НАУКА И КУЛТУРА

Никад нисам рекао студенту да не разуме… Професор и пре свега велики Човек, др Стојан Раденовић


Какав Човек! Са великим Ч! Како раније нисмо чули за њега?! Нисмо, јер су на насловним странама Стоје и Цеце, убиства и лажљиви политичари, а он је „само“ најцитиранији српски математичар на свету Стојан Раденовић, професор Машинског факултета у пензији.

Вести, 18.8.2016.

Никад није рекао студенту да не разуме: проф. др Стојан Раденовић

Захваљујући његовим радовима објављеним у светским стручним часописима, Београдски универзитет се према последњој Шангајској листи нашао међу 300 најбољих светских универзитета.

До пре неколико година министар просвете био би пресрећан да смо ушли и међу првих 500!

А како тај скромни човек размишља? Да ли истиче свој интелект и заслуге за позицију српске науке? Да ли разапиње лажне докторанте, а ко би имао више права од њега који се прошле године нашао на листи „Најутицајнијих научних умова на свету“. Чак на 70. месту међу математичарима?

Одмахује руком и констатује да људи свуда преписују.

„То није ништа, ти људи који то раде, они нису истраживачи – као што је рекао Матија Бећковић – некима је потребна академија, а неко је потребан Академији“.

За скок на Шангајској листи БУ не преписује себи, већ каже да је то признање свим његовим колегама, али и ђацима. Нарочито истиче ентузијасте који раде у неком малом месту, „можда код Лебана у некој школи која нема мокри чвор, где су им предавали професори ентузијасти“.

„Никад нисам рекао студенту да не разуме, ја могу да му кажем да не зна, ако му кажем да не разуме ја сам културно несавршен… Степен разумевања је тешко мерити“, размишља професор.

Питају га ових дана да ли је нешто добио, мислећи, наравно на новац. А он одговара да има своју пензијицу, а да га ректор Универзитета и не познаје.

– Вучко ми скинуо 10 одсто, платим комуналије, дам нешто унукама, и то је то – прича без осуде, са позитивношћу човека који зна колико је свет несавршен.

Зато му служи математика којом се и у пензији свакодневно, у свом скромном стану у сутерену једне београдске зграде, посвећује сатима.

Без сукоба нема опстанка

Од краљице међу наукама професор тражи одговор зашто је човечанство овакво агресивно.

– Математичка правилност показује, нажалост, да нема опстанка човечанства без сталних конфликата. Конфликт је један од основних постулата опстанка. Нажалост, већина тих конфликата кроз историју је била крвава, али тако мора да буде. Не може човечанство да се поправи, јер би онда пропало. Само мањина појединаца може да буде боља.

***

Видео снимак: гостовање професора Раденовића на ТВ Н1

__________

Повезани текстови:

Професор Стојан Раденовић, једини Србин на листи најутицајнијих умова света. Већа ми је радост да научим једно дете него сва признања и новац

ХВАЛА ПРОФЕСОРЕ Због овог човека Београдски универзитет је међу СВЕТСКОМ ЕЛИТОМ

 

 

1 reply »