АКТУЕЛНО

Нови Зеланд предаје „команду“ Русији у процедури избора генералног секретара УН, шанса за Јеремића?


Након другог круга гласања, Јеремић је освојио друго место: Кандидати за новог Генералног секретара УН

Након другог круга гласања, Јеремић је освојио друго место: Кандидати за новог Генералног секретара УН

„Нови Зеланд ће, због сукоба интереса, током свог председавања СБ УН у септембру, поверити Русији процедуру избора генералног секретара УН“, изјавио је стални представник Новог Зеланда у УН Џерард ван Бохемен.

Један од кандидата за место генералног секретара УН је и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк, која је сада администратор Развојног програма УН.

– Нови Зеланд је донео овакву одлуку како би избегао сукоб интереса, будући да ми имамо свог кандидата – пренео је „НЗ Хералд“ Бохеменову изјаву.

Лист наводи да одлука да се изборни поступак повери Русији има везе са чињеницом да ће та земља следећа председавати Савету безбедности у октобру.

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је 20. јула за Тасс да ће име новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. јануара 2017. године, вероватно бити познато у октобру, током руског председавања Савету безбедности.

До сада су амбасадори Савета безбедности УН одржали два круга гласања о новом генералном секретару УН, опредељујући се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши председавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф дипломатије.

Након другог круга, Јеремић је освојио друго место са осам позитивних гласова, четири негативна и три уздржана. Бивши португалски премијер Антонио Гутереш био је први са 11 позитивних гласова, два негативна и два уздржана.

Новозланђанка Хелен Кларк била је на шестом месту, са шест позитивних, осам негативних и једним уздржаним гласом. У складу са Повељом УН, генералног секретара именује Генерална скупштина према препоруци Савета безбедности.

————

20.8.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић