АКТУЕЛНО

НОВА КЊИГА ЧАСЛАВА КУЗМАНОВИЋА: ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ 3 – ПОЧЕТАК ПОТПУНОГ РОПСТВА


caslav naslovna treca knjiga

Нова књига Часлава Кузмановића „ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ 3: Почетак потпуног ропства“ наставак је стручног реаговања на оно што се дешава у економској области у држави Србији, представља нам се као нешто добро за нас – медијски доводи народ у заблуду, а ствари су из угла овог стручњака сасвим другачије… Часлав Кузмановић је, пре ове сада, објавио две књиге о којима смо већ писали на СРБском ФБРепортеру:

ФБР ПРЕПОРУЧУЈЕ: Ове ДВЕ КЊИГЕ морате имати – СРПСКА и СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ
аутор Часлав Кузмановић

Поштовани читаоци СРБског ФБРепортера, имамо изузетну част и задовољство да вам представимо две нове књиге нашег аутора и поштованог сарадника за област економије господина Часлава Кузмановића:
1. Српска економија за почетнике: Време патогених експерата
2. Светска економија за почетнике: Планетарни финансијски цунами.

Читајући текстове на нашем, његовом или на другим сајтовима са којима има сарадњу, од Часлава Кузмановића сте могли научити основе економских збивања у Србији и свету као и сазнати оно о чему се „на сав глас ћути“….
Ове две књиге представљају избор текстова и анализа које је аутор записао у периоду од 2011. до 2013. године.
КЊИГЕ МОЖЕТЕ НАБАВИТИ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: КЛИКНИТЕ НА ЛИНК ЧУДНА КЊИЖАРА.

„Економиста и банкарски аналитичар Часлав М.Кузмановић употребио је своје теоријско знање и богато привредно искуство за анализе које би обичним људима објасниле суштину међународне и српске економске кризе, као и могућа решења. Кузмановић је редовни аналитичар Фонда стратешке културе у Москви, а чланке му објављују и десетине других сајтова и медија.

Часлав Кузмановић

Часлав Кузмановић

ПРЕДГОВОР економисте Часлава Оцића

за књигу ЕКОНОМИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ 3: ПОЧЕТАК ПОТПУНОГ РОПСТВА Часлава Кузмановића

 

Недавно је један наш истакнути хемичар отпочео своју беседу у САНУ тврдњом да је хемија још увек природна наука. Тема његовог излагања била је: О синтези. С обзиром на то да је и економсконаучна сцена преплављена разноврсном, шљаштећом и јефтином, (а понегде и крвавом) синтетиком и да је на делу постмодернистичка деконструкција и привредне праксе и економске мисли, умесно је запитати се: да ли је економска наука још увек друштвена наука. Ако није – шта је, односно да ли је још увек наука.

Mainstream economics се у последњих неколико деценија (да ли иреверзибилно или је ипак реч о реци понорници?) растаче у више праваца:
Једни траже „прибежиште у методу“: квантофренијском формализацијом (а без нових идеја) они су развили софистициране технике истраживања, да би на крају – форма прогутала садржај.
Други су се дали у агитацију и пропаганду: економскоидеолошка халабука разних експерата и „аналитичара“ (гебелсовским репетирањем) постаје све јача и у директној је пропорцији с растућом производњом привида и (контролиса-ног?) хаоса који малтене поприма предапокалиптичке размере.
Трећи зарађују лепе паре бавећи се геномиком ума: у јату разноврсних техника убеђивања, у највеће висине винула се та птица ругалица: користећи маштовито различите psy op технике она се буквално подсмева – и то врло успешно – елементарном људском разуму.

А сви ти токови уливају се у општи океан релативизма и бесмисла.

Песник Елиот се својевремено питао: где је мудрост? И одговарао: изгубљена у знању! Где је знање? Изгубљено у информацији! Данас бисмо на трагу Елиота могли да се запитамо: а где је информација и одговоримо: изгубљена у спино-вању!
Има ли пилота у авиону? Или само дронови лете? У Европи и у свету – да, има; просто куљају свеже антикризне економске идеје… Да ли ће оне бити успешан одговор на изазове опште кризе – показаће време… Код нас ситуација није баш охрабрујућа: Једни воде идеолошке ратове у „коначном обрачуну с њима“; то је већ постала, у нашим условима иначе ретка, појава дугог трајања, која у феноменолошкој равни доприноси општој лошој бесконачности. Други се труде да науче трикове продаје робе (а све је постало роба укључујући и отаџбину) и тако буду trendy (и fancy).

Малобројни – док ђаво куца на врата – раде. Међу ретке који овде и сада спасавају част еснафа економсконаучног спада и Часлав Кузмановић.
У његовим текстовима вратили су се кући и информација и знање и Мудрост. Зато читајте Часлава Кузмановића, јер он је прочитао све опсенаре. Али му не пада на памет да се с њима обрачунава… Његов циљ је узвишенији и једини науци примерен: Он трага за Истином.

Економиста Часлав Оцић фото: prelistavanje.rs

Економиста Часлав Оцић
фото: prelistavanje.rs

***

ЧАСЛАВ КУЗМАНОВИЋ: Чему оваква књига

Сведоци смо уништавања националних држава, традиционалних култура и цивилизација путем контролисаног хаоса као средства геополитичког рата.
Начини су бројни. Од одбацивања „терета“ постојећих друштвених вредности и њихове замене другим па до губитка контроле над привредом и њеним коначним уништењем.

Теорија „контролисаног хаоса“ се заснива на промени колективне свести, погледа на свет и духовних сфера излагањем појединаца савременим средствима манипулације. Циљ је да се уништи култура солидарности и замени култом новца. У таквим условима способност народа да пружи отпор кроз самоорганизовање је битно смањена.

Смањење броја становништва и наметање контроле путем транснационалних корпорација, криминалних организација, наднационалних организација и институција у крајњем доводе до прерасподеле богатства од слабих ка јаким државама. То се постиже хватањем националне државе у замку дугова, приватизације и куповине домаћих сировинских извора.

Главни симптоми губитка суверенитета укључују и немогућност да се сагледа и протумачи таква ситуација, утврди свој идентитет и поседује способност да се спроведу одлучне узвратне мере.

Због свега наведеног, назвати правим именом ствари и догађаје најновије економске и друштвене збиље у Србији, повратити поверење у реч, прва је сврха ове књиге.
Тим пре што смо сведоци стварања новог (старог) поретка – ропства. Смишљено се ради на неутралисању развојних способности Србије; блокирању повратних реакција; уништавању друштвених веза; смањењу способности ути-цаја на догађаје.

Ропство подразумева смањење способности за наставак развоја. То се постиже уништавањем домаће науке и образовног напретка, промовисањем деиндустријализације кроз приватизацију, стечај и уништавање професионалног образовања, уклањањем контроле капитала и стварањем кредитне зависности од међународних финасијских система. То јесте тема ове књиге.

У мору свакодневних информација које нас обавештавају о томе ко, шта, како, где и када најчешће не добијамо или не препознајемо ону најважнију — зашто.

Књига је намењена читаоцу било које професионалне оријентације чија радозналост захтева целовите одговоре.
Навести читаоца да размисли пре него што буде касно да се било шта мења на боље — одговор је на питање, чему ова књига.

***

Књигу као издавач потписује EVEREST MEDIA d.o.o. – www.everest.rs и можете је набавити преко издавачке куће на контакт e-mail: znaksagite@yahoo.com, уредник књиге је Зоран Стефановић.

Наводимо и неке наслове из садржаја нове књиге: Лажне владине мере за спас Србије: почетак потпуног Ропства, Давно издиктирано, Српска државна предузећа на лондонском Рулету?, Темељне слободе Евроуније — прећутана поглавља за Србе, ЕУфорија, сламарице и исток: одакле новац за индустрију Србије? Три оброка: српски сељак у еу–ропству, Да ли ће странци куповати земљу у Србији?, Мајмунска посла и економске слободе, Приближавање Србије ЕУ доноси преузимање имовине предузећа, државних банака и грађана, Банка нас намерно заробљава, Стварност дужничке Србије, Коме топуз лежи у закону, Да ти заменим мозак, Ластиш уместо каиша, Боље судски рат него пакт са лихварима, Србија међу банкама — и лудим и збуњеним, Ако лаже коза, не лаже ратни калкулатор, Ситна боранија као економски мотор (у молитвама владе Србије), ММФ опет коленчи Србију, Српска привреда и грађани — таоци банкократије, Ултиматум…

————

5.9.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »