АКТУЕЛНО

Еколошка бомба надомак Београда: Држава затвара очи – Нема ко да брине о складиштењу нуклеарног отпада


Држава затвара очи: Нема ко да брине о складиштењу нуклеарног отпада

Држава затвара очи: Нема ко да брине о складиштењу нуклеарног отпада

Србија није збринула радиоактивни отпад из још из Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, односно из 60-их година прошлог века до данас, упозорава у изјави за „Вести“ лидер Зелених Србије и републички посланик Иван Карић, истичући да тај отпад представља сталну опасност, не само због могућих хаварија, већ и нових геополитичких дешавања и потенцијалних терористичких аката, али и све чешћих временских катастрофа.

Зато, каже, оваква еколошка бомба лебди над двомилионским Београдом, а прети и шире.

– Медицински радиоактивни отпад из здравствених установа, скенери, рендгени, стари громобрани, па и разни материјали из других научноистраживачких институција који се складиште у Винчи представљају опасност јер нам генерално институције нису на завидном нивоу заштите, па би држава морала да финансира те установе како не би дошло до инцидената који би утицали на здравље нације – каже Карић коментаришући написе о јавашлуку у овој области.

Он је потврдио медијске приче о угрожености контроле нуклеарног отпада сладиштеног у Нуклеарном институту Винча, као и чињеницу да Србија нема ниједног инспектора за нуклеарну сигурност.

Такође и да предузеће Нуклеарни објекти Србије, које се брине о отпаду, већ пет година уназад има в. д. директоре. Наш саговорник истиче да се држава, нажалост, као и у случају мајске поплавне катастрофе пре две године, бави последицама, а не узроцима и да таква ситуација у земљи траје годинама уназад.

– Иде се оном, неће се то нама десити, а када се догоди, последице су и три пута веће од оних које бисмо имали да се реаговало превентивно – објашњава Карић.

Чињеницу да се о новом хангару за складиштење отпада само прича скоро 10 година, Карић карактерише као питање свести, а не власти јер, како каже, власти су се мењале, а ситуација остала иста.

В. д. директора НОС-а Далибор Арбутина, уз опаску да је стари хангар безбедан, открива да је изграђен нови, па се, како је најавио за „Вести“, у пребацивање радиоактивног отпада креће се већ ове године.

– Радимо сада оно што више од 40 година уназад није рађено, а у сарадњи са Европском комисијом и Међународном организацијом за атомску енергију – појашњава Арбутина највише стандарде према којима се складишти радиоактивни отпад.

Он је нагласио да неколико десетина мерења радиоактивности која спроводе константно најстручнији тимови показују да је ситуација у Србији на овом плану потпуно безбедна.

Из стручног угла, др Наташа Лазаревић, руководилац Сектора за радијациону и сигурносну заштиту животне средине, демантује било какве проблеме у мерењу радијације.

– Имамо два система, један за рану најаву, односно праћење вредности за целу Србију и други локални на самој територији Винче. Врши се стално мерење и ако би дошло до повећања радиоактивности не само код нас, већ и у суседним земљама попут Бугарске и Мађарске, аларм би прорадио. У скорије време није регистрован ниједан акцидент ни код нас ни у окружењу – каже Наташа Лазаревић.

Нови хангар за отпад

– Вршимо стално провере које показују да је све сигурно и безбедно. Нико у НОС-у не спори да је хангар за складиштење стар, али да је довољно безбедан говори и то што је Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења дозволила да у њему буде отпад. Брза селидба тог радиоактивног материјала у нови хангар додатно ће осигурати безбедност – објаснила је Наташа Лазаревић.

Нема повећаног зрачења

У Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења уверавају нас да је ситуација безбедна и под контролом.
– Да има било каквог разлога, ми бисмо алармирали јавност и у овом и у другим доменима. Није се десило ништа забрињавајуће у дужем периоду уназад, а гама зрачење које меримо је у границама. Агенција је транспарентна у погледу информација и свако може да уђе на наш сајт и да прочита податке о томе – кажу у овој Агенцији.

Увести и контролу границе

– Зелени Србије се залажу да држава на границама земље добро провери радиоактивност свега што улази на нашу територију, попут мермера, гранита, али и разних материјала за ентеријере и екстеријере – открива Иван Карић.
Он подсећа на чињеницу да је већи део нуклеарног отпада из Винче транспортован 2010. у Русију.
– То је био добар потез јер су лопови могли да украду неке радиоактивне материјале. То не би имало последице као оне када дође до хаварије нуклеарне електране, али свакако да би могло да нанесе штету – каже он.

 

Извор: ВЕСТИ

———————

28.8.2016. за ФБР приредила Биљана Диковић