АКТУЕЛНО

Тајне депеше САД: Како су Туђман и Милошевић делили Босну


Потписници Дејтона: Милошевић, Изетбеговић и Туђман

Потписници Дејтона: Милошевић, Изетбеговић и Туђман

Први председник Хрватске Фрањо Туђман је почетком 1992. покушао да убеди САД да је у њиховом интересу да Срби и Хрвати поделе БиХ и потврдио да је о томе разговарао не само са председником СРЈ и Србије Слободаном Милошевићем, већ и са лидерима Срба у БиХ који Хрватима нуде договор.

То је наведено у депеши из фебруара 1992. која је из Амбасаде САД у Београду упућена у Стејт департмент, а декласификована је прошлог месеца, пренеле су бањалучке „Независне новине“.

Како је истакнуто, Туђман је покушао да докаже да ће муслимани довести пола милиона Турака, те да ће се преко Санџака и Космета повезати са Турском. Узимајући у обзир „високи наталитет муслимана“, наводи се даље, муслиманска држава у Европи не би била у интересу ни Америке ни Европе.

У депеши је истакнуто да је тадашњи амерички амбасадор Ворен Цимерман био шокиран овим тврдњама, уз напомену да је интерес за поделу БиХ у Туђману вероватно побудио Слободан Милошевић током разговора у Бриселу.
БИХ створиле колонијалне силе

Наведено је да је Цимерман упитао Туђмана како је могуће да са Србима ратује у Хрватској, а да истовремено с њима преговара у БиХ, Туђман је, како се тврди у депеши, одговорио да је БиХ вештачка држава створена вољом колонијалних сила, а да је Хрватска стара држава која се простирала до Земуна, те да је неопходно да у интересу мира Срби и Хрвати постигну договор у БиХ, с тим да би муслиманима била препуштена територија Сарајева с околином.

Истиче се такође да је телефонски разговор са Туђманом иницирао Цимерман како би га похвалио јер је пристао да одблокира касарне ЈНА у Хрватској и да му објасни зашто САД не могу да признају Хрватску, али да је Туђман веома брзо разговор скренуо на БиХ и његове планове о подели.

– Било нам је јасно да Туђман једноставно не може да схвати да муслимани имају било какво право да одлучују о судбини БиХ. Потпуно је одбацио амбасадорово мишљење да је (Алија) Изетбеговић разумна особа која жели компромис – наводи се даље у депеши.

– Туђман је за Изетбеговића рекао да је турски човек који жели да створи велику Босну. Рекао је да ако ми то дозволимо, Хрвати препуштени судбини у терористичкој кампањи не би поштедели ни Загреб – пише у депеши.

Фаза кошмара: Туђман заступао српску опозицију

Разговор је даље, како је наведено, из фазе бизарног прешао у фазу кошмара када је Туђман почео да заступа српску позицију, тврдећи да је за мир потребно решити положај два милиона Срба западно од Дрине, те да се тензије једино могу трајно решити цртањем нових граница.

– Ако ви и Милошевић поделите БиХ, биће рата. Шта очекујете да ће тада муслимани урадити – рекао је амерички амбасадор и напомено у депеши да је Туђман својим аргументима практично потирао хрватску политику према Србима у властитој земљи.

На даље инсистирање Туђмана да је подела БиХ једино решење које ће муслимани морати прихватити ако Срби и Хрвати истрају, Цимерман је разговор скренуо на Србију, истакавши да Запад мора показати Милошевићу да отимање БиХ није одговор. Онда је, како је истакнуто, отворено критиковао немачку политику према БиХ.

– Немачка је у великој мери одговорна за овај проблем јер је натерала Изетбеговића да мора да бира између независности и прикључења мини-Југославији којом би доминирали Срби. Његова одлука да иде на независност је разумљива, али је изазвала очекиван српски одговор. Изетбеговића треба подржати да изађе из овог проблема и зато је позиција САД да морају опстати постојеће границе – наведено је у депеши.

Амбасадор је онда позвао Туђмана да се не придружује Милошевићу у замци редефинисања граница, а Туђман је Цимермана упозорио да САД треба да пазе на политику Немачке према муслиманима.

Амбасадор је, како се наводи, приводећи разговор крају, упозорио Туђмана да ће изгубити америчку подршку ако настави са својом политиком.

САД неће признати српску републику у БиХ

У уводном делу разговора Цимерман је објаснио да Америка не може признати Хрватску из два разлога. Прво зато што је у Југославији ратно стање, а друго зато што непризнавањем Хрватске САД задржавају одређени кредибилитет и могућност да утичу на Београд.

САД никад неће признати српску републику у БиХ која би настала као резултат србијанске агресије на ту земљу, рекао је Ворен Цимерман, амерички амбасадор у Београду у телефонском разговору с Туђманом из фебруара 1992.

– Српске активности у стварању српске републике у БиХ видимо као агресију коју нити хоћемо нити можемо признати и прихватити. Нећемо прихватити ни хрватску агресију као успостављање равнотеже према српским акцијама. Како очекујете од нас да се супротставимо српским намерама да мењају границе у Хрватској, а да истовремено подржимо исте такве ваше активности у БиХ – рекао је Цимерман.

———————

23.8.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. @Jergic
    Ако сам разумео, текст говори о разговору Цимермана и Туђмана, те се не види веза са Милошевићем? Зашто га онда спомињете?

    Свиђа ми се

  2. Sve ovo sto se ovde govori o tudjmanovim predlozima o pdeli BiH. Moguca je posledica sto politicari bivse SFRJ nisu dovoljno sagledavali geo-stratesku ulogu koja im pripada, posle pada Berlinskog zida.. Da jesu, ne bi pravili kontraverzne predloge i greske. Pitanje je i sta bi bilo da se Milosevic nije pogresno opredelio protiv tadasnje vlasti u Rusiji, tj. protiv Jelcina, koji je tada imao punu podrsku Zapada..

    Свиђа ми се