АКТУЕЛНО

Биљана Ђоровић: Проф. др Мишел Чосудовски – Терористички напади у Бриселу, Гладио Б


Проф.др Мишел Чосудовски

Проф.др Мишел Чосудовски

Ко стоји иза терористичких напада на бриселски аеродром Завентем и метро станицу Мелбек, изведених 22.марта 2016?

Због чега су медији, убрзо након напада, поставили видео снимке напада на московски аеродром Домодедово изведеног у јануару 2011, и напада на метро у Минску из априла 2011, представљајући их као снимке камера за надзор са бриселског аеродрома?

Да ли се ради о још једној фолс флег операцији у циљу успостављања Новог светског поретка?

Одговоре на ова и друга питања у вези са употребом фолс флег тероризма као водеће методологије за успостављање Новог светског поретка, потражили смо од проф. др Мишела Чосудовског (Michel Chossudovsky), директора Глобалних истраживања, чији веб сајт http://www.globalresearch.ca представља најпоузданији извор информација о дешавањима и токовима у Врлом новом свету.

* Професоре Чосудовски, прво питање које морамо да поставимо, трагајући за доказима који побијају званични наратив у вези са терористичким нападом на бриселски аеродром и станицу метроа (Maelbeek station), је да ли се ИСИС налази иза бриселског напада а затим ко се налази иза ИСИС-а.

Та питања су од највећег значаја. Због чега постављамо ова питања?

Зато што су од самог почетка, током прва два сата након овог догађаја, захуктали медији унисоно и без икаквих доказа, „информисали“ грађанство да ИСИС сноси одговорност за бриселски напад. Тврдње су „поткрепљене“ објавама на социјалним медијима, твитеру и другим, као у извештају самопрокламоване медијске агенције Амак (Amaq Agency) која наводно заступа ИСИС. Објава је сместа била цитирана у Ројтерсу као „аутритативни извештај“.

И, када су у новинским извештајима успоставили наратив по коме ИСИС стоји иза напада,  они су пропустили да признају оно што је веома добро документовано – да је ИСИС веома подржан од запаног војног савеза – што ћете пронаћи чак и у војним документима САД, али и веома одређено – Турске и Саудијске Арабије који показују да се ове земље налазе иза ИСИС-а. Али, нико није оптужио Турску и Саудијску Арабију да су спонзорисали бриселски напад.

И то је прва ствар од значаја за анализу овог догађаја. Ради се о забрањеној истини да су ови напади изведени у име државно спонзорисаног тероризма. Уколико Западне владе тврде да је за напад одговоран ИСИС – оне неизбежно признају да су  оне одговорне – зато што су систематски подржале ИСИС у Сирији и Ираку, што је веома добро документовано.

* Следеће питање које морамо да поставимо је – ко се налази иза ових плаћених убица?

Тако је. Уколико одговорност за нападе изводимо на основу тврдњи изнесених на социјалним медијима и твитер налозима, морамо се запитати: Ко контролише ове социјалне медије и твитер налоге?

А ми имамо бројне доказе да их контролишу западна полиција и безбедносне службе:

Три-четири месеца пре ових трагичних догађаја документовано је да британска влада – Одељење за рад и пензије поседује ИП адресе сајтова ИСИС-а и да их је продала Саудијској Арабији – саудијском Телекому и Мобилној телекомуникационој компанији са седиштем у Саудијској Арабији. И када се на социјалним мрежама појави неко обавештење – они могу да блокирају те ИП адресе и ухапсе људе који издају обавештења, али то не раде.

Оно што хоћу да кажем је следеће: ИСИС је инструмент обавештајних служби Запада и они то не желе и не могу да признају већ непрекидно лажу да је ИСИС тај који води рат против земаља Запада.  ИСИС је инструмент употребљен како би се напале земље, уништила инфраструктура и извршили други планирани задаци, док нам, истовремено, владе западних земаља орвелијанским двоструким говором,  испирају мозак папагајским понављањем о ИСИС-у као претњи западној цивилизацији. Заправо, западна цивилизација представља претњу себи самој зато што креира терористичке групе које спроводе терористичке нападе што се после користи за имплементацију процедура ванредног стања и непрекидне узбуне.

* Представите нам молим вас, неколико докумената који потврђују закључак да је ИСИС инструмент обавештајних служби Запада.

Израелски обавештајни извори (ДЕБКА) у извештају 2011. године потврдили су улогу НАТО-а из његовог седишта у Бриселу и врховне команде Турске у обуци и регрутовању терориста. Ево њиховог извештаја од 14.августа 2011: „Седиште НАТО-а у Бриселу и турска врховна команда су у међувремену израдили планове за свој први војни корак у Сирији, којим треба да наоружају оружјем за борбу против тенкова и хеликоптера побуњенике који ће предводити акцију сламања Асадовог режима… НАТО стратези су испланирали убацивање велике количине против-тенковских и против-ваздушних ракета, минобацача и тешких митраљеза у протестне центре у сврху деловања против владиних оклопних снага“. (DEBKA file: НАТО да обезбеди побуњеницима против тенковско наоружање, 14. август 2011)

Ова иницијатива, која је подржана од Саудијске Арабије и Катара, који су укључени процес организованог регрутовања хиљада џихадиста „бораца за слободу“, подсећа на регрутовање муџахедина за ЦИА џихад (свети рат) на врхунцу совјетско- авганистанског рата.

Ево шта нам о тим плановима открива ДЕБКА:

„Такође, наш извор извештава да се  у Бриселу и Анкари разговарало о кампањи да се пријаве на хиљаде муслиманских добровољаца у земљама Блиског истока и муслиманског света како би се  борили раме уз раме са сиријским побуњеницима. Турска војска је добила задатак да те добровољце  удоми, обучи и осигура њихов пролаз у Сирију“.

Ови плаћеници су касније интегрисани у терористичке организације под покровитељством САД и њихових савезника , укључујући Ал Нусра фронт и ИСИС. А онда је у августу 2014. године, Обама је покренуо своју анти-терористичку кампању. Ипак, докази потврђују да су уместо уништавања ИСИС-а, САД и њихови савезници, укључујући Турску, Саудијску Арабију и Израел, у ствари штитили ИСИС.

Према извештају Дејли Мирора из 2015,  кампања за борбу против тероризма била је погодна за ИСИС који је  удвостручио територије под својом контролом, све до покретања руске интервенције у крајем септембра 2015.

slika dok

Можете ли да поверујете да је овај успех терориста произишао услед некомпетентности америчког ваздухопловства које је извело 800 ваздушних напада, или је производ саучесништва Вашингтона у заштити терориста?

Недавно објављена имејл архива Хилари Клинтон, као и процурели документи Пентагона потврђују да су САД и њихови савезници подржавали ИСИС, који је према извештајима медија, архитекта бриселског напада.

Документ написан на седам страна Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА) од августа 2012., указује на саучесништво САД у подршци стварања исламске државе:

doc 2

Ц. Уколико се ситуација развије, постоји могућност успостављања неименоване салафистичке државе у источној Сирији (Хасака и дел Зор), и то је управо оно што снаге које подржавају опозицију желе, у циљу изолације сиријског режима, који се сматра стратешком основом шитске експанзије (Ирак и Иран)

Д. Ова ситуација произвешће директне последице на ситуацију у Ираку:

…1. Ово ће створити идеалну атмосферу за AQI да поврати своје старе џепове у Мосулу и Рамадију, и обезбедиће услове за обнову под претпоставком уједињеног џихада суни Ирака и Сирије , и осталих сунита у арапском свету  против оних које ће сматрати непријатељем… ИСИ би могао такође да прогласи Исламску државу у унији са другим терористичким организацијама у Ираку и Сирији, што ће представљати смртоносну опасност за уједињени Ирак и заштиту његове територије.

Веома је, дакле добро документовано да ИСИС и његове убице нису никакав аутохтони ентитет већ да представљају инструмент политике Запада: они су финансирани и обучени, наоружани и представљају део интегрисаних терористичких снага САД и њихових савезника. У основи медијског представљања бриселског догађаја – налази се велика лаж. Има и бројних других лажи али ово је фундаментална лаж из које све друге логично проистичу и представљају операционализацију плана. Основно је поставити и истинито одговорити на питање: Ко стоји иза ИСИС-а и ко су жртве ИСИС-а. А жртве ИСИС-а су људи Ирака и Сирије. Коинцидентно жртве су и људи из Брисела и  Париза. Али, ко повлачи конце? Западне владе, обавештајне агенције, НАТО, Израел. То је веома добро документовано и у то нема никакве сумње.

* Друга стратешка тачка ваше анализе показује да су докази, посебно видео и фотографски докази – лажни. Молим вас представите нам хронологију успостављања медијског наратива који је од највеће важности за разумевање логике извођења фолс-флег операција и режираних догађаја (staging events).

Апсолутно. Те чињенице чак не могу да буду премет дебате. Оне су недвосмислене.

Први напад одиграо се на аеродрому у око 8 сати ујутру по локалном времену.

У 9:07, један сат након напада, приказан је снимак који су наводно снимиле камере за видео надзор на бриселском аеродрому. Приказале су га брислеска медијска кућа

 Dernière Heure (Dernière Heure at.dhnet.be) као и La Libre. Веома је необично да се снимак са камера за видео надзор објави сат након изведеног напада, зато што тај снимак мора да прође полицијски преглед и остале процедуре.

Снимак није дакле обелодањен од стране званичника – већ медија. Но, како се показало, видео снимци приказани на Dernière Heure, нису били снимци камера за надзор са бриселског аеродрома, већ терористичког напада на аеродрому Домодедово у Москви 24. јануара 2011.

Први видео снимци били су стопроцентно лажни.

Други видео снимци односили су се на бриселски метро (Maelbeek station) и представљени су као снимци камера за видео надзор у Метроу. Испоставило се да је и овај материјал лажан и да се радило о снимцима са метроа у Минску, Белорусија из априла 2011.

Од самог почетка радило се о обавештајној и медијској операцији обмане јавности представљањем лажних видео снимака.  Прави снимци камера за надзор открили би прецизно шта се догодило. Открили би да ли се ради о бомбашу самоубици или о обичној експлозији. Други видео снимци то не би могли да обезбеде али камере за видео надзор би то свакако могле. Но, видео снимци камера за надзор нису представљени јавности од стран званичника и ја сумњам и да ће бити.

Могло би се помислити да се ради о аљкавом новинарству и бешчасном сензационализму, али Dernière Heure је то радио систематично. Нема никакве сумње да је то рађено намерно и како би прикрили нешто што нису желели да јавност зна: природу експлозије, присутне итд.

aer

* Трећи пример је изузетно значајан са становишта дебате је објављивање слика тројице осумњичених терориста која је медијски представљена као званични снимак сигурносних камера са бриселског аеродрома. На фотографији нема ни помена о датуму и времену у коме је снимљена.

Много је мистерија која окружују ову фотографију.

Две ствари су од највећег значаја.

Првобитни новински извештаји су тврдили да је слика објављена од стране бриселске полиције.

Извештаји су тврдили да се ради о фотографији коју су забележиле камере за надзор.

Обе тврдње су лажне.

Фотографија је објављена у 10.27 ујутру, два и по сата након напада на аеродрому, и сат и двадесет минута након што су објавили лажни видео напада користећи видео напада на московски аеродром, уз напомену да сада користе официјелне, званичне снимке.

Ради се о комплетној контрадикцији. Снимак експлозије је из Москве и поставља се питање: Због чега су, уколико су располагали званичним снимцима, поставили видео снимак са московског аеродрома и метроа у Минску?

Треба бити веома прецизан у односу на хронологију. Фотографију тројице осумњичених у 10:27 објављују медији а не полиције. Та фотографија је пренета у свим медијима, под напоменом –ексклузивна фотографија.

Два сата потом, у 12:08 полиција објављује исту фотографију у склопу свог званичног извештаја у коме нам саопштава да су те особе криминалци, да они трагају за њима итд.

Чињеница да су медији два и по сата пре полиције објавили кључне информације о осумњиченим, користећи наводно материјал који су снимиле камере за надзор, изузетно је важна за разумевање догађаја у упућује на закључак да и ова фотографија тројице осумњичених није оригинална, и не представља материјал са видео камера за надзор зато што не поседује датум и време у коме је снимљена,  што је опција коју камере оваквог типа по правилу поседују јер представља саставни део доказног поступка на суду и разлог због кога се оправдава њихово постављање.

Чињеница да су медији објавили лажне снимке и фотографију и то пре полиције, показује да полиција заправо не повлачи конце што показује извесним да иза ове операције обмане јавности стоји обавештајни апарат.

У свом саопштењу за штампу од 23. Марта, Федерално тужилаштво потврђује идентитет једног од осумњичених, Ибрахим Ел Бакрауиа позивајући се на фотографију,  не помињући време у коме је фотографија снимљена, као ни извор од кога почтиче.  Тужилаштво се, дакле, не позива на камере за надзор.

Без икакве сумње,  ради се о организованом поступку фабрикације информација, нарочито визуелних информација.

Људи су на социјалним медијима успели да одмах разобличе ове фабрикације. Снимци из Москве и Минска су били познати људима који су проучавали ове терористичке нападе и – обмана је откривена.

Мислим да не можемо да верујемо ни једној од ових истрага нити званичним изворима информација.

Прво и фундаментално питање које медији и полиција треба да поставе је – ко су државни спонзори овог тероризма? Турска? Саудијска Арабија? ЦИА? Европске обавештајне службе: Еуропол и Ситуациони центар? Сви су они укључени у помагање  терoристичким организацијама. И то је нешто што је веома добро познато.

* Обавештајне службе у ЕУ и медији по правилу износе предвиђања да ће се овакви догађаји одиграти. Како то разумети? Да ли постоји утврђена структура оваквих догађаја?

Да. Јасно је да се све уклапа у једну структуру догађаја. Париски и бриселски догађаји су најављени у медијима. Француски Paris Match је најавио „добро организовани терористички напад“ месец дана (2.октобра) пре него што се он одиграо у новембру 2015.

Знамо да су белгијске обавештајне службе као и европске обавештајне агенције имале прецизна обавештајна упозорења у вези са терористичким нападима у Белгији.

И ту опет наилазимо на контрадикцију јер се западне обавештајне службе налазе иза терориста. И они, разуме се увек знају шта ће следеће урадити јер они повлаче конце и контролишу ове терористичке групе чак и када оне имају одређени степен независности. Терористичке групе представљају „средство за рад“ обавештајних служби.

Различити извори су се фокусирали на могућност терористичког напада у Бриселу. Таква је изјава турског председника Ердогана који је „упозорио“ четири дана пре напада да ће Брисел бити мета.

* Фолс-флег операцијама овог типа по правилу претходи тзв. „дрил“: симулација ових догађаја у реалном времену и простору. Јасно је да снимци који се направе на оваквим вежбама могу бити употребљени у медијском креирању догађаја а некада се вежбе временски и просторно поклапају са „догађајем“.

Дрил се сматра „заштитним знаком“ ових операција. Три недеље пре догађаја у Бриселу одржана је вежба EU terror emergency drill у којој је симулиран терористички напад на метро. Вежба је спроведена у Британији а учествовало је седам европских земаља укључујући Белгију. Вежба је била веома слична ономе што се догодило 22.марта. Симулиран је веома велики напад.

1sl

2sl

Фотографије са ЕУ вежбе у случају терористичког напада на метро.

Како је могуће да симулације увек претходе правим догађајима или се одигравају истог дана?

То се догодило и у случају тзв. Лондонског бомбардовања 7.7.2012 а и 11.септембра 2001.

Не можемо спекулисати, али јасно је да ове чињенице захтевају одређену форму истраге која би испитала зашто се ови догађаји унапред најављују и због чега  се по правилу изводе симулације одвих догађаја пре него што се одиграју прави догађаји. Морамо испитати и због чега се по правилу у овим догађајима окривљују терористи који се налазе на радару полиције и обавештајних агенција о којима постоје досијеи. Да ли се ови терористи користе како би извели акције по налогу својих институционализованих спонзора?

* Који још аспекти ових напада у Бриселу захтевају објашњење?

Према саопштењу Тужилаштва, пронађен је компјутер у канти за смеће која је садржала тестамент једног од терориста, Ибрахима Ел-Бакравија, што је „откривено“ захваљујући сведочењу таксиста који је довезао Ибрахима на аеродром. Поред експлозива, пронађена је такође и застава исламске државе. Све то показује анегдотску природу полицијске истраге.

Контрадикторност је садржана и у конструкцији по којој је један од браће терориста (са фотографије наводно снимљене камерама за надзор на бриселском аеродрому) Ибрахим, извео самоубилачки, камиказа терористички напад на бриселском аеродрому Завентем а други, Калид Ел-Бакрави на станици метроа Мелебек.

Али где је доказ, где су тела? Да ли је спроведена обдукција (аутопсија) која потврђује идентитет камиказе бомбардера. Да ли постоји извештај патолога?

И како је могуће да се Калид налазио на аеродрому непосредно пре извођења напада? Шта је потом урадио? Појурио таксијем на станицу метроа?! Не поседујемо, дакле форензичке остатке осумњичених терориста који би потврдили њихов идентитет. А да је било самоубица, било би свакако и делова њиховог тела. Било би такве врсте истраживања. Они су могли да погину у експлозији, али званични извори нису чак у стању ни то да потврде.

Будући да се радило о гомили бесмислица, званични наратив је непрекидно мењан. И, они нас непрекидно лажу. Свако ко испитује овај догађај, његову хронологију, долази до тог закључка.

* Лажни видео снимци приказани у медијима на дан напада у међувремену су на подмукли начин одбачени као ирелевантни.

Погледајмо како је то урађено. Медији на холандском језику у Белгији – који су објавили лажне снимке су се извинили. Рекли су „Sorrу!!! Ми смо користили старе снимке из наших архива“. И нису рекли да су користили видео снимке из Москве и Минска. Али највећи проблем је у томе што медији нису ово извињење уопште пренели. Веома много људи у Бриселу и свету уопште зна да се радило о лажним снимцима.  Ради се само о једном или два обавештења на твитеру која су садржала реченице „извињавамо се. Дошло је до грешке. Објавили смо старе снимке из своје архиве“.

* Јасно је да медији не би могли да објаве ове лажне видео снимке и да их представе као званични снимак, без договора са структурама власти.

Апсолутно. Не можемо рећи да су грешком или случајно медији објавили снимке из Русије и Белорусије. Веома је много фабрикација и лажи у вези са овим догађајима. Поставља се питање због чега нису обелодањени снимци са камера за видео надзор са бриселског аеродрома? Шта су желели да сакрију од јавности? Мислим да сте потпуно у праву када кажете да је то било намерно објављено и да та одлука није донесена од стране одређеног медија или полиције, већ европских обавештајних служби. Градска полиција Брисела није укључена у ову конспирацију. Тамо још увек има људи који поседују професионалну етику и знају да би то требало истражити. У време када сам проучавао Шарли Ебдо, начелник полиције Елрик Фреду (Helric Fredou) у провинцији у којој су терористи живели, припремао је полицијски извештај, а онда је у 1.сат ујутру био убијен. Метак у главу! Званична изјава је била да је починио самоубиство али и то је објављено само у локалним медијима. Никада у париским. Тај догађај није никада откривен јавности. Полицијска истрага има обавезу да се конформише, да се усклади са наративом. Да ли полиција има контролу над снимком видео камера са бриселског аеродрома? Чисто сумњам. Он је у поседу највиших ешалона безбедносних структура.

* Да ли мислите да ће јавност бити у прилици да види ове видео снимке?

Мислим да је то нешто што морамо захтевати. Јавност и полиција би морали да почну да постављају питања и да захтевају да се обелодане званични снимци. Веома важан играч у овој конспирацији су аеродромске власти. Обезбеђењем аеродрома бави се приватна компанија ICTS чији персонал углавном чине бивши официри израелске обавештајне службе Шин Бет. Они су одговорни за камере.

* Употреба фолс-флег операција, режираних догађаја медијских догађаја, измишљање реалности, медијска реалност представљена као права реалност, представљају велику опасност. Да ли се слажете са истраживачима који терористичке нападе за које се одговорност приписује екстремним исламистима, као операцију Гладио Б.

То нас уводи у веома комплексно историјско питање. Уколико  анализирамо протеклих тридесет година, а нарочито период после 9/11, ми заправо видимо континуирану употребу фолс-флег операција, као и терористичких организација. То је био случај и у Југославији, мислим на све интервенције које су се одиграле у Босни раних деведесетих.Оне су поставиле терен за успостављање стратегије за ратове на Блиском истоку. Радило се такође и о тајној подршци босанској муслиманској армији, било је трговине оружјем – и то је веома слично ономе што се дешава данас у Сирији и Ираку. Терористичке организације су коришћене да заправо дестабилизују суверене државе. У исто време видели смо читаву серију фолс-флег операција сваки пут када су терористи починили злочине. Израелска обавештајна служба је од раних почетака дестабилизације Сирије,  открила да су терористичке организације биле подржане од стране највише команде САД,НАТО и Турске. Регрутација ових терориста била је координисана из Брисела и Анкаре. Радило се о регрутацији плаћеника муџахедина у бројним муслиманским земљама, али и у западним земљама. Они су имали западне војне саветнике поред себе, били су повезани уговором са приватним компанијама. Улога фолс-флег операција је да се створи утисак да терористи стоје иза ових операција иза којих заправо стоје САД и НАТО. Недавно смо посредством имејла из Пентагона добили признање да је њихов крајњи циљ уништење Сирије као националне државе, на исти начин на који су уништили Југославију као националну државу. Методологија је следећа: САД финансирају тероризам (као што је то било у случају муџахедина у Босни и ОВК на Косову). Следећа фаза је инфилтрирање у политичке процесе у земљи  и у комбинацији са веома оштрим мерама штедње које су наметнуте од кредитора – на крају овог процеса реализује се потпуна дестабилизација земље. Крајњи циљ је разбијање земље на више република као што смо видели на примеру Југославије. У случају Сирије, Џон Кери је веома јасно рекао:.“Наш план је да разбијемо Сирију на три или четири територије“. Ова врста страног утицаја на спољну политику је могућа само ако имате фолс-флег процедуре које их прате. Злочини који се дешавају током ових операција морају се некоме приписати. У случају Сирије злочини се приписују Башару ел Асадуа у каснијем периоду се пребацују на ИСИС, али се никада не приписују терористима  из Ал Нусра фронта или Ал Каиди зато што откривање или позивање на њих одмах упућује на  западне војне савезнике.

Било ко ко пажљивије анализира ове информације без икакве сумње ће знати да су ИСИС и Ал Каида инструменти западних обавештајних служби

Мислим да смо сада у информативном рату превазишли блокаду која је постојала када се ради о прикривању есенцијалних информација о такозваном рату против терора. Те информације нисмо на време истраживали и објављивали, али сада су откривене и истина ће омогућити да човечанство схвати да су наводна борба против тероризма Запада пука лаж и ко заправо стоји иза терора.Свет је сазнао за Гвантанамо и тортуре које су тамо спровођене. Пре тога оне су се спроводиле у тајности.

* Постоји, међутим, један велики проблем: јавност је у међувремену привикнута да прихвати лажи као истину.

Ви сте потпуно у праву. Направићу једно историјско поређење. Ради се о нечему сличном Шпанској инквизицији или Француској инквизицији, која је била још гора. И тада су људи били потпуно свесни да их власти лажу када идентификују непријатеља, и знали су да је у ствари држава њихов највећи непријатељ.Но без обзира на то сазнање публика је морала да прихвати лажи, јер су долазиле из највиших нивоа власти.

Када данас погледамо западне владе, видимо да су оне окупиране и преузете од стране криминалаца. Виши чланови владе, председници, председници влада, министри, су криминалци који спроводе и подржавају криминалну агенду. Они  подржавају криминалне незаконите ратове на Блиском истоку или Балкану,такође подржавају драстичне мере против своје популације, и ако погледате председничке изборне трке данас, одмах видите да су избори сужени на избор неколико криминалаца.Чињеница је да су криминалци људи које лако контролисати. Због чега је Хашим Тачи председник Косова? Разлог је веома једноставан,он је криминалац и као такав њиме је веома лако манипулисати. Њему се може рећи шта мора да ради и то нас враћа у времена његовог „историјског сусрета“ са Мадлен Олбрајт.

Ради се, дакле, о криминализацији државе која стоји иза свега. Ради се о криминализацији медија, јер медији су ти који емитују ове лажи и представљају их као истину, док се они људи који имају храброст да кажу истину брендирају као теоретичари завере,у неким случајевима (као у случају Турске) они су категорисани као терористи. Иронија је да се у Турској новинари који оптужују председника Ердогана да заправо подржава ИСИС и нелегалну трговину нафтом, оптужују да су терористи, док је уствари Турска држава и њена висока команда један од главних спонзора ИСИС-а (наравно увек у спрези са Вашингтоном). Они можда немају неку своју регионалну агенду,али не можемо да занемаримо чињеницу да су Вашингтон и ЦИА историски однеговали ове организације од 1979 у Авганистану.

* „Сви најважнији официри Исламске државе, Ал Каиде и Муслиманског братства налазе се у Сарајеву“, тврди балкански стручњак за тероризам Џевад Галијашевић, објашњавајући да „Највећи потенцијал радикалних исламиста, војно обучених и фанатизованих, са одређеним ратним искуством налази се у овом граду“. Јасно је да ове групације могу веома брзо бити покренуте против српске популације на Балкану и нарочито у Србији која је под потпуном окупацијом Запада.

Да, мислим да је успостављено инсталирање џихадистичких организација у разним деловима света,особито у регијама од стратешке важности за западни војни савез.То можемо видети у субсахарској Африци са Боком Харамом, са  Ал Каидом у Исламском Магребу, као и у Југоисточној Азији. Опсежна обавештајној мрежи подржава ове организације и немам никакву сумњу да ће их такође употребити на Балкану против Србије, у случају било какве намере да се успостави независна влада или даљег комадања земље. Ове терористичке организације су створене управо због тога, да дестабилизују суверене држава и створе услове за инсталацију прокси режима. Наравно то је тек један метод за дестабилизацију земаља и промену режима. Неке од њих су примењене у Србији у чему је значајна улога припала, али сада знамо да је „Отпор“ извезен у многе друге земље и да је одиграо велику улогу у такозваном Арапском пролећу 2011 године кроз консалтинг фирму Канвас која је проистекла из Отпора, преко које се организују протестни покрети. Видимо да се иста ствар догађа и у Латинској Америци где у Бразилу, у Венецуели, Еквадору, Аргентини… и претпостављам да ће се притисак догодити и на Куби која ће бити карактеристична по финансирању и подржавању група. У овом случају ће се највероватније радити о невладиним организацијама, опозиционим групама које ће радити на промени режима.И ово је део обавештајне агенде која је добро позната.и која је осмишљена како би креирала оно што би могли да зовемо глобалном империјом у којој доминирају САД и њени савезници.

* Драгоцено је знати и ваше мишљење о феномену званом Доналд Трамп.

Још увек о томе размишљам.

Пре свега не мислим да је он независни кандидат каквим се представља. Оно што смо до сада видели је његово супростављање неолиберализму, али уколико буде постао председник, елите ће успети да га ускладе са њиховим интересима, јер је он у крајњој линији продукт корумпираног капиталистичког система. Он је свој новац направио кроз послове са некретнинама, касинима и другим сумњивим пословима. Оно што је тужно а карактерише председничке кампање у САД, је да у њима нема лидера, државника. Захваљујући свом новцу Трамп успева да се представи као некакав државник са визијом. Но, он је производ пропагандних кампања и ничег другог, али ако треба да бирамо између Хилари Клинтон и Трампа рекао бих да Трамп није толико опасан као Хилари Клинтон која отворено прети употребом „превентивног“ нуклеарног оружја. Не верујем да би Трамп то урадио. Постоје моћни интереси који подржавају употребу нуклеарног оружја, и, у ствари нова генерација нуклеарног оружја је рекласификована од стране Сената као оружје за борбу, за чију се употребу сада  не захтева зелено светло од стране врховног команданта.

„Доктрина превентивног нуклеарног удара“ омогућава САД да одаберу да нуклеарно нападну неку земљу само на бази процене да она представља претњу сигурности САД, било да је она стварна или исфабрикована.

Друга димензија овог проблема је та што је нова генерација нуклеарног оружја покривена лажним научним анализама које говоре да је оно безопасно за цивиле, зато што се експлозија одиграва под земљом. Стратези ове нове доктрине кажу да нуклеарно оружје нове генерације није оружје за масовно уништење већ инструмент мира. То је веома комплексна литература на којој радим упорно током неколико година. Без икакве сумње: исход наступајућих председничких избора нас уводи у нову еру, веома различиту и далеко опаснију од оне за време Обаме и Џорџа Буша.

Биљана Ђоровић

Биљана Ђоровић

Извор: аутор Биљана Ђоровић

5.8.2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић