АКТУЕЛНО

ЛОНДОН: Проф. др Србољуб Живановић – РЕАГОВАЊЕ на изјаву патријарха Иринеја о ОЛУЈИ


Srboljub Zivanovic

Њ.Светост патријарх српски Иринеј је у својој проповеди испред цркве Св. Апостола Ћирила и Методија у Бусију код Београда, на централној манифестацији поводом сећања на прогон Срба из Хрватске приликом акције „Олуја“, навео да је Хрватска била једина земља у свету која је имала логор за истребљење мале деце, у коме је страдало преко 21.000 малишана. То није сасвим тачно.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила да је страдало само у хрватским јасеновачким логорима 110.000 деце испод 14 година старости, а нису страдала само српска деца, већ и Јевреји и Роми. Бројка од 21.000 страдале деце односи се само на децу са Козаре коју је пописао Драгоје Лукић, који је томе попису посветио свој живот. Међународна комисија за истину о Јасеновцу жели да укаже г. Иринеју на чињеницу да прогон православних Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини није почео у НДХ-а и Јасеновцу, већ вековима раније у организацији Римокатоличке „цркве“. Тај прогон је био застрашујући пред почетак и у току Првог светског рата, па стављен је у НДХ-а и достигао врхунац у акцијама „Бљесак“ и „Олуја“ и другим. За време комунистичке диктатуре у Југославији насилно је пресељавано српско становништво из Хрватске и Босне и Херцеговине са циљем да се генетски и економски ослаби српски живаљ у крајевима који се граниче са Хрватима.

Геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима који су починили Хрвати током Другог светског рата и после, који се наставио у акцији „Олуја“ и који даље траје у садашњој Републици Хрватској је страшно зло које не може никако да опрашта СПЦ ни њен патријарх, већ само кајање римокатоличких злочинаца, после молитви Господу за опроштај грехова.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу била је приморана да реагује на говор патријарха СПЦ у Бусињу и да укаже на чињенице ради поштовања истине о страдању Срба, Јевреја и Рома од стране римокатолика Хрвата.

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

—————–

10.8.2016. Извор: Биљана Живковић, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

9 replies »

 1. Када погледамо, ко су све чланови Међународне комисије за истину о Јасеновцу, очигледно је да Комисија заслужује поштовање и да се ставови Комисије МОРАЈУ узимати у обзир приликом разматрања геноцида спроведеног у Јасеновцу и Ндехазији. Чини се, да би сарадња између Комисије и господина Ђоговића и његових иницијатива морала да се оствари.

  Свиђа ми се

 2. Према Википедији:
  Председник комисије је професор лондонског универзитета, антрополог др Србољуб Живановић, а његов замјеник је Џорџ Богданић. Први координатор комисије је био покојни др Милан Булајић, а нови је Саша Аћић.
  Стални чланови ове комисије су:
  др Мајкл Беренбаум (Michael Berenbaum), (Музеј холокауста у Вашингтону), Лос Анђелес, САД
  проф. др Бернард Клајн (Bernard Klein of CUNY’s Kingsborough College History Department), Њујорк, САД
  проф. Волтер Робертс (Walter R. Roberts), Вашингтон, САД
  др Јелена Гускова (Yelena Guskova), (Директор Центра за балканске кризе у Институту за словенске студије при Академији наука Русије), Москва, Русија
  проф. др Србољуб Живановић, (Ph.D. Prof. anthropologist Srboljub Zivanovic director of the European Institute for Ancient Slavic Studies and fellow of the Royal Anthropological Institute), Лондон, Велика Британија
  Џорџ Богданић (George Bogdanich), САД
  проф. Ијан Ханкок (Ph.D. Ian Hancock director of the Program of Romani Studies and the Romani Archives and Documentation Center at The University of Texas at Austin), Међународна организација Рома
  Ефраим Зуроф (Efraim Zuroff director of the Simon Wiesenthal Center office in Jerusalem), Јерусалим, Израел
  Марко Аурелио Ривели (Marco Aurelio Rivelli), Милано, Италија
  Ванита Синг (Vanita Singh), Индија
  проф. Алексис Труде (Alexis Troude professor of History/Geography in Paris, specialized for region of ex Yugoslavia), Париз, Француска
  проф. др Рајко Долочек, Чешка Република
  др Милан Булајић, (Director of the Genocide Museum), Фонд за истраживање геноцида, Београд, Република Србија
  др Ванда Шиндли (Wanda Schindley), Далас, САД
  Екатарина А. Самојлова (Ekatarina A. Samoylova), Руска Федерација
  Јевгениј Васиљевич Черносвитов (Eugenij Vasilevic Chernosvitov), Руска Федерација
  Тим Фентон (Tim Fenton), Лондон, Велика Британија
  Џон Питер Махер (John Peter Maher)
  Џаред Израел (Jared Israel)
  Драгољуб Ацковић, Република Србија
  Вилијам Дорић (William Dorich), САД
  Ана Филимонова, Руска Федерација
  Владимир Умељић, Њемачка
  Саша Аћић, Република Српска

  Свиђа ми се

 3. Требали би му, Иринеју понудити да скине одежду јер није је дорастао а
  ако неће онда је счерупати са њега и шутнути га ногом у дупе и да се не
  заустави пре Ватикана! И нека нам се не враћа !

  Свиђа ми се

 4. На место србског патријарха постављен је од стране глобалиста такав човек који не преза ни од чега па ни да знатно умањује број мученика које су помлатили маљевима и преклали ножевима усташки злочинци уз благослов римске „цркве“.Тај се не стиди да и папу свејеретика назове братом у Христу за којега каже да га је Дух Свети помазао за римског понтифакса и да изјави да је екумениста што је другим речима,свејеретик а јеретика по првом и другом саветовању да одбаци јерес и да се покајно врати у крило Једне Свете и Апостолске Црве, ако не послуша Цркву да се има сматрати као незнабожац,наређује Апостол Павле!Такав човек стоји на трону Светзог Саве на сремоту целог србског рода а поготово епископа и свештенства који су дужни да испитују да ли неко од епископа ПРАВИЛНО управља речју истине Божије или је квари!?Господ је казао да ће крај света бити близу кад видимо да је „мрзост опушћења на месту светом“…значи ту смо,близу краје јер и у Руској П.Ц.није ништа боље стање и тамо су јеретици у врху цркве8патријарх Кирил,Алфејев и многи епископи) обучени у овчије руно да преваре многе.Једино светло у тунелу су два три епископа у целом православном свету који нису издали веру у Христа а то су наш епископ Рашкопризренски у егзилу Артемије руски епископ Лонгин и грчки Серафим Пирејски….Докле је трулеж дошла у СПЦ говори и то да су избачена четири монаха из Хиландара који су изјавили да неће помињати јеретике Иринеја и Вароломеја који су на Криту потписали срамну издају православља и светосавља!

  Свиђа ми се