писму којим позива начелника Дураковића да учествује на самиту.

Бил Клинтон ће  руководити дискусијом, која је најављена под насловом „Помирење и заједничко друштво“.

Клинтон: Да је Вучић дошао касније,  ово се не би догодило

Танјуг | 12. јул 2015.

klinton-1

Бивши амерички председник Бил Клинтон изјавио је у Загребу за хрватску телевизију РТЛ, поводом напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, да жали због тог инцидента, али да сматра да се то не би догодило да је Вучић дошао мало касније, након што је почела молитва или да је само ишао на комеморацију!

Он је додао како ипак мисли да је градоначелник Сребренице Ћамил Дураковић направио добар потез кад је позвао Вучића да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

„Чули сте шта је Дураковић рекао како је остао жив пре 20 године, а вршњаци које је знао су побијени, као и чланови његове породице. Ипак, преузео је на себе ризик позивања, а премијер Вучић на себе ризик доласка. И то је неки почетак, и то је јако важан“, навео је Клинтон, који је обележавању у Сребреници присуствовао као лични изасланик актуелног председника САД Барака Обаме.

Дураковић и Вучић на истом задатку

3.09.2016

Са овим истим Ћамилом Дураковићем, који би да Сребреницу издвоји из Републике Српске, председник српске владе Александар Вучић наступиће заједно на конвенцији Била Клинтона у септембру, а у подршци кандидату за председника САД Хилари Клинтон. Дакле, српски премијер каже да не подржава референдум у Српској који се тиче Дана Републике, а подржава Ћамила Дураковића са пет милиона евра, које је отео од српске сиротиње. И што је још горе, сврставањем на страну Била Клинтона и сребреничких муслимана он свесно подржава мит о “геноциду” и све друге лажи које су муслимански лидери пласирали током последњег рата у бившој Југославији и након тога. Србија под хитно мора да нађе одговор на овакву ирационалну политику свога умишљеног вође, јер у супротном убрзо ће се наћи у смртној опасности.

***

vu-u-srebНачелник сребреничке општине Ћамил Дураковић најављени референдум у РС види као део политичке игре која, сматра он, дестабилизује ситуацију у БиХ, али истовремено тврди да је политика коју спроводи власт РС опаснија од референдума.

Дураковић каже да не признаје комисију за спровођење референдума, тврди да Сребреница у том спровођењу неће бити на располагању Републици Српској, те поручује: „Они ће нешто морати да раде ван система, а како ће то урадити ја заиста не знам“.

РС је, како тумачи, искористила неко своје ванинституционално право те је преко српских политичких странака у Сребреници именовала ту комисију и то мимо Бошњака.

Власт у РС је због тога поново оптужио да је све то урадила насилнички, те да је од референдума опаснија политика коју води власт у РС.

У изјави за агенцију Анадолија, међутим, Дураковић каже да очекује да ће превладати разум.

Иначе, председника РС Милорада Додика сматра јединим одговорним за све проблеме у региону, додајући да се та његова политика одразила на Србију, на Хрватску, унутар Босне и Херцеговине.

Дураковић је поновио и да Сребреница не би требало да припада РС, те да Бошњаци, како тврди, никада неће прихватити чињеницу да ова општина територијално и уставно припада том ентитету.

Свестан је, међутим, да локалним референдумом није могуће издвојити ту општину из РС, што је недавно најављивао.

„У будућности то ће се решавати неким другим механизмима. Овај референдум је дошао као реакција на референдум (о Дану РС-а) и то је покренуо Садик Ахметовић, заступник у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ“, појаснио је.

Корени / Танјуг

Одбијен захтев за уступање бирачких спискова

Централна изборна комисија БиХ одбила је захтев Републичке комисије за провођење референдума о Дану Републике Српске за уступање бирачких спискова, оценивши га „неоснованим и недопуштеним“.

Против те одлуке гласали су чланови ЦИК Ирена Хаџиабдић, Новак Божичковић и Бранко Петрић, а „за“ су били Ахмет Шантић, Суад Арнаутовић, Стјепан Микић и Владо Рогић, пренела је РТРС.

***

Завршни коментар: Прегршт вести поводом референдума о признавању већ признатог празника Дана Републике Српске преплавиле су балканске медије.  Неки су мање или више обојени наводним страховима да се рат не деси, да се не деси велика хаварија… Министри и коментатори  из околних република гатају шта ће бити ако се деси референдум, има ли Додик подршку од Вучића и Николића, Чанак упозорава да је у Босни рат почео референдумом…

Усред ових збивања долази европски контролор Хан да преслиша најпре премијера, потом читаву Владу, најзад и  Парламент Србије… Већ су ми сасвим огадили  ту Скадарлију, то клањање и даривање, утркивање ко ће ниже да падне пред  европским богићима…

Медији се праве да не примећују пробуђени отпор народа српског, поводом референдума:  ако је референдум изражавање воље народа, народ Србије подржава све гласније и организованије српски народ Републике Српске да сачува своје достојанство. Милорад Додик добро носи ово време, а које су комбинације Београда – видеће се.

Што се мене лично тиче, а само лично и мислим: добро је за сада што не примећују нову политичку личност у старом амбијенту: у Сребреници! Данас, 9.септембра одржана је у Београду конференција подршке невладиних патриотских снага “за референдум“, али са нагласком  на значају локалних избора у Сребреници. Историјски значај има избор српског кандидата за начелника општине, 34.годишњег професора Младена Грујичића!

Тако се на крају враћам на почетак, до следећих догађаја, који се преплићу један преко другог.

Сада је један сат после поноћи.

Моја Звездара ме бодри тишином и мирисима звездарске шуме  да опстајем у нади да српство није утихнуло пред замирање, макар и дочекали да нас прегази ватикански вођа верски, по позиву Александра Вучића, вође српске администрације данас и донекле! Тишина у мени изазива енергију. Можда је тако и са остатком српског народа.

10.септембра 2016.

Љиљана Булатовић Медић

 

——————–

12.9.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »