Каплан Буровић

„ЗЛАТНИ ЛИК ЊЕГОША“ – 140. дело академика, проф. др Каплана Буровића


 korice

  

140-то ДЈЕЛО АКАДЕМИКА БУРОВИЋА

– Поводом издања књиге ЗЛАТНИ ЛИК ЊЕГОША –

Ових дана изашло је из штампе 140-то дјело академика, проф. др Каплана Буровића, које носи наслов ЗЛАТНИ ЛИК ЊЕГОША, па и на предњој корици има управо фотографију медаље ЗЛАТНИ ЛИК ПЕТРА ИИ ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША, којом га ове године одликовала Српска Православна Црква, својеручно митрополит, др Амфилохије Радовић. На задњој корици представљена је Повеља «Александар Невски », која му је прошле године стигла из Москве, личним потписом козачког атамана, пук. Војислава Видаковића.

Ово издање Академика Буровића посвећено је књижевнику и Српском витезу Ђуру Б. Милекићу са мотивацијом: « у знак најдубље захвалности за све што је учинио за мене у овој бесомучној борби за тријумф истине над криминалним, безобразним и монструозним интригама и лажима ».

Књизи претходи предговор од Алексе Музака, за којим следе уобичајена поглавља сличних зборника Академика Буровића.

У поглављу КЊИГЕ налазе се рецензије за књиге Радована Милића, Весне Никчевић, Силване Перић и Горана Стевановића, као и осврт на поему ЧЕ ГЕВАРА песника Душана Нонковића.

Поглавље ИСТОРИЈА доноси нам студије УТИЦАЈ ЊЕГОША НА АЛБАНСКУ КЊИЖЕВНОСТ и О СРПСКОЈ ПОЈАВИ НА БАЛКАНУ.

Поглавље КРИТИКА доноси нам предговор за роман УКРОТИТЕЉ КОЊА грчког књижевника Петрос Ханџис.

У поглављу ЧЛАНЦИ има више дописа, међу којима се истичу НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ И ЕВРОПСКИ САВЕТ, затим АНДРИЋ ЈЕ ЗАСЛУЖИО НОБЕЛОВУ НАГРАДУ БЕЗ НАВОДНИКА.

Слиједе поглавља МАРГИНАЛИЈЕ (Гдје је, мислимо, најважнија она о Јовану Деретићу) и МИКРОЛОГИЈЕ, затим два портрета: његовог пријатеља Ђура Милекића и књижевника Радмила Ристића.

У овом издању Академик прештампава многе коменте о њему, објављене на сајтовима УЛЦИЊ-ПРОФ-ДР-КАПЛАН-БУРОВИЋ, ВЕСЕЉЕНСКА ТВ, ГЛАС ДИЈАСПОРЕ, СРПСКА ДИЈАСПОРА, ИСКРА, СРБски ФБРепортер, VISIT-ULCINј, КОРЕНИ, EKONOMIJA.ac.me, IN4S.net, ARBERIAONLINE и КУРИР.

Слиједе писма која је писао Академик другима, а и други њему, затим и електронске поруке.

Књига се затвара APPENDIX-ом, гдје имамо дописе Суада Сулејманагића, пјесму Радмила Ристића СУНЦЕ НАД КУБОМ, фотокопију грамате одликовања од СПЦ, као и ЗАХВАЛНОСТ Академика на честитањима, која су му стигла у вези одликовања.

Као што видите, књига обилује разноврсним материјалом који привлачи пажњу читалаца и служи нам да се, вођени стручним пером аутора, упознамо са многим проблемима до сада непознатим, или и до сада погрешно тумаченим. Као и у претходним издањима његових зборника, Академик Буровић нам представља своје енциклопедијско познавање проблема које третира, а и смјело изношење истине, коју могуће да и други знају, али немају његову храброст нити његову смјелост да је представе свијету.

Пошто његове књиге на продају не примају ни књижаре „демократске“ Швајцарске, а камоли његове домовине гдје га још увијек држе у црним листама, можете их потражити преко његове емајл-адресе: kaplan_bu@hotmail.com

 

Лоро Ловренац

1 reply »

  1. Svaka čast eruditi Kaplanu Buroviću u iskrenoj borbu za istinu i pravdu, čega je sve manje u ovom posrnulom svetu. Najiskrenije čestitke, sa željom da istraje u toj neravnopravnoj borbi, da mu svet prizna i uruči zaslužena priznanja. Radmilo Ristić, profesor

    Свиђа ми се