АКТУЕЛНО

Италијани траже стечај за Застава камионе


zastava-kamioni_660x330

Рочиште на коме је требало да се донесе одлука о отварању стечаја у фабрици Застава камиони није одржано јер се представници те фирме нису појавили у Привредном суду у Крагујевцу са образложењем да нису уредно позвани, па је судија Татјана Тодоровић следеће заказала за 2. октобар.

Предлог за увођење стечаја поднела је суду италијанска фирма Брембо из Бергама којој Камиони дугују 113.963 евра, а уз то потражују да им се исплате трошкови поступка од 384.000 динара, пишу Крагујевачке новине.

Према наводима тог листа, у свом предлогу заступник италијанског предузећа наводи да је испуњен услов за отварање стечаја због неспособности плаћања, јер је рачун Камиона у непрекидној блокади 528 дана за износ дуга од око 817 милиона динара.

Заступници италијанске фирме поднели су доказ да је крагујевачко предузеће дужно да им плати дуг по пресуди овдашњег Привредног суда још из 2006. године, која је постала правоснажна и извршна.

Међутим, изменама и допунама Закона о приватизацији Застава камиони су постали предузеће од стратешког значаја, па од фирме са таквим статусом није могло да се врши принудно наплаћивање дуга.

Промена статуса Камиона настаје 30. децембра прошле године када је ова фирма, као и други делови Групе Застава возила скинута са листе предузећа од стратешког значаја и одређено да оде у стечај. Самим тим укинута јој је заштита од поверилаца, па се чекало ко ће први од њих „повући ногу“ и поднети предлог за отварање стечајног поступка, пишу Крагујевачке новине.

Према подацима Крагујевачких новина, за разлику од комерцијалних поверилаца и државе, забрана принудне наплате дуговања није постојала за плате радницима. Тако је прошле године стотине бивших радника тужило предузеће за заостале плате, па су по пресудама приватни извршитељи почели да продају машине и хале овог некада великог произвођача лаких теретних возила.

То је означило крај нада у опстанак овог предузећа и најаву расплета у виду стечаја, јер је прошле јесени држава понудила последњи у низу социјалних програма, када је предузеће од преостала 72 спало на само шест радника.

—————–

19.8.2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић